E151 – Negru briliant BN

 

Ce este aditivul alimentar E151 ?

E151, cunoscut și sub numele de negru briliant BN, este un aditiv alimentar din categoria coloranţilor sintetici . Conferă culoarea negru şi este admis a se folosi în orice tip de aliment.  În ciuda utilizării pe scară largă, E 151 a făcut obiectul multor dezbateri și analize din cauza preocupărilor legate de siguranța și de efectele potențiale asupra sănătății.

Aditivul alimentar E151 este un colorant azoic, ceea ce înseamnă că, conține o grupare funcțională caracterizată printr-o legătură dublă de azot (N=N). Structura chimică a lui E151 include compuși aromatici complecși care îi conferă culoarea negru distinctă.

Acest colorant este foarte solubil în apă, ceea ce îl face versatil pentru diverse aplicații alimentare și băuturi și are formula moleculară C28H17N5Na4O14S4.

Citește și – Ce sunt aditivii alimentari ?

 

Care este doza zilnică recomandată?

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a concluzionat că E151 este sigur pentru utilizare în UE, cu o doză maxim acceptabilă (DZA) stabilită la 1 mg / kg corp/ zi.

Unele studii au sugerat potențiale efecte adverse, cum ar fi reacții alergice și hiperactivitate în rândul copiilor.  Utilizarea aditivului alimentar E 151 variază la nivel global. De exemplu, este interzis în Statele Unite, Canada, Japonia și Norvegia din motive de siguranță.

În calitate de consumator, puteți face alegeri informate cu privire la alimentele pe care le consumați.  Deși E 151 este admis în Uniunea Europeană, puteți alege produse care nu îl conțin verificând etichetele ingredientelor pentru „E151”.

Citește și – Un nou îndulcitor a primit undă verde de la Uniunea Europeană

 

În ce alimente se regăsește aditivul alimentar E151 ?

Aditivul alimentar E151 este utilizat în principal în industria alimentară și a băuturilor pentru a spori atractivitatea vizuală a produselor.

Negru briliant BN ( E 151) este folosit în:

  • Jeleuri, sosuri brune și amestecuri de prăjituri cu coacăze negre.
  • Pentru a da o nuanță neagră sau închisă dulciurilor și bomboanelor.
  • În băuturi răcoritoare și ape aromate.
  • În produse de panificatie, pentru a colora glazura si decoratiuni.
  • În înghețată, în special în arome precum lemnul dulce sau murele.
  • Alimente procesate precum sosurile și gustările pentru a obține o culoare închisă.
  • În produsele pe bază de pește, precum pastă de pește și pastă de crustacee, crustacee semipreparate, pește afumat.

În afară de alimente, E151 se găsește și în cosmetice, produse farmaceutice și anumite tipuri de cerneluri.

Citește și – E110 – Galben sunset FCF

 

Contraindicații și riscuri

Unele studii sugerează că aditivul alimentar E151 s-ar putea descompune în compuși nocivi în anumite condiții.  În plus, unii coloranți azoici, din care face parte și E151, au fost legați de:

  • Reacții alergice: Persoanele cu alergii, în special astm bronșic, pot prezenta reacții precum respirație șuierătoare sau urticarie.
  • Hiperactivitate la copii: Deși nu sunt concludente, unele cercetări sugerează o posibilă legătură între E151 și alți coloranți sintetici și hiperactivitate la copii.

Limitarea cantității aditivului alimentar E151 în alimentație

Având în vedere controversele din jurul coloranților sintetici, precum E151, există un interes din ce în ce mai mare pentru alternativele naturale. Coloranții alimentari negri naturali includ:

  • Pulbere de carbune – derivat din cărbune activ.
  • Pasta de susan negru – folosită în diverse preparate în bucatariile asiatice.
  • Cerneală de calmar – comună în mâncărurile mediteraneene.

Aceste alternative naturale sunt adesea preferate pentru beneficiile lor percepute pentru sănătate și pentru lipsa de substanțe chimice sintetice. Verificați etichetele alimentelor și optați pentru alimente colorate natural ori de câte ori este posibil.

Rețineți că reglementările referitoare la E151 variază în funcție de țară.

Căutați produse care au o etichetă cât mai curată sau folosesc aditivi naturali. Prin instalarea Aplicației InfoCons  și scanarea codurilor de bare ale produselor alimentare se pot afla în aplicație numărul și tipul aditivilor alimentari.

Autor – Cosmina Nițu

Masterand în nutriție și consultant în diversificare

Surse

https://www.researchgate.net – Research Gate

https://www.ncbi.nlm.nih.gov –  Centrul Național de Informare în Biotehnologie