Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români care doresc să călătorească în Turkmenistan au nevoie de viză de intrare, chiar și în ipoteza în care se află în tranzit în acest stat.

Atenţie! Pentru a evita apariţia unor situaţii neplăcute, cetățenii români care doresc să călătorească în Turkmenistan sunt sfătuiți să evite utilizarea paşaportului temporar. În anumite cazuri, Serviciul Migraţiei de Stat din Turkmenistan nu a recunoscut paşapoartele temporare şi a refuzat eliberarea vizei pe paşapoartele temporare româneşti. Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare prevăzute de legislaţia statului turkmen, vă recomandăm sa vă adresaţi Ambasadei Turkmenistanului în România.

Atenţie! Granița între Turkmenistan și Kazahstan este în prezent închisă tranzitului. Nu este recomandată încercarea de trecere a graniței, ci folosirea unor rute alternative (prin punctele de frontieră cu Uzkebistan).

Posesorii de pașapoarte diplomatice sau de serviciu (valabilitatea documentelor trebuie să fie de cel puțin 6 lun), pot intra pe teritoriul Turkmenistanului pentru o perioadă de maxim 90 de zile fără viză, însă este recomandată informarea în prealabil a autorităților turkmene cu privire la detaliile călătoriei  (au fost întâlnite situații în care angajații Serviciului Migrației de Stat al Turkmenistanului (SMST) nu au permis accesul în Turkmenistan până când nu s-au convins de scopul real al deplasării). Pentru situația în care valabilitatea pașapoartelor diplomatice și de serviciu este mai mica de 6 luni, este necesară prezentarea unei scrisori de garanție din partea statului trimițător.

Durata de şedere permisă de viză variază de la câteva zile la șase luni, costul unei vize putând varia de la 35 la 535 de euro, în funcție de durată, dar și de numărul de intrări.

Vizele turistice pot fi solicitate direct de la Ambasada Turkmenistanului în România, Ministerul Turismului din Turkmenistan sau prin intermediul unor agenţii turistice.

Este recomandată contactarea din timp a Ambasadei Turkmenistanului din România pentru solicitarea cererii de viză, întrucât obținerea acesteia poate dura circa 20 de zile sau chiar mai mult.

Atenţie! Puteţi obţine viza de intrare şi pe aeroportul din Ashgabat, însă numai în baza unei invitaţii obţinute anterior de la Serviciul de Stat pentru Migraţie al Turkmenistanului (ca urmare a unei scrisori de invitație din partea unui cetățean turkmen sau a unei companii care justifică scopul deplasării), motiv pentru care se impune contactarea prealabilă a Ambasadei Turkmenistanului în România (http://romania.tmembassy.gov.tm). De asemenea, invitația respectivă, emisă de SMST, va permite  îmbarcarea de pe aeroportul Istanbul cu destinația Ashgabat, fiind solicitată de autoritățile turce de frontieră (acestea sunt obligate să verifice existența vizei sau a documentului care garantează primirea vizei pe aeroportul de la Ashgabat pentru persoanele care călătoresc în Turkmenistan).

În această situație, la sosirea pe aeroportul din Ashgabat, solicitantul trebuie să prezinte autorităţilor de frontieră paşaportul valabil (cel puţin 3 luni de la data expirării vizei pe care o solicită), invitaţia şi o fotografie color, de dată recentă (3×4 cm).

Viza de intrare obţinută direct de la Punctul de Control Trecere Frontieră (ex: Aeroportul Internaţional din Ashgabat), este mai scumpă decât viza obţinută la oficiile consulare ale Turkmenistanului în străinătate, motiv pentru care se recomandă cetăţenilor români să evite, pe cât posibil, folosirea acestei proceduri.

Atenţie! În cazul în care doriţi să petreceţi mai mult de 3 zile lucrătoare în Turkmenistan, sunteţi obligat să vă înregistraţi la Serviciul de Stat pentru Migraţie, în primele 72 de ore ale prezenţei în Turkmenistan.

Cetăţenii români care se află pe teritoriul Turkmenistanului pentru o perioadă mai mare de 3 zile, sunt obligaţi să informeze Serviciul de Stat pentu Migraţie cu privire la orice schimbare survenită în condiţiile de şedere, părăsirea localităţii în care s-au înregistrat etc.

Nu este recomandată depășirea duratei de ședere acordată prin viză, situație în care nu va fi permisă ieșirea din țară până la clarificarea situației, respectiv vor fi inițiate proceduri suplimentare de verificare din partea autorităților competente ale Turkmenistanului.

Începând cu anul 2018, autoritățile turkmene au introdus o nouă taxă de ”turism”, prin care toți cetățenii străini sunt taxați cu 2 USD pentru fiecare zi de ședere în Turkmenistan. Taxa de turism se încasează în USD, fiind eliberată factură separată pentru plata acesteia (se recomandă solicitarea facturii respective).

Atenţie! Vă recomandăm să contactaţi Ambasada României în Turkmenistan (Ashabat, strada Myaty Kosayev nr. 122. tel. (99312) 347.655, e-mail: ashabat@mae.ro) pentru a vă anunţa prezenţa în această ţară şi coordonatele de contact pe durata șederii sau să vă înregistrați prin intermediul portalului www.econsulat.ro,.

Pentru situații de urgență, în care se impune asistență consulară, puteți apela telefonul de urgență +993 61 055 881.

Doriţi să munciţi în Turkmenistan?

Accesul cetățenilor străini pe piața muncii din Turkmenistan este posibil numai în baza unui contract de muncă semnat cu o companie străină sau locală, care își desfășoară activitatea în Turkmenistan.

În baza acestui contract, cetățeanul străin (inclusiv român) poate obține viza de intrare în Turkmenistan.

Ulterior, după intrarea în Turkmenistan, cetățeanul străin trebuie să solicite viza de lungă ședere la Serviciul de Stat pentru Migrație al Turkmenistanului.

Pentru obținerea vizei, solicitantul trebuie să prezinte:

  • contractul de muncă semnat;
  • certificat medical, inclusiv testul HIV;
  • dovada deținerii unui spațiu de locuit în Turkmenistan;
  • pașaport în original și copie;
  • 4 fotografii color de dată recentă 3×4 cm.

Companiile turkmene sau străine, care doresc să angajeze cetățeni străini, sunt obligate să le ofere acestora salariul mediu pe economie (400 euro/lună) și să plătească lunar contribuțiile la fondul de pensii și sănătate din Turkmenistan.

Legislația turkmenă prevede că o companie poate angaja cetățeni străini, dar va păstra proporția de nouă angajați local, la fiecare angajat străin (90% locali /10% expați).

Atenţie! Lucrătorii străini din Turkmenistan trebuie să respecte cu strictețe anumite reguli impuse de autoritățile locale (prezența obligatorie la domiciliu după orele 22.00, ținută îngrijită, fiind interzis portul bărbii și al părului lung etc.), nerespectarea acestora atrăgând după sine îndepărarea străinului sau neprelungirea dreptului de ședere în Turkmenistan.

Este, totodată, recomandată prudență în relațiile cu persoanele turkmene de sex opus, putând exista situații care să conducă la îndepărtarea unui străin din Turkmenistan.

Ameninţări teroriste

Turkmenistan nu a suferit atacuri teroriste pe teritoriul naţional, însă rapoartele recente arată că anumite grupări teroriste sunt totuși active în Asia Centrală.

Cetăţenii români sunt sfătuiţi să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile turkmene şi să acceseze periodic site-ul web al Ministerului Afacerilor Externe al României www.mae.ro

Siguranţă şi criminalitate

Turkmenistan este o ţară sigură din punctul de vedere al siguranţei turiştilor străini. Rata criminalităţii este destul de redusă.

Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (bazaruri, gări, staţii, parcări, pieţe, benzinării).

Recomandări generale:

  • Păstraţi documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii şi cărţile de credit în locuri sigure;
  • În cazul în care călătoriţi cu maşina personală, nu ţineţi bunuri de valoare la vedere, în autoturism;
  • Asiguraţi maşina cu sistem de alarmă şi încuiaţi uşile atunci când părăsiţi autoturismul;
  • În cazul călătoriilor cu autobuze sau trenuri, păstraţi atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei;
  • Nu fotografiaţi obiective care pot fi considerate de interes militar sau strategic (clădiri oficiale, noduri de comunicaţii), evitați fotografierea în zone aglomerate (bazaruri, piețe locale etc.). Există șanse ridicate ca forțele de ordine să confiște aparatele respective și să vă solicite deplasarea la unul din punctele de poliție pentru declarații.

Atenţie! În mod frecvent, poliţia cere cetăţenilor străini prezentarea paşaportului, a vizei şi a înregistrării la Serviciul de Stat pentru Migrăraţii.

Este indicat să cereţi oficialului prezentarea legitimaţiei, înainte de înmânarea acestor acte.

În cazul pierderii paşaportului românesc, vă recomandăm să anunţaţi mai întâi biroul local de poliţie, apoi şi Ambasada României la Ashgabad.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa personală sau a bunurilor, contactaţi imediat cel mai apropiat birou al poliţiei.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor, apelaţi următoarele numere de urgenţă:

  • Poliţie – 02
  • Salvare – 03
  • Pompieri – 01

Apelează rapid numerele de urgență din Turkmenistan!

Verificați, la plecarea din România, activarea serviciilor de roaming pentru Turkmenistan și existența unui contract de cooperare între operatorul dumneavoastră de telefonie și cel din Turkmenistan (TM Cell), pentru evitarea situației în care nu veți avea la îndemână niciun mijloc de comunicare (în Turkmenistan sunt extrem de rare telefoanele publice, iar în Aeroportul Internațional din Ashgabat acestea nu există).

Se recomandă, de asemenea, sesizarea Ambasadei României la Ashabat (strada Myaty Kosayev nr. 122. tel. (99312) 347.655, e-mail: ashabat@mae.rotelefon de urgență +993 61 055 881), care poate acorda asistenţa consulară de specialitate în condiţiile și limitele prevăzute de lege.

Condiţii privind traficul auto

Atenţie! Pentru persoanele care călătoresc în Turkmenistan cu autoturismul (fie că sosesc pe mare sau pe uscat), în plus față de costul vizei, este necesară plata unei taxe suplimentare de circa 150 USD (taxa include obținerea unui permis de intrare, asigurare, acoperirea subvențiilor statului pentru prețul carburantului), cuantumul acesteia depinzând de punctul de intrare în țară, capacitatea motorului, distanța care va fi parcursă în Turkmensitan etc.

  • Circulaţia auto

În Turkmenistan se circulă pe partea dreaptă a drumului. Nu există norme de reglementare a stării tehnice a maşinilor care circulă pe drumurile publice şi nici a poluării, însă în ultima perioadă, în Ashabat, a fost observată oprirea frecventă a autoturismelor de culoare neagră. Adeseori nu sunt semnalizate intersecţiile, lucrările pe carosabil sau devierile de circulaţie și nici distanțele între localități. Circulația poate fi închisă arbitrar pe anumite trasee, explicația oficială fiind deplasarea unor coloane oficiale sau derularea unor evenimente oficiale sau festivități.

Conducătorii auto au obligaţia de a păstra caroseria curată,poliţia aplicând amenzi conducătorilor auto depistaţi cu mașinile murdare în trafic (noroi, praf etc.). Pietonii nu au prioritate în nicio situaţie, sens în care este recomandată atenție suplimentară la traversarea străzilor (de obicei, marile artere pot fi traversate prin folosirea pasajelor pietonale sub sau supraterane).

  • Starea drumurilor

​Cu excepţia capitalei, infrastructura rutieră este puțin dezvoltată şi slab întreţinută.

Este recomandată evitarea deplasărilor între localități pe timpul nopții, motivele fiind iluminatul slab și posibila prezență a unor obstacole nesemnalizate, dar și a animalelor (în special cămile).

  • Parcarea

Nu este recomandat să parcaţi în zonele adiacente instituţiilor publice sau în zonele în care există indicatoare de interzicere a parcării/opririi/staționării și mai ales pe arterele principale din oraș (autovehiculele pot fi ridicate de organele de poliție locale).

  • Limitele de viteză admise

Limitele de viteză sunt indicate pe semnele de circulaţie (în general, 60 km/h în oraş, 90 km/h în afara localităţilor).

Amenzile trebuie plătite la secţiile de poliţie în termen de 12 ore, altfel se vor dubla progresiv, până la 72 ore.

Pentru nerespectarea legislaţiei rutiere, misiunile diplomatice şi oficiile consulare nu pot interveni pe lângă autorităţile locale în favoarea cetăţenilor români.

Atenţie! În special în Ashgabat, dar și pe șoselele care fac legătura cu alte localități există radare fixe (dotate cu camere de înregistrare), dar și mobile, nerespectarea limitelor legale de viteză fiind aspru sanționată de autoritățile competente. De asemenea, la punctele principale de intrare/ieșire din localități și velaiate (echivalent al județului) există posturi fixe de control, monitorizate video, unde sunt efectuate frecvent controale ale autovehiculelor (documente, încărcătură etc.).

  • Permisul de conducere

Permisul românesc de conducere, precum şi cele internaţionale sunt valabile în Turkmenistan.

  • Călătoria cu taxi

Autoturismele taxi cu licență pot fi ușor observate (cele din aeroport sunt de culoare galbenă, cele din oraș fiind de culoare albă). Deși acestea au aparate de taxat, rareori sunt folosite. De principiu, costul unei călătorii trebuie negociat anterior cursei, fiind de circa 20 manați (prețul taxi-urilor din aeroport este puțin mai mare, șoferii acestora putând cere tariful în dolari, chiar dacă acest lucru este ilegal).

Majoritatea șoferilor de taxi vorbesc limba turkmenă (rareori limba rusă și foarte puțini limba engleză).

Este recomandat să nu folosiți autoturisme de taxi care nu dețin licență (în Turkmenistan orice mașină poate opri pentru a lua un trecător, la simpla semnalare a intenției acestuia).

  • Călătoria cu trenul

Călătoria cu trenul între localități este destul de anevoioasă și cu disconfort. Aveți grijă la documentele de călătorie și la bunurile personale de valoare.

Reglementări vamale

La intrarea in Turkmenistan, trebuie să completaţi o declaraţie vamală tipizată, în două exemplare, în care trebuie să înregistraţi suma în valută pe care o deţineţi, obiectele din aur şi argint pe care le aveţi asupra dumneavoastră sau alte bunuri de valoare.

Un exemplar va rămâne la autorităţile vamale, iar celălalt la dumneavoastră.

Declaraţia vamală trebuie păstrată şi prezentată şi la ieşirea din ţară, când se va completa o altă declaraţie vamală.

Atenţie! Nu se poate părăsi Turkmenistanul cu o sumă de valută mai mare decât cea declarată la intrare! La ieșire, suma maximă în valută fortecu care se poate părăsi țara este de 3.000 USD/persoană (sau echivalentul acesteia).

Atenţie! La intrarea în țară, cantitățile maxime de alcool și tutun cu care se poate intra sunt 1,5 litri de alcool și 2 pachete de țigări. Fumatul în spațiile publice este strict interzis, existând locuri speciale de fumat doar în proximitatea unor hoteluri și doar în unele restaurante din Ashgabat (vă sfătuim să întrebați angajații locali din locațiile respective dacă este permis fumatul).

În cazul în care doriţi să cumpăraţi covoare tradiţionale turkmene, este necesar ca respectivele covoare să fie însoţite de certificate autorizate pentru a putea fi scoase din ţară (documente emise de Muzeul Covorului din Ashgabat). Pe aeroport se va plăti o taxă de export, în funcţie de mărimea, valoarea dar mai ales vechimea covorului, în cazul în care aceasta nu a fost plătită la momentul achiziţionării.

Dacă doriţi să cumpăraţi câini (în special Alabay) sau cai (în special Ahal Teke) din Turkmenistan, este necesar să contactaţi autorităţile veterinare pentru eliberarea unei autorizaţii de scoatere din ţară.

Schimbul valutar

Atenţie! Este recomandat ca schimbul valutar să se efectueze exclusiv prin intermediul caselor de schimb valutar (situate în aeroport, bănci, dar și în unele hoteluri), cursul valutar fiind 3,50 manați pentru un dolar american. Solicitați emiterea unui buletin de schimb valutar, în caz contrar respectiva tranzacție putând fi catalogată drept schimb ilegal de valută (care se pedepsește de lege).

Nu schimbați sume de bani mai mari decât necesarul, întrucât conversia din moneda locală în valută forte nu este posibilă.

Este posibilă plata folosind cardurile bancare, însă este nevoie să întrebați anterior plății care sunt comisioanele practicate (de exemplu, în cazul hotelurilor, comisionul este de circa 3%).

Sistemul medical

Recomandăm tuturor cetăţenilor români care călătoresc în Turkmenistan să încheie poliţe de asigurare medicală şi de călătorie, pentru întreaga durată a deplasării.

Atenţie! Verificaţi cu societatea de asigurări din România dacă aceasta este recunoscută de unităţile medicale din Turkmenistan şi condiţiile în care poate fi utilizată.

Pentru tratamente şi afecţiuni de urgență, se recomandă Centrul de prim ajutor de urgență, str. Gorogly, nr 120, Ashgabat (tel +993 12 907927) sau Direcția centrelor internaționale de sănătate, str. 1970, nr.30, Ashgabat (tel. +993 12 489009/488005).

Regimul medicamentelor

Sunt interzise atât la intrare, cât şi la ieşire, substanţele stupefiante de orice tip şi cele dopante.

Turiştii pot avea asupra lor medicamentele uzuale, pentru stricta necesitate personală (este de recomandat prezența unor dovezi privind afețiunea medicală de care suferă persoana respectivă și medicamentația recomandată).

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal