E102 – tartrazina

Ce este E102 (tartrazina) ?

E102 (tartrazina) este un aditiv alimentar din categoria coloranţilor sintetici azoici având formula moleculară de forma C16H9N4Na3O9S2, ceea ce înseamnă că nu se găsește în natură în forma sa pură.

Aditivul alimentar E 102 este extras din gudronul de cărbune, un produs rezidual de fabricație. Prin forma sa fizică, tartrazina este o pulbere solubilă în apă, de culoare galbenă, cu o nuanță aurie. Sub influența luminii solare, E102 se poate dezintegra în compuși mai simpli.

Tartrazina este utilizată pe scară largă datorită costului său scăzut, fiind unul dintre cei mai ieftini coloranti sintetici. E102 este folosit în industria alimentară pentru a conferi produselor  culoarea galbenă. Este adesea amestecat cu alți coloranți pentru a da produselor o altă culoare și nuanță.

Citește și – Ce sunt aditivii alimentari ?

Care este doza zilnică recomandată de E102 ?

Doza zilnică recomandată de tartrazină este de 7,5 mg/kg greutate corporală. Este recomandat ca fiind sigur dacă aportul zilnic este limitat.

Se recomandă citirea cu atenţie a etichetelor alimentelor.

În majoritatea țărilor europene, utilizarea aditivului E102 în produsele alimentare este strict reglementată și se ridică de obicei la 100-150 mg de colorant per kilogram de produs finit.

Este restricționat în Norvegia și Austria din cauza alergiilor, astmului, erupțiilor cutanate, hiperactivitatii și migrenelor.

În ce alimente se regăsește aditivul alimentar E102 ?

E102 (tartrazina) se găsește în produsele de cofetărie și panificație, în băuturile de culoare galbenă de toate nuanțele: înghețată, bomboane, prăjituri, băuturi carbogazoase. De asemenea, se găsește adesea în fructe și legume conservate, muștar, supe și iaurturi.

Îl mai regăsim și în:

  • cosmetice (săpunuri lichide și solide, dezinfectant pentru mâini , creme hidratante și loțiuni)
  • produse farmaceutice (siropuri, capsule, loțiuni și geluri)
  • cerneală, creioane colorate, coloranți pentru ștampile și lipici.

Contraindicații și riscuri

Nu se folosește în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici.

S-a stabilit că atunci când E102 este combinat cu acid benzoic (E210) în orice produs alimentar poate duce la sindrom de  hiperactivitate (ADHD) la copii.

Unele studii sugerează că 50 de miligrame (mg) de tartrazină pe zi sunt suficiente pentru a provoca schimbări de comportament la copii. Aceasta ar putea părea o cantitate semnificativă de colorant alimentar care ar fi greu de consumat într-o zi. Dar cu toate alimentele procesate pe care unii copii le consumă zilnic , nu este atât de greu de atins această cantitate.

Persoanele cu sensibilitate ridicată reacţionează la acest aditiv în moduri diferite.

Simptomele majore ale intoleranței la tartrazină includ:

  • migrene, vedere încețoșată, erupții cutanate, urticarie și congestia nazală.
  • rareori, tartrazina cauzează astm la persoanele sensibile.
  • potrivit studiilor, reacțiile adverse la tartrazină pot afecta, de asemenea, tractul gastrointestinal, sistemul nervos central și tractul respirator, deși multe dintre aceste efecte sunt rare și neconfirmate.
  • unele studii susțin chiar că tartrazina cauzează tumori tiroidiene și limfoame, dar dovezile nu sunt suficient de convingătoare.

Citește și – E124 – Roșu ponceau 4R

 

Limitarea cantității aditivului E102 în alimentație

Citind etichetele nutriționale, observând ceea ce conțin produsele din coșul zilnic, se pot limita alimentele care au în compoziție acest aditiv alimentar.

Se pot înlocui aceste produse preferate cu unele similare, care au o etichetă mai curată sau folosesc aditivi naturali. Spre exemplu, în cazul tartrazinei, aceasta poate fi înlocuită cu curcumina (E100).

Prin instalarea Aplicației InfoCons  și scanarea codurilor de bare ale produselor alimentare se pot afla în aplicație numărul și tipul aditivilor alimentari.

Autor – Cosmina Nițu

Masterand în nutriție și consultant în diversificare

SURSE:

https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov – PubChem National Institues of Health

https://www.sciencedirect.com – Science Direct

https://proe.info/additives/e102 –  Products and E-additives

https://www.news-medical.net/health – News Medical