Care este impactul alimentelor ultraprocesate asupra sănătății ? Dl. Dr. Avraham Marian Cioceanu ne răspunde

 

Concepute pentru prepararea sau consumul rapid, alimentele ultraprocesate sunt adesea comercializate ca și alimente care ne ajută să economisim timp, deoarece includ mese gata de consumat, gustări și băuturi care necesită timp minim de gătit sau sunt deja gătite.

Consumul de alimente ultraprocesate este strâns legat de diverse probleme de sănătate. Cercetările indică faptul că dietele bogate în acest tip de alimente sunt asociate cu un risc crescut de obezitate, boli cardiovasculare și diabet de tip 2.

Înainte de a achiziționa produsele pe care doriți să le consumați, asigurați-vă că ați scanat codul de bare și ați aflat toate informațiile de pe etichetă. Aplicația InfoCons, vă oferă direct pe telefonul mobil, numărul de E-uri, ingredientele, cantitățile de sare și de zahăr.

Aplicația InfoCons Protecția Consumatorilor vă poate ajuta să controlați cantitatea de alimente procesate din dietă

 

L-am invitat pe Dl. Dr. Avraham Marian Cioceanu – Președinte Asociația BIO România pentru a discuta pe tema alimentelor ultraprocesate, un subiect care ne ridică multe semne de întrebare și pentru care dorim să oferim răspunsuri avizate consumatorilor.

Dl. Dr. Avraham Marian Cioceanu , de profesie medic veterinar, a fost consilier al Ministrului Agriculturii, Director general al Agenției Naționale de Consultanță Agricolă, Lector universitar la Universitatea Ecologică din București este membru al consiliului de conducere a Asociației Bio la nivel european , IFOAM-EU din 2012 și a înființat primul laborator de controlul alimentelor din România.

Care sunt riscurile asupra sănătății la care sunt supuse persoanele care consumă alimente ultraprocesate ?

Dl. Dr. Avraham Marian Cioceanu – “ Tot ce înseamnă boli de nutriție, inclusiv boli ale aparatului digestiv , în special ficat, pancreas și de aici ajungem la diabet, la cancer. Sunt studii care demonstrează că pancreasul este responsabil de un mare procent al bolilor cronice precum cancer. Pancreasul este asaltat de concentrațiile mari de zahăr sau glucide provenite din carbohidrați, afectându-l treptat. Dacă glicemia nu este ținută la un nivel constant și normal pentru organism, afecțiunile care apar de-a lungul anilor degradează treptat țesuturile și organele.„

….

Citiți AICI întregul interviu acordat de către  Dl. Dr. Avraham Marian Cioceanu pentru InfoCons Protecția Consumatorilor

Articol redactat de Cosmina Nițu

Masterand în nutriție și consultant în diversificare

InfoCons – Organizatie Europeana pentru Protectia Consumatorului si Promovarea Programelor si Strategiilor membra cu drepturi depline in Organizatia Mondiala Consumers International , membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori , avand Secretariatul General in Bucuresti, Bd. Marasesti, nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66; fax: 031/101.25.15, mail : secretariat@infocons.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal