E110 – Galben sunset FCF

Ce este E110 ?

Galben Sunset FCF (aditiv alimentar E110), aparține grupului de coloranți solubili în apă. Formula chimică a aditivului E110: C16H10Na2O7S2N2. . Colorantul sintetic E110 este folosit în industria alimentară în special pentru colorarea produselor care sunt supuse fermentării în timpul procesului termic.

E110 este obținut prin combinarea acidului sulfanilic diazotizat cu acidul 2-naftol-6-sulfonic. E110 se purifică ca sare de sodiu și se obține prin uscare în acest mod.

Conferă culoarea galben şi este admis a se folosi în orice tip de aliment (băuturi alcoolice şi nealcoolice, produse din carne, lapte, ouă, legume, fructe, cereale, dulciuri etc.), cu excepţia celor pentru sugari şi copii mici. Este adesea folosit în combinație cu E123, pentru a obține culoarea maro (pentru ciocolată și caramel).

Care este doza zilnică recomandată ?

Datorită îngrijorării cu privire la posibile efecte negative asupra sănătății, Organizația Mondială a Sănătății (OMS),  împreună cu Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) au stabilit standardul internațional de nivel maxim permis pentru acest colorant în Codex Alimentarius.

Doza zilnică maxim acceptată (DZA) de Galben Sunset (E110) stabilită de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și modificată în anul 2014, este de 0-4 mg/kg corp/ zi în conformitate cu ghidurile UE și OMS/FAO. Galben Sunset nu are carcinogenitate, genotoxicitate sau toxicitate dacă se limitează consumul la cantitatea maxim recomandată. Este recomandat ca fiind sigur dacă aportul zilnic este limitat. Se recomandă citirea cu atenţie a etichetelor alimentelor.

Doza maximă de includere: 100-500 mg/kg 100-200 mg/l.

Citește și : Ce substanțe pot fi utilizate ca aditivi alimentari ?

În ce alimente se regăsește aditivul alimentar E110 ?

Galben Sunset ( E110) este folosit pentru colorarea multor produse alimentare, precum: sos de brânză, conserve de pește, biscuiți, condimente orientale și supe ambalate. E110 este adesea adăugat în glazură, gemuri, înghețată și marmeladă, jeleu de portocale și caise, ciocolată caldă, marțipan, băuturi răcoritoare și alcoolice.

Contraindicații și riscuri

Reacția de sensibilitate, hiperactivitatea și efectul deprimant asupra răspunsurilor imune celulare sunt exemple de efecte adverse asupra sănătății rezultate din consumul excesiv de Galben Sunset (E110).

Aditivul E110 în sine poate duce la reacții alergice, în special la persoanele cu intoleranță la aspirină. Alte reacții adverse ale E110 pot include greață, urticarie (erupție cutanată), congestie nazală, rinită (nasul care curge), indigestie, vărsături sau dureri de stomac.

„Studiul Southampton” a investigat efectul asupra comportamentului copiilor a combinării a șase coloranți alimentari sintetici (dintre care unul era E110) și conținea, de asemenea, un conservant (benzoat de sodiu). S-a constatat că acești coloranți alimentari analizați, au un effect negativ asupra copiilor rezultând niveluri mai mari de hiperactivitate sau tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD). Reducerea, chiar eliminarea acestora din alimente va îmbunătăți sănătatea copiilor.

Nu este permisă utilizarea E110 în produsele destinate copiilor, pentru a evita comportamentul hiperactiv și pierderea concentrării.

Citește și : Aditivi alimentari – Sunt aditivii alimentari siguri ?

 

Limitarea cantității aditivului E110 în alimentație

Citind etichetele nutriționale, observând ceea ce conțin produsele din coșul zilnic, se pot limita alimentele care au în compoziție acest aditiv alimentar.

Se pot înlocui aceste produse preferate cu unele similare, care au o etichetă mai curată sau folosesc aditivi naturali.

Autor – Cosmina Nițu

Masterand în nutriție și consultant în diversificare

SURSE:

https://proe.info/additives/e110#:~:text=Other%20side%20effects%20of%20E110,stomach%20pain%20and%20food%20rejection.

https://www.researchgate.net/figure/Structural-formula-of-Sunset-Yellow-E110_fig2_307532576

https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/140715

https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/sunset-yellow