Asistență medicală neplanificată – Asigurarea de sănătate pe durata șederilor temporare

Ca cetățean european, dacă vă îmbolnăviți pe durata unei șederi temporare în altă țară (indiferent că vă aflați acolo în vacanță, într-o călătorie de afaceri sau la studii), puteți primi orice tratament care nu poate fi amânat până la întoarcerea acasă. Aveți dreptul la aceleași îngrijiri medicale de care beneficiază cetățenii asigurați în țara respectivă.

Când călătoriți în străinătate, este de preferat să aveți la dumneavoastră cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS). Acesta reprezintă dovada faptului că sunteți asigurat în altă țară din UE.

Dacă nu sunteți în posesia CEASS sau îl aveți dar nu îl puteți folosi (de exemplu, în cazul asistenței medicale private), nu vi se poate refuza accesul la tratament, dar s-ar putea să trebuiască să plătiți și să solicitați rambursarea la întoarcerea acasă.

La nivel de proceduri, există o mare diferență între asistența medicală neplanificată (de care beneficiați când vă îmbolnăviți pe neașteptate) și tratamentele medicale planificate (pentru care vă deplasați special în străinătate).

Solicitarea cardului european de asigurări sociale de sănătate (CEASS)

În unele țări, cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS) este eliberat simultan cu cardul național de asigurări de sănătate. În altele, trebuie să solicitați emiterea sa.

Aceasta ar trebui să fie gratuită. Este de preferat să obțineți cardul de la casa dvs. de asigurări înainte de a pleca în străinătate.

Vă atragem atenția asupra existenței unor site-uri care vă propun emiterea contra cost a cardului european de asigurări sociale de sănătate. Nu le folosiți niciodată! Adresați-vă direct instituției responsabile.

De asemenea, vă recomandăm să contactați casa de asigurări de sănătate pentru a afla în ce măsură membrii de familie sunt acoperiți de asigurarea medicală de care dispuneți.

Pentru mai multe detalii despre cardul european de asigurări sociale de sănătate, faceți clic pe țara care vă interesează.

Alegeţi ţara:

Comisia Europeană nu este responsabilă pentru conținutul publicat pe site-urile externe.

Restricții privind utilizarea cardului european de asigurări sociale de sănătate

  • Cetățenii din țări terțe care dețin un card european de asigurări sociale de sănătate nu îl pot utiliza pentru a primi îngrijiri medicale în Danemarca.
  • Cetățenii croați nu își pot utiliza cardul în Elveția.
  • Cardul nu poate fi folosit pentru operațiuni de salvare și repatriere. Pentru a beneficia de transport gratuit către țara de origine, dacă vă îmbolnăviți sau aveți un accident pe durata călătoriei în altă țară din UE, trebuie să încheiați o poliță de asigurare separată.
  • Cardul nu acoperă asistența medicală acordată în sistemul privat sau costurile tratamentului planificat furnizat în altă țară din UE.

Sursă: Europa.eu

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal