InfoCons a realizat un studiu pe baza etichetelor produselor tip tofu, ce se regăsesc pe piața din România.
Eșantionul analizat este alcătuit din 15 produse, având drept producători/distribuitori:
- S.C. Dr. Oetker RO S.R.L;
- S.C. Fito-Fitt S.R.L;
- Kaufland Romania SCS;
- LIDL Stiftung & Co. KG;
- S.C. PRONAT S.R.L;
- Soja Food GmbH;
- Soyavit Ltd.;
- Vegan Food Production S.R.L:
Brandurile sub care sunt comercializate produsele:
- Filgud;
- Fito-Fitt;
- Soyavit;
- Inedit;
- Vemondo;
- K-Classic
Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat :
- Din punctul de vedere al ingredientului principal :
– 13.33 % au în compoziție ca prim ingredient apa;
– 20 % au în compoziție ca prim ingredient boabe de soia.
– 66.66 % au în compoziție ca prim ingredient tofu;
- Din punctul de vedere al cantității tofu din total produs :
– 26.66 % specifică procentajul de tofu pe care produsul îl conține (acesta fiind de 47% tofu);
- Din punctul de vedere al compoziției tofu :
– 33.33 % dintre produse au in compozitia tofu ca element principal soia / soia boabe.
– 66.66 % dintre produse au in componenta tofu ca element principal apă.
- Din punctul de vedere al conținutului de soia / boabe de soia :
– 6.66 % dintre produse specifică pe etichetă conținutul de soia (boabe) al produsului.
- Din punctul de vedere al conținutului de soia pentru 100 g tofu :
– 26.66 % din produse specifică pe etichetă cantitatea de boabe soia folosită pentru 100 g tofu.
- Din punctul de vedere al cantității nete :
– 40 % dintre produse menționează cantitatea netă și netă scursă.
- Din punctul de vedere al mentionarii daca soia este sau nu modificată genetic :
– 33.33 % menționează pe etichetă faptul că soia NU este modificată genetic.
- Din punctul de vedere al aditivilor alimentari regăsiți:
Numericul de aditivi alimentari variază între 0 – 2:
– 26.66 % din produse au în compoziție 2 E-uri;
– 40 % din produse au în compoziție 1 E-ur;
– 33.33 % din produse au în compoziție 0 E-uri.
Situația privind numericul de aditivi raportată la fiecare produs click AICI!
- Din punctul de vedere al aditivilor alimentari regăsiți frecvent situația se prezintă astfel:
– 46.66 % dintre produse au în componență Clorură de Calciu (E 509);
– 13.33 % dintre produse au în componență Acid Citric (E 330);
– 13.33 % dintre produse au în componență Sulfat de Calciu (E 516);
– 13.33 % dintre produse au în componență Clorură de Magneziu (E 511).
Toate produsele studiate au avut menționat pe etichetă concentrația nutrițională în cantități raportate la 100 g de produs:
- Valoarea energetică este cuprinsă între 125 kcal și 278 kcal;
- Cantitatile produselor studiate sunt cuprinse între 135g și 300g.
- Cantitatea de glucide variază între 6 g și 20.4 g;
Situația privind cantitatea glucidelor și a zaharurilor raportată la fiecare produs click AICI!
- Cantitatea de proteine este cuprinsă între 9 g și 24 g;
Situația privind cantitatea proteinelor raportată la fiecare produs click AICI!
- Cantitatea de sare variază între 2 g și 3.1 g.
Important! Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite daca nivelul de consum global al sării s-ar reduce la cantitatea recomandată, adică 5 grame / zi.
Situația privind cantitatea de sare raportată la fiecare produs click AICI!