Condiții de intrare și regim de ședere

Cetățenii români pot călători în Uganda numai în baza unei vize de intrare. Începând cu luna aprilie 2018, viza se poate obține online accesând site-ul www.visas.immigration.go.ug.

Contactarea autorităţilor române

Atenţie! România nu are misiune diplomatică sau oficiu consular de carieră în Uganda. În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, puteţi solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu sediul în Uganda.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.

Dacă sunteţi nevoiţi să vă deplasaţi în Uganda sau vă aflaţi deja pe teritoriul său, vă recomandăm să vă adresaţi Ambasadei României în Kenya  şi să vă anunţaţi prezenţa în regiune, comunicând coordonatele dumneavoastră pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Atenţionăm cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, că îşi asumă propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.

Apelează rapid numerele de urgență din Uganda!

Amenințări teroriste

Uganda se confruntă cu diverse provocări în lupta împotriva terorismului, atât agențiile de securitate, cât și cetățenii făcând eforturi pentru a stopa acest fenomen.

Siguranță și criminalitate

În general, Uganda este o țară sigură. Nu există restricții de circulație în nicio parte a țării. Cu toate acestea, este de preferat să se evite călătoriile în zonele de graniță cu Republica Democratică Congo – RDC și cu Sudanul de Sud. Uganda și RDC au inițiat, începând cu 30 noiembrie 2021, operațiuni militare comune în provinciile North Kivu și Ituri împotriva organizației teroriste Forțele de Apărare Aliate – ADF.

Pentru propria siguranţă, este recomandată luarea în considerare a următoarelor sfaturi :

  • să nu aveți sume mai mari de bani asupra dumneavoastră, decât minimul necesar;
  • nu purtați bijuterii scumpe sau alte obiecte de valoare la vedere;
  • păstraţi documentele de călătorie într-un loc sigur la hotel (de preferat în seif), ţineţi la dumneavoastră o copie a pașaportului şi a vizei de intrare;
  • respectați regulile de conduită şi vestimentaţie specifice regiunii (cu precădere în zonele locuite în număr majoritar de către musulmani);
  • nu opuneţi rezistenţă în cazul unui atac sau jaf, evitaţi pe cât posibil contactul vizual şi cedaţi atacatorilor banii sau valorile pe care le deţineţi asupra dvs. în scopul de a evita acţiunile violente.

 

Sistemul medical

Se recomandă ferm încheierea unor asigurări de călătorie, medicale și a uneia de viață.

Sistemul medical din Uganda este compus din două componente, cea de stat și cea privată. Asistența medicală privată oferă servicii de calitate, la un nivel adecvat de performanță.

Vaccinarea împotriva febrei galbene este obligatorie!

Se recomandă vaccinarea împotriva febrei tifoide, hepatitei de tip A și B, difterie si poliomielitei.

 

Condiții privind traficul auto

În Uganda circulaţia se efectuează pe partea stângă a sensului de mers. Este obligatorie folosirea centurii de siguranță, deținerea tuturor documentelor valabile (carnet de conducere, asigurare RCA, talon etc.). Se interzice folosirea telefonului mobil în timpul condusului, cu excepția echipamentelor de tip hands free.

 

Reglementări vamale

Transportul substanțelor halucinante și a stupefiantelor  este considerată infracțiune deosebit gravă împotriva statului și se pedepsește cu închisoarea.

La intrarea în țară se permite trecerea a următoarelor cantități de produse fără a se plăti taxe vamale:

  • 200 de țigări (1 cartuș);
  • 50 de trabucuri;
  • 1 litru de băuturi spirtoase

La intrarea în ţară se interzice:

Importul de explozibil, arme şi muniții sau a unor copii/imitații ale acestora, substanțe halucinogene, materiale pornografice, Henna, palmieri sau orice alte produse derivate din palmier, produse contrafăcute, obiecte culturale de diferite valori.

La ieșirea din ţară se interzice:

Transportul de bunuri de proveniență animală: fildeș, piele, gheare, colți etc.

Regimul animalelor de companie

Se recomandă ca animalele de companie să fie vaccinate împotriva rabiei, iar proprietarul să deţină un pașaport internațional de călătorie pentru acestea.

Este obligatoriu ca animalul / animalele să dețină un microcip cu scopul de a se scana la intrarea în ţară.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal