InfoCons – Sfaturi de vacanță…
…CÂND Vă CAZAȚI
- VERIFICAȚI:
- existența listei de prețuri de cazare specifice sezonului, prețurile pot fi exprimate și în euro;
- tipul și categoria de clasificare a structurii de cazare turistică;
- starea generală de curățenie, salubritate și igiena;
- dacă lenjeria de pat, prosoapele și halatele sunt schimbate la momentul cazării;
- dacă se oferă servicii suplimentare cuprinse în tariful de cazare sau cu plată separată;
- existența listei orientative a serviciilor suplimentare, după caz;
- ca instalatiile și aparatele din dotare să fie funcționale și să corespundă criteriilor minime de clasificare;
- să existe echiparea sanitară corespunzătoare – cu oglinda, covoraș împotriva alunecării, perie WC și dezodorizant, săpun, hârtie igienică, prosop, priză pentru aparatul de ras etc.;
- dacă există ascensoare, acestea să fie în bună stare de funcționare.
- FACEȚI O INSPECȚIE VIZUALă, eventual rapidă, privind starea generală a clădirii.
- SOLICITAȚI eliberarea documentelor fiscale la momentul achitării contravalorii serviciilor de cazare.
…CÂND MERGEȚI LA MARE
- PENTRU A VĂ PROTEJA DE RADIAȚIILE UV:
- alegeți loțiunile și cremele cu factor de protecție solară (FPS) în funcție de tipul de piele;
- aplicați corect crema, pentru a fi eficientă, și anume: pe pielea curată și uscată, cu 15-30 de minute înainte de expunerea la soare, în mod uniform; se reaplica după înot sau după ștergerea cu prosopul pentru a menține protecția;
- niciun produs de protecție solară nu poate asigura o protecție totală împotriva radiațiilor UV, de aceea sintagme/indicații de tipul `ecran solar total` sau `protecție 100%` nu sunt corecte.
Categoria de protecție |
Redusă |
Medie |
Ridicată |
Foarte ridicată |
Factorul de protecție solară indicat |
FPS 6 – 10 |
FPS 15 – 25 |
FPS 30 – 50 |
FPS 50+ |
PRODUSELE PENTRU PLAJĂ:
- cumpărați-le numai din locuri autorizate;
- solicitați bonul fiscal;
- verificați cu atenție termenul de valabilitate.
…CÂND SERVIȚI MASA
- Refuzați produsele alimentare care prezintă modificări ale aspectului, culorii, consistenței, gustului, mirosului care nu sunt proprii produsului respectiv, urme de mucegai, exceptându-le pe acelea la care se utilizează mucegaiurile prin procedee tehnologice autorizate;
- Nu ezitați să solicitați personalului de servire informații referitoare la anumite ingrediente în cazul în care suferiți de alergie la un component alimentar;
- Nu frecventați unități de alimentație publică neautorizate și nu cumpărați produse alimentare din locuri neautorizate;
- Fiți atenți la mâncarea care are preț doar pe 100 de grame și nu pe porțe; porția are, de obicei, mai mult de 100 de grame și, prin urmare, nu veți ști cât veți plăti la sfârșit.
FIȚI ATENȚI LA:
- modul de prezentare a ambalajului, asupra etanșeității recipientelor atunci când cumpărați sucuri, nectaruri din fructe și băuturi răcoritoare; în cazul în care ambalajul este bombat rezultă că a început procesul de fermentare;
- condițiile de depozitare;
- la etichetă;
- termenul de valabilitate.
SOLICITAȚI ȘI PĂSTRAȚI BONUL FISCAL!