Condiţii de intrare şi regim de şedere
Cetăţenii români, care doresc să călătorească în Republica Tadjikistan, au nevoie de viză de intrare în acest stat.
În cazul paşapoartelor simple şi simple temporare, viza pentru Tadjikistan se poate obţine atât la misiunile diplomatice ale acestui stat, cât şi la frontieră sau pe aeroporturi.
Începând cu 1 ianuarie 2017, Ministerul Afacerilor Externe din Republica Tadjikistan, prin Departamentul Consular, a introdus un sistem electronic prin intermediul căruia cetăţenii străini pot aplica pentru viza de intrare în această ţară, accesibil pe portalul www.visa.gov.tj. Obiectivul noului sistem este de a simplifica procedura de obţinere a vizei tadjice. Astfel, cetăţenii străini trebuie să aplice pentru obţinerea vizei la misiunile diplomatice şi consulatele tadjice sau pentru prelungirea vizei la Departamentul Consular din MAE, prin intermediul acestui portal. Totodată, persoanele care doresc obţinerea vizei la intrarea în Republica Tadjikistan, trebuie să aplice pe www.visa.gov.tj. Ca dovadă a acceptării dosarelor, sistemul transmite persoanelor care au aplicat un e-mail de confirmare, ce trebuie prezentat la oficiile consulare din aeroporturi.
Noul portal electronic nu înlocuieşte sistemul e-Visa tadjik, www.evisa.tj, prin intermediul căruia vor fi procesate în continuare cererile de vize electronice cu o singură intrare pentru o perioadă de 90 de zile, cu drept de şedere de 45 de zile de la data intrării în ţară. Vizele eliberate prin intermediul acestui sistem nu pot fi prelungite, cu excepţia situaţiilor de forţă majoră.
Pentru mai multe informații privind obținerea vizei de intrare în acest stat, puteți accesa:
http://www.consular.tj/pravila-oformleniya-vizi-i-elektronnoy-vizi.aspx
http://www.consular.tj/poryadok-oformleniya-vizi.aspx
Relația cu România este gestionată de Ambasada Republicii Tadjikistan la Viena, Austria, cu următoarele date de contact: Hutweidengasse 47, 1190 Viena, Austria, telefon: + 43 (0) 1 4098266, E-mail: info@tajikembassy.at, tajembvienna@mfa.tj, e-mail secţia consulară: consular@tajikembassy.at.
Pentru a vizita Regiunea Autonomă Gorno-Badakhshan, indiferent dacă persoana este străină sau rezidentă în Tadjikistan, este nevoie de un permis special, obţinut cu cel puţin 2 săptămâni înainte de vizitarea regiunii, după caz, de la Ministerul Afacerilor de Externe sau de la Ministerul de Interne. Acest permis se poate elibera şi de către misiunile diplomatice ale Tadjikistanului.
Pentru situaţii de criză în Tadjikistan, se pot contacta:
- Ambasada Germaniei – Adresă: Duşanbe, 734064, str. Ismoili Somoni 59/1, telefon: + 992-43-377-30-00, + 992-37-235-22-30, fax: + 992-43-377-30-80, site internet: www.duschanbe.diplo.de;
- Delegaţia Uniunii Europene – Adresă: Duşanbe, 734013, str. Adhamov 74, telefon +992 37 221 74 07, 289 118, fax +992 37 221 43 21, e-mail: Delegation-Tajikistan@eeas.europa.eu
Ambasada Germaniei din Tadjikistan a fost desemnată să coordoneze acţiunile statelor membre UE în situaţii de criză în Tadjikistan şi, prin urmare, recomandăm cetăţenilor români aflaţi în zonă, să își înregistreze prezența la misiunea diplomatică germană din Duşanbe, pentru a fi contactaţi în situaţii de urgenţă.
Apelează rapid numerele de telefon din Tadjikistan!
Doriţi să munciţi în Tadjikistan?
În concordanţă cu legea tadjică, cetăţenii străini sau apatrizii pot munci în Republica Tadjikistan în baza vizei şi a permisului de muncă acordat de către autoritatea desemnată.
Viza de muncă se acordă cetăţenilor străini care au obţinut drept de muncă în Tadjikistan, precum şi membrilor de familie. Pentru obţinerea vizei este necesară prezentarea unei invitaţii din partea unei companii tadjice, însoţită de contractul de muncă.
Documente/informaţii ce trebuie prezentate în vederea obţinerii permisului de lucru:
- informaţii cu privire la angajat, cu indicarea numelui complet, data naşterii, cetăţenia, numărul paşaportului, data şi autoritatea de emitere a paşaportului (documente de identificare), ţara de reşedinţă permanentă, ţara de plecare, educaţia, specialitatea şi calificările;
- documente care să confirme calificările: traduceri legalizate ale documentelor de studii, în conformitate cu procedura stabilită de statul tadjic, cu excepţia cazurilor stipulate de contractele internaţionale ratificate şi de Republica Tadjikistan;
- informaţii cu privire la activitatea profesională prin prezentarea unei adeverinţe de la fostul loc de muncă ori alte documente recunoscute de statul tadjic;
- cazier judiciar;
- certificat medical prin care să se ateste capacitatea muncitorului de a lucra în condiţiile cerute de contractul de muncă;
- asigurare medicală.
Cetăţenii străinii care deţin o viză valabilă trebuie să se înregistreze la Ministerul tadjik de Externe în termen de 72 de ore de la sosirea în Tadjikistan. Nerespectarea acestui termen se pedepseşte cu amendă şi / sau interdicţia de a intra în ţară. Înregistrarea necesită prezentarea paşaportului în original şi copie, un document care să ateste adresa de reşedinţă şi plata unei taxe de înregistrare.
Ameninţări teroriste
În regiunea Asiei Centrale activează grupări teroriste ca: Mişcarea Islamică a Uzbekistanului, Uniunea Jihadului Islamic, Al-Qaida, Hizb ut–Tahrir, Mişcarea Islamică a Turkistanului de Est.
La 29.07.2018, în districtul Dangara, a avut loc un atac terorist (6 biciclişti au fost loviţi, în trafic, de un autoturism) soldat cu uciderea a doi cetățeni americani, a unui olandez şi a unui elveţian şi cu rănirea gravă a altor doi turiști europeni, un olandez şi un elveţian. Potrivit evaluărilor experţilor în securitate, există posibilitatea producerii altor agresiuni similare în viitor.
Afganistanul continuă să reprezinte principala problemă de securitate pentru Tadjikistan. Graniţa dintre Tadjikistan şi Afganistan, din cauza reliefului muntos (7000 m altitudine) nu este aproape deloc controlată. Traficul ilicit de opium şi heroină dinspre Afganistan spre Tadjikistan şi Asia Centrală-Rusia, reprezintă cea mai serioasă ameninţare pe termen lung pentru stabilitatea şi dezvoltarea acestei ţări.
Siguranţă şi criminalitate
Tadjikistanul are o economie fragilă şi instabilă, cu rata şomajului ridicată. Persoanele care dețin numerar, mai ales străinii, pot deveni ţinte uşoare pentru hoţii de buzunare. Rar, sunt semnalate spargeri de locuințe sau jafuri armate. fiind cunoscut că o mare parte din forțele de ordine sunt uşor coruptibile şi uneori sunt chiar implicate în anumite ilegalităţi.
Prin tradiţie, tadjicii sunt gazde primitoare şi ştiu să-şi trateze oaspeţii cu respectul cuvenit. În principiu, nu există motive de îngrijorare pentru un cetăţean străin să viziteze această ţară, dacă respectă legea, obiceiurile locale, evită să se implice în relaţii cu persoane suspecte, evită frecventarea locurilor puţin populate în special noaptea, nu se implică în traficul de droguri, etc. Ca măsură de siguranţă, este indicată utilizarea copiei paşaportului pentru a putea fi identificat şi păstrarea documentului original la loc sigur.
Sistemul medical
Infrastructura sistemului medical este precară. Există deficienţe în aprovizionarea cu medicamente, instrumentar medical, anestezice, unele antibiotice. Se recomandă evitarea călătoriilor în aceste zone pentru persoanele care suferă de boli cronice sau care necesită un tratament special.
Condiţii privind traficul auto
Permisul de conducere internaţional este valabil pe teritoriul Tadjikistanului. Regulile de circulaţie sunt corespunzătoare normelor internaţionale.
Starea drumurilor, în special în provincie, este în general proastă, drumurile situându-se printre şi pe versanţii muntoşi. Este preferabil să se circule în timpul zilei vara, şi pe cât posibil, pe rute cunoscute. Atunci când un cetățean străin este pentru prima dată în Tadjikistan, este recomandat să călătorească mai mult în preajma oraşelor şi dacă este posibil, însoţit de localnici.
În oraşe, traficul este destul de greoi şi se recomandă evitarea utilizării mijloacelor de transport în comun din cauza aglomeraţiei şi a lipsei de siguranţă.
Turism
Infrastructura turistică este slab dezvoltată. Firmele turistice care acţionează pe teritoriul Tadjikistanului trebuie să dețină o licenţă valabilă (în general se acordă pe o perioada de 3 ani). Turismul în Tadjikistan este orientat pe două direcţii: turismul cultural (nordul şi sudul Tadjikistanului, unde există site-uri arheologice) şi turismul montan. De regulă, turismul montan se adresează alpiniştilor şi poate fi practicat în Munţii Pamir -„acoperişul lumii”, locul unde se întâlnesc cele mai înalte lanţuri muntoase din lume: Hindu Kush, Tien Shan, Karakorum şi Himalaya. Cel mai înalt vârf din Tadjikistan este Vârful Somoni (7495m).