Condiţii de intrare şi regimul de vize

Cetăţenii români au nevoie de viză pentru a intra în Republica Surinam.

Viza este necesară pentru toate categoriile de paşapoarte, iar documentele de călătorie trebuie să aibă o valabilitate de minim şase luni de la intrarea în acest stat.

Începând cu 15 aprilie 2019, cetățenii români pot aplica on-line pentru obținerea vizei, accesând: https://suriname.vfsevisa.com/suriname/online.

Viza poate fi solicitată la misiunile diplomatice/oficiile consulare ale Republicii Surinam în străinătate, utilizând procedura obișnuită, pentru o perioadă de numai 6 luni de la data lansării aplicației on-line.

Actele necesare pentru posesorii de paşapoarte simple sunt următoarele: formularul de viză, o fotografie, o copie după toate paginile documentului de călătorie (inclusiv cele cu alte vize şi ştampile), rezervarea biletului de avion (dus-întors), rezervarea la hotel sau/şi/invitatia, extrasul de cont bancar pentru ultimele trei luni.

Actele necesare pentru posesorii de paşapoarte diplomatice sunt următoarele: formularul de viză, o fotografie, Nota Verbală, paşaportul şi rezervarea biletului de avion.

Sistemul medical

Vă recomandăm ca, înainte de plecarea în Republica Surinam, să încheiaţi o asigurare medicală de călătorie.
Este necesar ca poliţa de asigurare să includă acoperirea costurilor medicale în caz de îmbolnăvire sau accident, precum şi costul repatrierii în caz de deces.
Totodată, vă recomandăm ca, înainte de plecare, să vă informaţi care sunt unităţile medicale din Republica Surinam care recunosc respectiva poliţă de asigurare.

Atenție! Republica Surinam este considerată ca fiind țară cu risc de transmitere a febrei galbene.

Autoritățile surinameze pot solicita, la intrarea în țară, certificatul de vaccinare în cazul în care ați avut anterior o deplasare într-o țară cu pericol de transmitere a febrei galbene.

De asemenea, dacă doriți să călătoriți din acest statînspre Panama, Jamaica sau orice altă țară din regiune, compania aeriană poate solicita certificatul de vaccinare împotriva febrei galbene pentru a vă permite îmbarcarea. Incidența infecțiilor cu viruși (Dengue, Chikungunya și Zika) este mai ridicată în timpul lunilor calde şi ploioase (iunie-decembrie). În mod normal, acestea nu reprezintă boli mortale, însă implică riscuri diferite, în special pentru persoanele cu sistemul imunitar slăbit, femeile însărcinate, copiii sau vârstnicii.

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat asupra riscurilor pentru sănătatea fătului în cazul în care femeile gravide sunt afectate de Zika. Pentru mai multe informații, vă recomandăm să consultați site-ul OMS: www.who.int  şi să vă adresați Institutului Național de Sănătate Publică.

Recomandări practice

  • Folosiți cămăși cu mâneci și pantaloni lungi.
  • Folosiți repelenţi împotriva insectelor.
  • Evitați locurile și perioadele care favorizează proliferarea țânțarilor.
  • Evitați să țineți deschise recipientele în care sunt băuturi răcoritoare, apă etc.

Condițiile sanitare din Republica Surinam sunt relativ modeste. Unitatea de urgență a Spitalului Paramaribo nu dispune întotdeauna de medici specializați, iar asistența medicală este practic inexistentă în unele zone din interiorul țării. Deși capitala are apă potabilă, este recomandabil consumul de apă minerală.
În ultimul timp, s-au înregistrat mai multe cazuri de infectare cu virusul chikungunya în Republica Surinam (îndeosebi în sezonul ploios, din iunie până în decembrie). Este recomandabil să luați măsuri extreme de precauție pentru a evita mușcăturile de țânțari. Majoritatea persoanelor care au fost mușcate de țânțarul infectat cu virusul Chikungunya (CHIKV) dezvoltă, de obicei,simptome după o perioadă de incubație de 3 până la 7 zile. Aceste simptome pot include: oboseală, febră mare (39 °), durere severă la nivelul articulațiilor și mușchilor, dureri de cap, erupții cutanate la nivelul extremităților, greață etc. În unele cazuri, durerile articulare pot deveni cronice și necesită până la un an de terapie. Nu există medicamente antivirale împotriva CHIKV, iar tratamentul presupune consumul de lichide (mai ales în caz de greață, vărsături), odihnă, medicamente antipiretice și agenți antiinflamatori. Dacă suspectați că v-ați infectat cu virusul chikungunya, consultați imediat un medic.

Întreaga zonă caraibiană este potențial expusă infecției cu virusul Zika, transmis de același tip de țânțar. Cele mai frecvente simptome ale Zika sunt similare cu cele ale Dengue sau Chikungunya și includ febră ușoară și erupție cutanată. Este de obicei însoțită de conjunctivită, dureri musculare sau articulare, cu o stare generală de rău care începe între 2 și 7 zile după mușcătura unui țânțar infectat. Una din patru persoane infectate dezvoltă simptomele bolii, iar boala este, de obicei, ușoară și poate dura între 2 și 7 zile.

Organizația Mondială a Sănătății a recomandat femeilor însărcinate să evite pe cât posibil deplasarea în zonele cu risc ridicat.

Recomandări specifice

  • Utilizați cămăși cu mâneci lungi, pantaloni și pălării.
  • Utilizați repelenți recomandați de autoritățile sanitare și aplicați conform indicațiilor.
  • Dormiți în locuri protejate cu plase de țânțari.

Vaccinări

Vaccinul împotriva febrei galbene este obligatoriu.  Se recomandă persoanelor interesate în vizitarea zonei de interior să se vaccineze şi împotriva hepatitei A si B, difteriei, tetanosului și malariei. În locuri cu igienă precară, este recomandabil și vaccinul împotriva febrei tifoide și a tuberculozei.

Siguranță și criminalitate

Se recomandă precauție ridicată pe întreaga durată a călătoriei.

S-au înregistrat cazuri de crime, iar turiștii au fost victime ale jafurilor, în unele cazuri cu violență. Prin urmare, evitați locurile izolate, îndeosebi pe durata nopții, precum și Piața Centrală din Paramariboși Palm Garden (Palmentium) și Regiunea Albina.

În apropierea țărmurilor surinameze au fost semnalate cazuri de piraterie maritimă.

Turiștii care intenționează să călătorească în zonele de interior ale statului sunt sfătuiți să apeleze la agențiile de turism specializate.

Traficul de droguri

Atât posesia, cât şi traficul de droguri sunt aspru pedepsite (cu pedeapsa maximă de până la 12 ani de închisoare).

Asistenţă consulară

Atenţie! România nu are nici o formă de reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Republica Surinam. În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, puteţi solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu sediul în Republica Surinam.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE, inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.

Reprezentarea diplomatică a României în Republica Surinam este asigurată de Ambasada României în Republica Federativă a Braziliei.

Astfel, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care doresc să călătorească sau intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată în Republica Surinam să se adreseze Ambasadei României în Republica Federativă a Braziliei la adresa de e-mail brasilia@mae.ro şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonatele pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă sau să se înregistreze prin intermediul portalului www.econsulat.ro.

Telefoane utile

Prefixul țării: 597

Poliția: 115

Pompieri: 115 sau 49 11 11

Ambulanță: 113

Ambulanță aeriană: 110 sau 43 25 77

Apelează rapid numerele de urgență din Surinam!

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal