Citește și : Restaurantele trebuie să afișeze ingredientele , declarația nutrițională și aditivii pentru preparate
- Lapte – 120,7 kg/persoană/an
- Grâu – 59,4 kg/persoană/an
- Orez – 44,7 kg/persoană/an
- Pui – 38,2 kg/persoană/an
- Zahăr – 35,2 kg/persoană/an
- Carne de vită – 30,5 kg/persoană/an
- Porumb – 29,7 kg/persoană/an
- Cartofi – 29,1 kg/persoană/an
- Cassava – 25,8 kg/persoană/an
- Banane – 21,9 kg/persoană/an, (cu aceeași cantitate consumată precum a portocalelor)
- Portocale/mandarine – 21,9 kg/persoană/an
Citeste si : Ce acte îmi trebuie pentru a munci în străinătate ? Medierea și plasarea forței de muncă în străinătate ! Informații utile .
Pe prima poziție în clasamentul privind cantitatea de gaze cu efect de seră eliberate de alimentele enumerate mai sus se află, ca de obicei, carnea de vită, cu 1302 kg CO2e/persoană/an, valoare urmată de cea a cărnii de pui, 208,96 kg CO2e/persoană/an. De altfel, acestea două sunt singurele tipuri de carne aflate în top 10 alimente. De asemenea, observăm preponderența cerealelor în consumul zilnic al latino-americanilor, grâul fiind cea mai consumată cereală (43,4 kg CO2e/persoană/an). În același timp, mai sunt consumate și orezul (114 kg CO2e/persoană/an) și porumbul (18,4 CO2e/persoană/an) și produsele derivate din acestea.
Un alt aliment găsit pe lista produselor consumate în America de Sud, și nu numai (în cantități mai mari pentru Europa și America de Nord, și mai mici pentru Asia) este laptele, a cărui amprentă de carbon însumează 179,8 kg CO2e/persoană/an. În schimb, pentru prima oară în analiza preferințelor alimentare se află cassava, o sursă esențială de amidon, din care se produce făina de tapioca, și care ocupă locul 4 ca aliment utilizat de țările în curs de dezvoltare, după orez, porumb și grâu.
Citeste si : Ai grijă ce semnezi ! Tu știi ce înseamnă termenii din contractele pentru furnizarea de energie ?
În clasament mai găsim și zahărul, consumat în cantități mai mari față de restul continentelor, a cărui amprentă de carbon este de 26,4 kg CO2e/persoană/an. Printre legumele și fructele preferate de latino-americani observăm cartoful (17,2 kg CO2e/persoană/an), bananele (40,95 kg CO2e/persoană/an) și portocalele (21,24 kg CO2e/persoană/an).
Menționăm că amprenta de carbon a alimentelor a fost calculată cu ajutorul bazei de date Ademe.
Autor : Grama Teodora, Econos