Amprenta de carbon a celor mai consumate alimente în America de Sud

InfoCons Protectia Consumatorilor Protectia Consumatorului Amprenta de Carbon America de Sud
Continuând seria despre preferințele alimentare în rândul fiecărui continent, astăzi ne îndreptăm atenția către America de Sud . Astfel, utilizând datele oferite de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) pentru anul 2018, am obținut tabelul cu primele 10 alimente în ordine descrescătoare, considerând kilogramele consumate pe cap de locuitor/an.

Citește și : Restaurantele trebuie să afișeze ingredientele , declarația nutrițională și aditivii pentru preparate

  1. Lapte – 120,7 kg/persoană/an
  2. Grâu – 59,4 kg/persoană/an
  3. Orez – 44,7 kg/persoană/an
  4. Pui – 38,2 kg/persoană/an
  5. Zahăr – 35,2 kg/persoană/an
  6. Carne de vită – 30,5 kg/persoană/an
  7. Porumb – 29,7 kg/persoană/an
  8. Cartofi – 29,1 kg/persoană/an
  9. Cassava – 25,8 kg/persoană/an
  10. Banane – 21,9 kg/persoană/an, (cu aceeași cantitate consumată precum a portocalelor)
  11. Portocale/mandarine – 21,9 kg/persoană/an

Citeste si : Ce acte îmi trebuie pentru a munci în străinătate ? Medierea și plasarea forței de muncă în străinătate ! Informații utile .

Pe prima poziție în clasamentul privind cantitatea de gaze cu efect de seră eliberate de alimentele enumerate mai sus se află, ca de obicei, carnea de vită, cu 1302 kg CO2e/persoană/an, valoare urmată de cea a cărnii de pui, 208,96 kg CO2e/persoană/an. De altfel, acestea două sunt singurele tipuri de carne aflate în top 10 alimente. De asemenea, observăm preponderența cerealelor în consumul zilnic al latino-americanilor, grâul fiind cea mai consumată cereală (43,4 kg CO2e/persoană/an). În același timp, mai sunt consumate și orezul (114 kg CO2e/persoană/an) și porumbul (18,4 CO2e/persoană/an) și produsele derivate din acestea.

Un alt aliment găsit pe lista produselor consumate în America de Sud, și nu numai (în cantități mai mari pentru Europa și America de Nord, și mai mici pentru Asia) este laptele, a cărui amprentă de carbon însumează 179,8 kg CO2e/persoană/an. În schimb, pentru prima oară în analiza preferințelor alimentare se află cassava, o sursă esențială de amidon, din care se produce făina de tapioca, și care ocupă locul 4 ca aliment utilizat de țările în curs de dezvoltare, după orez, porumb și grâu.

Citeste si : Ai grijă ce semnezi ! Tu știi ce înseamnă termenii din contractele pentru furnizarea de energie ?

În clasament mai găsim și zahărul, consumat în cantități mai mari față de restul continentelor, a cărui amprentă de carbon este de 26,4 kg CO2e/persoană/an. Printre legumele și fructele preferate de latino-americani observăm cartoful (17,2 kg CO2e/persoană/an), bananele (40,95 kg CO2e/persoană/an) și portocalele (21,24 kg CO2e/persoană/an).

Menționăm că amprenta de carbon a alimentelor a fost calculată cu ajutorul bazei de date Ademe.

Autor : Grama Teodora, Econos

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal