Suntem in postul Pastelui! Mananci de post? Alege bine! Stii ce fel de lapte de soia cumperi?! 75% din produse au concentratie scazuta in proteine!

  1. Acasă
  2. Teste comparative
  3. Produse alimentare
  4. Suntem in postul Pastelui! Mananci de post? Alege bine! Stii ce fel de lapte de soia cumperi?! 75% din produse au concentratie scazuta in proteine!

Bucuresti, 23 martie 2015 – InfoCons – InfoCons a realizat un studiu pe etichetele produselor tip lapte soia ce se regasesc pe piata din Romania.

In cadrul studiului au fost analizate 8 de produse tip lapte soia, achizitionate in mod aleatoriu si anonim de catre reprezentatii Asociatiei Nationale pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania – A.N.P.C.P.P.S. Romania – InfoCons din supermarket-urile de pe teritoriul tarii.

Ca urmare a realizarii acestui studiu a reiesit faptul ca, in ceea ce priveste concentratia de boabe de soia la un litru de apa, 37.5 % din produsele analizate au in continut scazut de boabe de soia, respectiv: 3%, 5% sau 6%.

Procentul scazut de boabe/seminte de soia din produsul finit justifica o compensatie mare de apa, ulei, alge marine, sare si o concentratie scazuta de proteine.

37.5% din produsele de lapte de soia prezinta cantitati de zaharuri, cu o concentratie de 5 sau 8 procente la 100 gr.

Din punct de vedere al cantitatii de sare/ 100 g de produs, aceasta se situeaza intre 0.05 g si 0.4 g.

Toate produsele comunica pe eticheta valorile energetice /100g, acestea situandu-se intre 19 kcal si 78 kcal, in conditiile in care valoare ideala este de 141 kcal/100g.

Desi ar trebui sa nu contina deloc carbohidrati, 25% din produsele supuse testului prezinta procente ridicate de 5, respectiv 8 la 100 gr de carbohidrati. De asemenea, 25% din produsele prezentate contin grasimi peste limita acceptata, de 18gr/100 gr.

Produsele tip lapte de soia care au stat la baza studiului au ca distribuitor/producator urmatoarele companii: S.A. Delhaize Group N.V / SC Mega Image SRL; Mona Naturprodukte GmbH / S.C Lidl Discount SRL; S.C. SANO VITA S.R.L; S.C Delaco Distribution SA; Bio Slym S.R.L; DANONE PDPA srl; Alpro C.V.A; Inedit S.R.L

Studiul face parte dintr-un proiect de monitorizare a produselor si serviciilor comercializate pe piata romaneasca, derulat de InfoCons – InfoCons in cadrul consortiului I.C.R.T. – International Consumer Research&Testing pentru produse si servicii la standarde europene, pentru ca alegerea cetateanului consumator sa fie facuta in cunostinta de cauza.

Despre: InfoCons – A.N.P.C.P.P.S. Romania – o9atitudine! – InfoCons (www.protectia-consumatorilor.ro), unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor.

Ia atitudine! Cunoaste-ti drepturile si exercita-le apeland 021 9615!

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal