Condiţii de intrare şi regimul de şedere

CONDIȚII DE INTRARE

Cetățenii români, deținători de pașapoarte simple sau temporare, au nevoie de viză pentru a intra în Regatul Thailandei.

Posesorii de pașapoarte diplomatice și de serviciu sunt exceptați de la obligativitatea deținerii vizei pentru deplasări ce nu depășesc o perioadă de 90 de zile.

Înainte de a călători în Regatul Thailandei trebuie să vă asigurați că pașaportul dumneavoastră este valabil cel puțin 6 luni de la momentul intrării pe teritoriul acestui stat.

Intrarea pe teritoriul Thailandei poate fi permisă sub condiția prezentării următoarelor documente:

  • pașaport valabil;
  • viză valabilă, permis de reintrare valabil sau viză de intrare la frontieră (VOA);
  • certificat de vaccinare pentru COVID-19 sau rezultatul unui test PCR/antigen ATK (antigen), emis cu cel mult 72 de ore anterior călătoriei.

REGIMUL VIZELOR

Cetăţenii români care doresc să obțină viza de intrare în Thailanda au următoarele opțiuni:

  1. Depunerea cererii de viza la Ambasada Regatului Thailandei la Bucureşti

Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare prevăzute de legislaţia naţională thailandeză, recomandăm consultarea informaţiilor publicate de către:

Cererea pentru obținerea vizei thailandeze va fi depusă la: 

Ambasada Thailandei în România (https://bucharest.thaiembassy.org/): Bucureşti, str. Vasile Conta nr. 12, Sector 2, tel. +40213110031, fax +4021311 0044, e-mail visa.BUH@mfa.go.th.

  1. Depunerea cererii de viză la frontieră (visa on arrival – VOA): se acordă pentru cel mult 15 de zile, cu o singură intrare.

Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare prevăzute de legislaţia naţională thailandeză, recomandăm consultarea informaţiilor publicate de către: cerere viză VOA – Immigration Bureau

Anunț privind extinderea dreptului de ședere acordat prin VOA în perioada 1 octombrie 2022 – 31 martie 2023:

Turiștii români care urmează să călătorească în Thailanda în perioada 1 octombrie 2022 – 31 martie 2023 vor beneficia de prelungirea dreptului de ședere de la 15 zile, perioada actuală, până la 30 zile, perioada maximă.

Pentru informații suplimentare, se recomandă consultarea paginii de internet a Autorității pentru Turism din Thailanda (TAT): Thailanda acordă prelungirea vizei pentru turiști

Depunerea cererii de viză de intrare tip VOA este posibilă, după cum urmează:

Întrebări frecvente și răspunsuri ( FAQ ): Thailand E-Visa On Arrival (E-VOA)

  1. Visa On Arrival (immigration.go.th)

Cetățenii români care doresc să solicite o viză de intrare tip VOA trebuie să prezinte următoarele documente:

  1. Pașaportul trebuie să fie valabil cel puțin 30 de zile de la data sosirii și să aibă cel puțin o pagină disponibilă pentru ștampila de viză.
  2. Biletul de avion retur, care poate fi utilizat în termen de 15 zile sau 30 de zile de la data intrării;
  3. Certificat de vaccinare pentru COVID-19 sau rezultatul unui test PCR/antigen ATK (antigen) emis cu cel mult 72 de ore anterior călătoriei;
  4. Două fotografii tip pașaport de dimensiune 4×6 cm pentru fiecare aplicant, inclusiv pentru copii;
  5. Dovada deținerii sumei de 10.000 THB/persoană (aprox. 300 USD) sau 20.000 THB/familie (aprox. 600 USD) în orice monedă;
  6. Taxa pentru cererea de viză în valoare de 2.000 THB/persoană (aprox. 60 USD).

Atenție!

  • Intrarea în Thailanda va fi refuzată în cazul în care pașaportul nu are valabilitatea menționată, iar compania aeriană nu vă va permite îmbarcarea la bordul aeronavei.
  • Persoanele care călătoresc în Thailanda cu acest tip de viză turistică (VOA) nu pot solicita prelungirea șederii.

În cazuri excepționale, precum o afecțiune care împiedică deplasarea, este obligatorie contactarea de urgență a autorităților thailandeze pentru a evita șederea ilegală pe teritoriul acestui stat.

Biroul pentru Imigrări

Adresă: Government Center B, Chaengwattana Soi 7, Laksi, Bangkok 10210 tel.: 0-2141-9889, pagina de internet: https://www.immigration.go.th/ 

Depăşirea termenului de şedere în Thailanda acordat prin viză va fi sancţionat conform legislaţiei in vigoare!

Pentru turiştii beneficiari ai „vizei la sosire” care depăşesc durata de 15 zile de şedere se va percepe o taxă, după cum urmează:

  • dacă depăşirea este de o zi, nu se percepe nici o taxă;
  • începând cu a 2-a zi de şedere peste durata admisă de 15 zile, se va percepe o taxă de 500 THB (15-16 USD) pentru fiecare zi de depăşire, maximum 20.000 THB (aprox. 600 USD). Această taxă va fi achitată la ieşirea din Thailanda, la punctul de frontieră. Nu este permisă trecerea frontierei de stat thailandeze fără achitarea acestei taxe. Refuzul sau imposibilitatea de a plăti taxa poate conduce la aplicarea unei amenzi în cuantum de 20.000 THB şi dispunerea măsurii de arest până la achitarea acesteia. Cetăţenii străini care depăşesc perioada acordată prin viză cu o perioadă mai mare de 40 de zile riscă aceleaşi măsuri ca în cazul refuzului de plată.

 

EXCEPȚII ȘI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL

Tranzitarea aeroportului internațional Suvarnabhumi Airport – BKK și Don Mueang International Airport din Bangkok, pentru o durată maximă de 24 ore, este permisă începând cu luna martie 2021, ca urmare a anunțului publicat de autoritățile thailandeze. Tranzitarea aeroportului internațional Phuket International Airport nu poate depăși 8 ore.

Cu toate acestea, se recomandă contactarea companiei aeriene pentru confirmarea acestei informații înainte de a achiziționa biletul de avion.

Informații detaliate privind tranzitul aeroportuar pot fi consultate pe pagina de internet a Autorității civile de aviație din Thailanda, https://www.caat.or.th/th, iar Ghidul pentru tranzit aeroportuar este valabil aici: The Civil Aviation Authority of Thailand (CAAT) | Civil Aviation Authority of Thailand.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze Ambasadei României în Regatul Thailandei şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

 

Coordonatele Ambasadei României în Thailanda

Adresa3388/41 Sirinrat Office Building, etajul 12, Rama IV Road, Khlong Toei, Bangkok 10110

Telefon secția consulară+66(0)22402521

Telefon informații consulare pentru cetățenii români+66(0)22402523

E-mailbangkok.consul@mae.ro

Telefon de urgență+66(0)863639118 (la acest numere de telefon NU se furnizează informații consulare)

Exclusiv pentru cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență (accidente cu victime, decese, calamități și alte situații de pericol sau cu caracter extraordinar).

Doriţi să munciţi în Thailanda?

Vizele pentru muncă trebuie solicitate Biroului de Imigrări de către firma thailandeză care doreşte să angajeze un străin.

Viza de şedere permanentă

Pot solicita viza de şedere permanentă străinii care posedă viză non-immigrant şi au o perioadă continuă de şedere în Thailanda de 3 ani.

Posesorul unei vize de şedere permanentă care doreşte să călătorească în afara Thailandei şi să păstreze dreptul de şedere permanentă trebuie să solicite în prealabil o viză non-immigrant.

În cazul în care cetăţenii români care deţin o viză de şedere permanentă decid să călătorească în afara graniţelor Thailandei pentru o perioadă mai mare de un an, li se va suspenda, automat, dreptul de şedere permanentă pe teritoriul acestui stat.

Atenţie! Trebuie să anunţaţi Biroul de Imigrări cu privire la adresa la care locuiți, procedură care se repetă la fiecare 90 zile.

Celor cărora le-a expirat viza de şedere şi se prezintă din proprie iniţiativă la Biroul de Imigrări, li se aplică o amendă de 200 THB pentru fiecare zi de depăşire a valabilităţii vizei, dar suma totală a amenzii nu poate depăşi 20.000 THB (cca. 500 USD). Excepţie fac străinii care şi-au pierdut documentele de călătorie şi se prezintă la Biroul de Imigrări pentru acordarea unei noi vize de şedere temporară în Thailanda pe documentele eliberate de ambasadele statelor de provenienţă.

Permisiunea de revenire

Este obligatoriu să obţineţi „permisiunea de revenire” în cazul în care sunteţi posesor al unei vize de şedere pentru Thailanda, doriţi să călătoriţi în altă ţară şi ulterior să vă întoarceţi în Thailanda înainte de expirarea vizei.

  • Această permisiune vă dă dreptul să reveniţi în Thailanda şi să folosiţi valabilitatea vizei iniţiale până la expirare.
  • Dacă nu solicitaţi permisiunea de revenire, viza se anulează automat la ieşirea din Thailanda.
  • Permisiune de revenire în Thailanda în cadrul unei vize iniţiale poate fi obţinută ori de câte ori se solicită.

Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare prevăzute de legislaţia naţională thailandeză, modificări ce pot interveni în mod periodic, cuantumul minim al sumelor ce trebuie deţinute pe categorii de vize, regimul asigurărilor medicale şi alte detalii necesare obţinerii diferitelor categorii de vize, recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile thailandeze:

  • Ministerul Afacerilor Externe al Thailandei (www.mfa.go.th)
  • Ambasada Thailandei la Bucureşti.

Vă recomandăm să anunţaţi misiunea diplomatică a României în Thailanda cu privire la prezenţa dumneavoastră pe teritoriul acestei ţări.

Ameninţări teroriste

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat. Prin urmare nici Thailanda nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări.

Cetăţenii români care doresc să se deplaseze în Thailanda sunt sfătuiţi să se informeze, în prealabil, asupra situaţiei de securitate din zonă. În acest sens, este recomandată consultarea periodică a paginii web a Ministerului Afacerilor Externe – www.mae.ro.

Siguranţă şi criminalitate

Atragem atenţia cu privire la existenta legii lèse majesté în Thailanda, care este aplicată cu multă stricteţe şi prevede pedepse grele privative de libertate în cazul în care se apreciază că se aduc insulte regelui sau membrilor familiei regale.

Între infracţiunile cele mai frecvente se numără consumul şi traficul de droguri şi sustragerea şi falsificarea paşapoartelor.

 

Recomandări generale:

  • Evitaţi circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării;
  • Respectaţi cu stricteţe anunţurile şi recomandările autorităţilor locale;
  • În timpul deplasării cu maşina, geamurile trebuie să rămână tot timpul ridicate, iar uşile, blocate;
  • Respectaţi tradiţiile şi obiceiurile locale;
  • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini;
  • În cazul călătoriilor cu autobuze este indicat să se păstreze atenţia asupra bagajelor personale pe întreaga durată a călătoriei.
  • Vă recomandăm ca schimburile valutare să se desfăşoare doar la casele de schimb valutar;
  • Jocurile de noroc sunt interzise pe teritoriul Thailandei;
  • Introducerea și deținerea țigărilor electronice în Thailanda este ilegală;
  • Recomandăm a fi studiate cu atenție condițiile de vamă cum ar fi introducerea în Thailanda a țigărilor și al băuturilor alcoolice    cumpărate din duty-free  http://www.suvarnabhumiairport.com/en/1002-suvarnabhumi-customs-services;
  • La finalul anului 2017, legislația thailandeză în materie a fost amendată, în sensul interzicerii fumatului pe principalele plaje din Thailanda.

Atenţie! Atunci când în urma unor evenimente se apelează la diferite servicii locale (organe de ordine, companii de asigurări etc.), orice document semnat trebuie să fie tradus într-o limbă de circulaţie internaţională cunoscută de persoanele implicate, pentru eliminarea oricăror neclarităţi în interpretarea ulterioară a documentului.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei.

În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliţie, cât şi a Ambasadei României la Bangkok. În cazul furtului paşaportului, cetăţenii români trebuie să declare furtul la poliţia locală.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor thailandeze, trebuie apelată poliţia la numărul de telefon 191.

Între infracţiunile cele mai frecvente se numără:

  • Consumul şi traficul de droguri
  • Sustragerea şi falsificarea paşapoartelor
  • Escrocheriile la centrele de închiriere jetsky, motoscutere (se cer despăgubiri foarte mari pentru despăgubirile preexistente)
  • Escrocheriile cu pietre preţioase şi semi-preţioase vândute pe post de chilipir
  • Escrocheriile în aeroport în care turiştii sunt arestaţi pentru introducerea fără a declara în prealabil achiziţionarea a peste 200 de ţigări cumpărate în regim duty-free din aeroportul de escală
  • Escrocheriile realizate cu tuk-tuk (mijloc de transport local), prin care turiştii sunt obligaţi să cumpere de la magazinele care oferă comision şoferului
  • Furtul genţilor în timpul călătoriilor cu tuk-tuk de către motociclişti.

Sistemul medical

Vă recomandăm cu insistenţă să vă încheiaţi asigurări de călătorie, medicală şi de viaţă în cazul în care vă deplasaţi în Thailanda.

Costul serviciilor medicale este ridicat.

Atenţie! Unităţile medicale acceptă asigurările încheiate în alte ţări, în condiţiile în care firma la care se încheie poliţa are reprezentanţă în această ţară.

Este obligatorie vaccinarea cetăţenilor care, anterior depunerii cererii pentru viza de intrare în Thailanda, au vizitat Africa sau America de Sud.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Condiţii privind traficul auto

  • Circulaţia auto

Sistemul de conducere auto este asemănător celui britanic (volanul pe partea dreaptă), iar sensul de deplasare al vehiculelor este pe partea stângă a arterei de circulaţie.

Regulile de circulaţie sunt cele valabile pe plan internaţional, adaptate mersului pe partea stânga.

O atenţie deosebită trebuie acordată în marile oraşe participanţilor la trafic ce utilizează motorete şi motociclete, care de cele mai multe ori nu au un stil preventiv de a conduce şi pun în pericol siguranţa circulaţiei.

  • Starea drumurilor

Thailanda dispune de o infrastructură foarte bună a autostrăzilor şi drumurilor naţionale.

  • Limitele de viteză admise
    • pe autostrăzi – 120 km/h, iar
    • în oraşe de 50 km/h, cu excepţia zonelor cu alt regim indicat în mod expres
  • Parcarea

Parcarea este permisă în locurile special amenajate şi marcate corespunzător. În caz contrar, poliţia rutieră blochează roţile autoturismului şi nu se revine asupra acestei măsuri decât după plata unei amenzi la cea mai apropiată secţie de poliţie.

  • Centura de siguranţă

Utilizarea centurii de siguranţă este obligatorie.

  • Permisul de conducere

Cetăţenii străini aflaţi in Thailanda pot conduce mijloace auto pe teritoriul ţării numai după susţinerea examenului auto şi a vizitei medicale.

  • Transportul public

Vă recomandăm să acordaţi o atenţie sporită în momentul recurgerii la serviciile taximetriştilor. Majoritatea nu cunosc limba engleză, de aceea vă recomandăm să prezentaţi adresa de destinaţie în limba thai.

Reglementări vamale

Introducerea în Thailanda a drogurilor de orice natură este interzisă.

Atenţie! Nu acceptaţi preluarea de bagaje la aeroport sau în orice punct de trecere a frontierei de la persoane necunoscute, deoarece puteţi fi acuzat de trafic de droguri.

Deţinerea şi traficul de droguri se pedepsesc, în anumite cazuri, cu moartea.

Sumele care depăşesc 10.000 euro trebuie declarate la intrarea în Thailanda.

Regimul medicamentelor

Turiştii pot avea asupra lor medicamentele uzuale, pentru stricta necesitate personală.

Exista restricţii în privinţa medicamentelor psihotrope.

Utilizarea cărţilor de credit

Majoritatea cărţilor de credit sunt acceptate de băncile, restaurantele şi magazinele mari din Thailanda. De asemenea, pot fi folosite şi cecurile de călătorie la toate băncile şi casele de schimb valutar.

Toate cărţile de credit importante sunt acceptate de băncile, restaurantele şi magazinele mari din Thailanda. De asemenea, pot fi folosite şi cecurile de călătorie la toate băncile şi casele de schimb valutar.

Regimul animalelor de companie

Vă recomandăm să nu călătoriţi în Thailanda cu animale de companie ca urmare a problemelor pe care Thailanda le-a avut cu gripa aviară, precum şi ca urmare a neacceptării acestora în majoritatea hotelurilor.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal