Studiu InfoCons : 64% dintre locuințele aflate în proprietatea Primăriilor nu sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale , iar 70% dintre primării nu au desfășurat acțiuni de încurajare a cetățenilor la încheierea poliței obligatorii

Studiu asigurari InfoCons Protectia Consumatorului

InfoCons , organizație pentru protecția consumatorilor, a realizat, în perioada martie – decembrie 2022, un studiu cu privire la percepția , implicarea și cheltuielile angajate de primăriile din toată țara (la niveul reședințelor de județ și orașe ) pentru asigurarea protecției financiare a locuințelor , fie ele în proprietate privată sau de stat , respectiv modalitatea în care autoritățile își protejează clădirile administrative sau cele parte a infrastructurii critice (școli, spitale, etc.). Studiul face parte din Campania de informare și educare a consumatorilor “ o9atitudine! ” cu privire la protecția locuinței prin asigurare „ Asigură-ți locuința împotriva dezastrelor naturale ”, inițiată de InfoCons și Federația Asociațiilor de Consumatori .

Citește și : Din luna ianuarie 2023, consumatorii vor putea returna ambalajele diferitelor produse

Conform datelor colectate, aproape 64% dintre locuințele aflate în proprietatea statului, respectiv sediile primariilor de orașe și a institutiilor aflate în subordinea acestora , nu sunt asigurate împotriva dezastrelor natural , iar 70% dintre primăriile de orașe și reședințe de județ nu au desfășurat acțiuni în vederea informării cetățenilor cu privire la obligațiile prevăzute în Legea 260/2008 , respectiv asigurarea locuinței împotriva dezastrelor natural .

Citește și : Restaurantele trebuie să afișeze ingredientele , declarația nutrițională și aditivii pentru preparate

Printre motivele invocate de autoritățile locale pentru faptul că locuințele aflate în administrarea acestora nu sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale se află :

  • Lipsa creditelor bugetare alocate în bugetul anual ;
  • Constrângeri bugetare cauzate de pandemia SARS-COV2 ;
  • Situarea imobilelor în zone lipsite de riscurile naturale acoperite de polița obligatorie ;
  • Insuficiența personalului sau lipsa unui compartiment de specialitate care să evalueze situația imobilelor ;
  • Număr prea mare de atribuții în sarcina administrațiilor publice locale ;
  • Responsabilitatea chiriașilor sau a celor interesați de achiziția imobilelor .

De altfel, potrivit respondenților, doar 45% dintre primăriile de orașe și reședințe de județ au prevăzut în bugetul de stat aferent anului 2022 sume privind asigurarea obligatorie a locuințelor aflate în proprietatea sau administrarea acestora .

Citește și : Conducătorii auto pot prezenta asigurarea RCA în format electronic

În ceea ce privește lipsa sancțiunilor și a măsurilor de încurajare a proprietarilor pentru încheierea asigurării împotriva dezastrelor naturale , autoritățile locale susțin că motivul principal este reprezentat de insuficiența bugetului și a personalului de specialitate , dar și de lipsa de interes a cetățenilor pe acest subiect .

Primăriile care au inițiat acțiuni de informare pe acest subiect au ales ca principale metode de comunicare: afișe la sediul primăriei , adrese și anunțuri pe website-urile instituției ; afișe la panourile din incinta primăriei , înștiințări anuale privitor la impozite , pliante , afișe stradale , verbal la sediul instituției , informări directe prin Direcțiile de Impozite și Taxe Locale , notificări către asociațiile de proprietari .

Citeste si : Ce acte îmi trebuie pentru a munci în străinătate ? Medierea și plasarea forței de muncă în străinătate ! Informații utile .

La nivel național , 68% dintre primăriile de orașe și de reședințe de județ au proprietăți aflate în administrare direct sau prin societăți ale acestora , cu un grad de cuprindere în asigurare de 36% . Totodată, conform datelor oficiale, doar 20% din totalul fondului locativ al României este asigurat împotriva dezastrelor naturale, în ciuda prevederilor Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor , alunecărilor de teren sau inundațiilor , cu modificările și completările ulterioare (conform datelor statistice PAD -https://www.paidromania.ro/harta-pad/ )

Citeste si : Ai grijă ce semnezi ! Tu știi ce înseamnă termenii din contractele pentru furnizarea de energie ?

Pentru mai multe detalii puteți consulta secțiunea dedicată a campaniei „Asigură-ți locuința împotriva dezastrelor naturale”, pe site-ul oficial www.infocons.ro.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal