Un nou îndulcitor a primit undă verde de la Uniunea Europeană

InfoCons-Protectia-Consumatorilor-aditivi-indulcitori

Un  nou E își va face loc pe eticheta produselor din magazine. Este vorba despre glicozidele steviolice glucozilate sau, pe scurt, E 960d. Este noul îndulcitor care a primit undă verde din partea Uniunii Europene și va putea fi folosit în fabricarea mai multor alimente, de la conserve, chipsuri, deserturi, înghețate, marmelade și până la guma de mestecat. Glicozidele steviolice glucozilate vor fi folosite mai ales în produsele fără adaos de zahăr și cu puține calorii. Îndulcitorul este chiar de 200 de ori mai dulce decât zaharoza.

  1. Ce sunt glicozidele steviolice glucozilate?
  2. Glicozidele steviolice glucozilate, cantitatea maximă admisă pe zi
  3. În ce produse va putea fi folosit E 960d?
  4. E 960d, undă verde de la Uniunea Europeană
  5. Glicozidele steviolice glucozilate, risc pentru sănătate

 

 

  1. Ce sunt glicozidele steviolice glucozilate?

Amestec de glicozide steviolice mai mari derivate prin glucozilarea glicozidelor steviolice extrase din frunze ale plantei de Stevia rebaudiana Bertoni. Amestecul este alcătuit din glicozide steviolice glucozilate și din glicozide steviolice părinte reziduale din frunze de Stevia. Glicozidele steviolice glucozilate sunt produse prin tratarea glicozidelor steviolice, extrase din frunzele de Stevia, și a amidonului adecvat pentru consumul uman cu Ciclomaltodextrină glucanotransferază (EC 2.4.1.19) derivată dintr-o tulpină nemodificată genetic de Anoxybacillus caldiproteolyticus St-88. Enzima transferă unități de glucoză din amidon către glicozidele steviolice. Materialul rezultat este încălzit și tratat cu cărbune activ pentru a elimina enzima, apoi este trecut printr-o rășină de adsorbție/desorbție pentru a înlătura amidonul hidrolizat rezidual (dextrină), după care urmează purificarea și prepararea produsului final prin intermediul unor procese care pot include decolorarea, concentrarea și uscarea prin pulverizare.

Glicozidele steviolice glucozilate sunt produse prin bioconversie enzimatică cu ajutorul ciclomaltodextrinei glucanotransferază, care catalizează transferul glucozei din amidon în amestecuri îmbogățite cu una sau mai multe glicozide steviolice individuale din extracte de frunze de Stevia Rebaudiana purificate. Acestea constau într-un amestec de glicozide steviolice glucozilate, conținând 1-20 de unități suplimentare de glucoză legate de glicozidele steviolice părinte. Au un profil de îndulcire îmbunătățit față de alți îndulcitori autorizați, inclusiv glicozidele steviolice din Stevia (E 960a).

 

Cieste si : Frauda de cont bancar

 

  1. Glicozidele steviolice glucozilate, cantitatea maximă admisă pe zi

Comisia Europeană a aporbat de-a lungul anilor utliziarea mai multor îndulcitori care au ca bază glicozidele steviolice.

  • E 960a – Glicozide steviolice din Stevia
  • E 960c – Glicozide steviolice produse enzimatic
  • E 960d – Glicozide steviolice glucozilate

 

Indulcitorul este prezent sub forma de pudra, tablete sau sub forma lichida. Uniunea Europeana (UE) a adaugat E960 pe lista de indulcitori autorizati incepand cu anul 2012. In Codex Alimentarius, acest ingredient are numarul de E960 si face parte din categoria E-urilor inofensive.

Cantitatea maximă admisă zilnic: aproximativ 12 mg/kg corp

Glicozidele steviolice glucozilate sau E 960d este cel mai adesea găsit sub forma unei pulbere de culoare albă până la galben deschis. Glicozidele steviolice glucozilate sunt de aproximativ 100 până la 200 de ori mai dulci decât zaharoza.

Citeste si : Ce să mănânci înainte și după antrenament

  1. În ce produse va putea fi folosit E960d?

Alimentele în care pot fi folosite glicozidele steviolice glucozilate sau E 960d sunt variate. De la produse sărate, murături și până la dulciuri, precum marmelade și înghețată. De asemena poate fi cumpărat sub formă de tablete, soluție lichidă sau pulbere. Iată o listă cu produsele în care glicozidele steviolice glucozilate pot fi un ingredient.

  • Produse cu valoare energetică redusă sau fără adaos de zahăr:
  • Produsele lactate fermentate aromatizate
  • Înghețată
  • Paste tartinabile pe bază de fructe uscate
  • Produse din cacao și ciocolată
  • Produse de cofetărie
  • Gumă de mestecat
  • Decorațiuni, învelișuri și umpluturi, cu excepția umpluturilor pe bază de fructe
  • Nectaruri de fruct
  • Băuturi aromatizate
  • Băuturi pe bază de cafea, ceai și infuzii de plante
  • Preparate cu valoare energetică redusă:
  • Preparate din fructe și legume, cu excepția compoturilor
  • Cereale pentru micul dejun cu conținut în fibre de peste 15 % și conținând cel puțin 20 % tărâțe
  • Supe și ciorbe
  • Gemuri, jeleuri și marmelade
  • Piure de castane neîndulcit
  • Paste tartinabile din fructe sau legume
  • Bomboane și acadele
  • Dropsuri mentolate
  • Pastile pentru gât pentru împrospătarea respirației puternic aromatizate
  • Conservele dulci-acrișoare din fructe și legume:
  • Fructe și legume în oțet, ulei sau saramură
  • Produse fine de panificație
  • Conserve și semiconserve dulciacrișoare din pește și marinate din pește, crustacee și moluște
  • Îndulcitori de masă sub formă lichidă
  • Îndulcitori de masă sub formă de pulbere
  • Îndulcitori de masă sub formă de tablete
  • Muștar
  • Sosuri
  • Alimente dietetice destinate unor scopuri medicale speciale
  • Alimente dietetice pentru controlul greutății, destinate să înlocuiască complet aportul alimentar zilnic sau o masă individuală
  • Bere fără alcool sau cu un conținut în alcool care nu depășește 1,2 % din volum
  • Băuturi alcoolice, inclusiv băuturi spirtoase cu mai puțin de 15 % alcool
  • Gustări pe bază de cartofi, cereale, făină sau amidon
  • (Fructe cu coajă lemnoasă prelucrate

 

În Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Uniunii europene sunt prevăzute cantități maxime admise pentru fiecare categorie, astfel încât să nu reprezinte un risc pentru sănătate.

 

  1. E 960d, undă verde de la Uniunea Europeană

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a evaluat siguranța glicozidelor steviolice glucozilate și a emis un aviz la 15 decembrie 2021. Autoritatea a considerat că metabolismul glicozidelor steviolice glucozilate este suficient de similar cu cel al glicozidelor steviolice deja autorizate și că, prin urmare, datele toxicologice evaluate anterior de autoritate în ceea ce privește glicozidele steviolice (E 960a) au fost luate în considerare în sprijinul siguranței acestora ca aditiv alimentar. Enzima ciclomaltodextrină glucanotransferază, derivată dintr-o tulpină nemodificată genetic de Anoxybacillus caldiproteolyticus și destinată a fi utilizată la fabricarea glicozidelor steviolice modificate nu generează probleme de siguranță în condițiile de utilizare avute în vedere, pe baza datelor furnizate autorității. Autoritatea a ajuns la concluzia că nu există nicio problemă de siguranță legată de utilizarea glicozidelor steviolice glucozilate ca aditiv alimentar pentru aceleași utilizări propuse și niveluri de utilizare ca glicozidele steviolice (E 960a–960c) utilizate ca îndulcitori.

Prin urmare, este necesar să se autorizeze aditivul alimentar „glicozide steviolice glucozilate” (E 960d) ca îndulcitor în categoriile de produse alimentare în care sunt autorizate în prezent glicozidele steviolice (E 960a–960c) și la aceleași niveluri maxime. (8) Specificațiile pentru aditivul alimentar glicozide steviolice glucozilate trebuie incluse în Regulamentul (UE) nr. 231/2012, întrucât acesta este inclus pentru prima dată în lista Uniunii de aditivi alimentari prevăzută în anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008.

Citeste si : Cum depun o reclamație la Protecția Consumatorilor Bihor ?

  1. Glicozidele steviolice glucozilate, risc pentru sănătate

Uniunea Europeană nu ar aproba niciodată un aditiv alimentar care reprezintă un pericol pentru sănătatea cetățenilor. Cu toate acestea, ca orice alt aditiv alimentar, glicozidele steviolice glucozilate în cantități prea mari, consumate constant pe termen lung, ar putea avea efecte negative asupra organismului.

Față de zahărul obșinuit sau alți îndulcitori, glicozidele steviolice glucozilate nu au calorii sau carbohidrați. Prin urmare, îndulcitorul ar trebui să crească foarte puțin nivelul de zahăr din sânge, ceea ce ar putea constitui un avantaj fundamental.

Din perspectiva farmacologică, se spune că glicozidele steviolice au numeroase beneficii. Astfel, ele pot avea următoarele efecte:

  • Antiinflamator
  • Anticancerigen
  • Antidiabetic
  • Antimicrobian
  • Antioxidant
  • Reductor al tensiunii arteriale

 

Dar consumul pe termen lung al glicozidelor steviolice glucozilate ar putea avea următoarele efecte secundare neplăcute asupra organsimului:

  • Greaţă
  • Balonare
  • Crampe abdominale
  • Diabet de tip 2

Nu este recomandat diabeticilor, poate produce hipoglicemie şi hipotensiune atunci când este consumat cu medicamente care tratează aceste afecţiuni. Totodată, poate produce reacţii anafilactice în cazul copiilor cu eczema atopică, rinită alergica şi astm.

 

Acum, când veți vedea pe eticheta unui desert, al unui suc, unei conserve sau unui pachet cu bomboane mentolate, aditivul E 960d veți știi ce este. Glicozidele steviolice glucozilate au fost aprobate de uniunea Europeană prin modificare a anexei II la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European și al Consiliului și a anexei la Regulamentul (UE) nr. 231/2012 al Comisiei în ceea ce privește utilizarea glicozidelor steviolice glucozilate ca îndulcitor. Ca să vă fie mai ușor, folosiți aplicația InfoCons ca să știți ce conțin produsele pe care le consumați și dacă atingeți limita de consum de aditivi alimentari recomandată zilnic.

 

SURSĂ

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/PDF/?uri=OJ:L:2023:065:FULL&from=EN

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal