Condiţii de intrare şi regim de şedere

În Republica Islamică Iran se poate intra numai pe bază de viză.

Intrarea în Iran este permisă cu paşaportul valabil cel puţin 6 luni de la data intrării pe teritoriul acestui stat şi viza aferentă.

Toate tipurile de viză se obţin de la Ambasada Republicii Islamice Iran în România.

Cetăţenii români pot obţine “visa-on-arrival” (viză de tip turistic) şi pe aeroporturile internaţionale din Iran. Aceasta are o valabilitate de maximum 30 de zile şi nu se poate prelungi.

În cazul vizelor turistice, indiferent dacă sunt obținute din aeroporturile internaționale sau de la misiunile diplomatice iraniene (prin utilizarea sistemului online), cu una sau multiple intrări, sticker-ul aferent (viza) nu va mai fi aplicat (lipit) în pașaport.

Condiţii pentru obţinerea “visa-on-arrival”:

  • deţinerea unui paşaport simplu sau temporar, valabil cel puţin 6 luni de la data intrării pe teritoriul acestui stat (fără ca în pașaport să fie aplicată și viza anumitor state);
  • rezervare hotel sau indicarea unei persoane (nume complet, adresă, număr de telefon) cu reşedinţa în Iran care are cunoștință de călătoria solicitantului de viză şi care va confirma acest aspect autorităţilor iraniene;
  • încheierea unei asigurări medicale (se poate face în aeroport).

Costul vizei este de aproximativ 70-80 Euro.

Cetăţenii români care sunt titulari de paşapoarte turistice sau deţinători de permise de şedere temporară sunt obligaţi să solicite viza de ieşire la fiecare deplasare în exteriorul Iranului. Eliberarea vizei durează maxim 7 zile, iar perioada de valabilitate este de 90 de zile.

Autorităţile iraniene aplică sancţiuni financiare, în valoare de 30 euro/zi pentru cetăţenii străini a căror intrare sau şedere în Iran este considerată neautorizată. Vă recomandăm să deţineţi în permanenţă la dumneavoastră actele necesare în vederea demonstrării îndeplinirii condiţiilor de intrare şi şedere legală în Iran.

Atenţie! Turiştii nu sunt exceptaţi de la aplicarea legilor islamice în privinţa vestimentaţiei, în special persoanele de sex feminin (corpul şi capul trebuie să fie în permanenţă acoperite). În cazul bărbaţilor nu este permis portul pantalonilor scurţi în public.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze Ambasadei României în Republica Islamică Iran şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă sau să se înregistreze prin intermediul portalului www.econsulat.ro.

Apelează rapid numerele de urgență din Iran!

Ameninţări teroriste

Vă recomandăm să evitaţi zonele de graniţa cu Irak, Pakistan şi Afganistan, în special Sistan – Balucistan, Khorassan meridional şi regiunea Hormuzgan.

Nu sunt, de asemenea, recomandate călătoriile în zonele din estul oraşului Kerman şi mai ales călătoria terestră la Bam.

Vă recomandăm să urmăriţi în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile iraniene şi să accesaţi periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Siguranţa si criminalitate

În general, în Iran fenomenul infracţional este relativ scăzut. Tipurile de infracţiuni frecvente sunt următoarele: furturi din buzunare, poşete, autoturisme, furturi de automobile, înşelăciuni, trafic de valută.

Sistemul medical

Vă recomandăm să încheiaţi o asigurare medicală, de viaţă şi de călătorie înaintea deplasării în Iran.

Condiţii privind traficul auto

Pentru intrarea pe teritoriul Iranului a unui autoturism înmatriculat în România, este necesară obţinerea documentelor de tranzit din partea Automobil Club Român (ACR).

La punctul de trecere al frontierei în Iran se solicită un document internaţional de tranzit al autoturismului – “Carnet de Passage”, emis de ACR. Pentru mai multe informaţii, puteţi accesa pagina web a ACR (www.acr.ro).

În plus, la frontieră, autoturismul va primi plăcuţe de înmatriculare provizorii, în limba persană, care se ataşează celor originale. Procedura de obţinere a plăcuţelor de înmatriculare provizorii poate dura până la câteva ore şi este îngreunată de faptul că personalul vamal vorbeşte doar limba persană.

Atenţie: În Iran nu există pompe de alimentare cu motorină decât pentru autocamioane. Prin urmare, în cazul în care deplasarea se va efectua cu autoturismul este indicat ca alimentarea să se facă cu benzină.

  • Circulaţia auto

Se desfăşoară pe partea dreaptă a drumurilor publice.

Traficul auto în Iran este aglomerat, semnele şi regulile de circulaţie fiind puţin respectate de localnici.

Există sisteme rent-a-car, dar şi închirieri de autoturisme cu şofer.

În cazul deplasărilor cu autoturismul pe drumurile publice din afara localităţilor nu este indicat ca în timpul zilei să se folosească luminile de întâlnire (faza scurtă).

  • Permisul de conducere

În Iran permisul naţional românesc este valabil numai împreună cu permisul internaţional de conducere (se obţine de la ACR), pentru o perioada de o lună, ulterior fiind necesară obţinerea unui permis iranian.

Atenţie: La intrarea în Iran şoferul autoturismului trebuie să prezinte permisul internaţional de conducere.

  • Transportul public

Transportul rutier cuprinde aproape toate localităţile, infrastructura fiind foarte dezvoltată.

În Teheran există diverse mijloace de transport în comun (autobuze, taxiuri, o linie de metrou şi o linie de troleibuze), cel mai des folosite fiind serviciile de taximetrie. Transportul feroviar este în curs de dezvoltare.

  • Informaţii privind cazurile de accidente de circulaţie

În cazul unui accident de circulaţie, recomandăm contactarea de urgență a Ambasadei României la Teheran.

Nu deplasaţi autoturismul de la locul accidentului, indiferent de gravitatea acestuia sau de blocarea traficului rutier.

Utilizarea cărţilor de credit

Cardurile internaţionale de debit sau credit nu funcţionează. Schimbul valutar se face numai la bănci sau la casele de schimb valutar.

Reglementări vamale

Este interzisă introducerea în Iran a produselor şi materialelor care contravin legilor islamice (alcool, produse din carne de porc, materiale cu conţinut pornografic, materiale muzicale care contravin perceptelor islamice).

La export este interzisă scoaterea caviarului în cantităţi ce depăşesc 250 grame.

Informaţii suplimentare se pot obţine la Customs of the Islamic Republic of Iran, Corner of Miremad Street – Shahid Beheshti Ave. TEHERAN 15875/6834 – Tel.: (98)-21-88501425/30.

Regimul medicamentelor

Este interzis exportul/importul neautorizat de produse farmaceutice, în cantităţi ce depăşesc uzul personal. Consumul şi activităţile comerciale cu substanţe psihotrope este interzis.

Regimul animalelor de companie

Introducerea animalelor de companie în Iran este permisă în baza documentelor de călătorie eliberate de autorităţile veterinare din ţară. Vă recomandăm să nu călătoriţi în Iran însoţiţi de câini.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal