Substanțele cu fluor sunt utilizate, printre altele, pentru a face ambalaje alimentare și îmbrăcăminte exterioară, rezistentă la apă și grăsimi. Numai că această substanță este problematică, deoarece se poate acumula în organism și în mediu.

Substanțele cu fluor pot fi găsite în orice, de la tăvi de pizza, la mănuși pentru bebeluși. Sunt utilizate pentru a face produsele rezistente la apă și grăsimi.

Substanțele care conțin fluor sunt problematice, deoarece se pot acumula în mediu și organism. Acest lucru se datorează faptului că substanțele fluorurate se degradează foarte lent în comparație cu alte substanțe. Mai multe substanțe fluorurate sunt, de asemenea, suspectate ca fiind disruptoare endocrine, afectează sistemul imunitar și cresc riscul de avort spontan.

Prin urmare, substanțele fluorurate sunt cel mai bine evitate dacă doriți să reduceți așa-numitul efect de cocktail al substanțelor chimice nedorite la care puteți fi expuși în viața de zi cu zi.

Substanțele cu fluor, de exemplu, se numesc mai numest și substanțe perfluorurate sau fluorocarbon.

Substanțele problematice cu fluor nu sunt aceleași cu cele din pastele de dinți. Fluorura din pasta de dinți este un alt tip de substanță despre care nu există aceleași preocupări.

Mai jos puteți găsi substanțe cu fluor:

Substanțele fluorurate sunt utilizate în multe locuri din industrie, astfel încât le puteți găsi și în multe produse de zi cu zi.

Puteți găsi substanțele în:

  • hârtie pergament
  • brioşă
  • haine de ploaie
  • haine de schi
  • costume pentru zăpadă
  • mănuși pentru copii
  • toate hainele meteo
  • încălţăminte
  • textile de mobilier
  • pături
  • lac
  • ceară
  • ulei de biciclete
  • vopsea
  • ață dentară
  • tigăi

Pentru că ținem la protecția consumatorilor, va lăsăm mai jos 5 sfaturi despre cum să evitați substanțele care conțin fluor.

  1. Alegeți haine de exterior fără fluor

Îmbrăcămintea în aer liber, cum ar echipamentele de schi, mănușile și alte haine de acest gen, pot fi impregnate în țesătură cu fluor.

Alegeți îmbrăcăminte de exterior etichetată `fără fluor`sau similar. Puteți solicita, de asemenea, în magazin alternative fără fluor.

  1. Curățați în mod regulat

Mobilierul, îmbrăcămintea și încălțămintea pot emite, în timp, fluor, care se instalează în climatul interior și se amestecă cu praful.

Aspirați frecvent și aerisiți de două ori pe zi. Astfel puteți elimina chimia nedorită din climatul interior.

  1. Mâncați din farfurie – nu din tava din care provine pizza

Tăvile pentru pizza și alte ambalaje alimentare care resping grăsimile pot conține substanțe fluorurate. Dacă, cumpărați o pizza, ar trebui să o puneți pe o farfurie când ajungeți acasă.

Pizza nu ar trebui să fie răzuită de pe tavă dacă este blocată pe carton/material. De asemenea, brânza fierbinte poate să fi absorbit fluorura.

  1. Floricele pentru cuptorul cu microunde pot conține substanțe de fluor în ambalaj.
    Dacă doriți să faceți floricele, puteți cumpăra, în schimb, pop-self-popcorn, care este apărut într-o tigaie. Puteți, de asemenea, să căutați floricele cu microunde care să menționeze pe ambalaj că nu conțin fluor.

Hârtia de copt și ambalajele pentru prăjituri gata preparate pot fi, de asemenea, acoperite cu substanțe fluorice.

  1. Puneți întrebări despre fluor la magazin

Întrebați vânzătorul dacă produsele sunt impregnate cu substanțe de fluor. Căutați articole care nu au fost tratate cu astfel de substanțe.

Pe termen scurt, evitați să ajungeți cu chimicale nedorite acasă. Pe termen lung, puteți influența piața, întrucât dealerii și producătorii ascultă în general cererile clienților.

Sursa: Consumer Council Think Chemistry

Citește și:

– Gaze fluorurate cu efect de seră: Comisia îndeamnă insistent România și Italia să notifice măsurile naționale cu privire la sancțiunile aplicabile în cazul încălcărilor

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal