Măsuri de protectie în caz de accidente nucleare – Ce sa faci în timpul unui accident nuclear

Dacă ești aproape (max. 50 km) de zona incidentului nuclear și primești alertă de la autorități :

Intră imediat în cea mai apropiată clădire și îndepărteazăte de ferestre / uși, pereții exteriori și de acoperiș . Mergi la subsol / pivniță sau în mijlocul clădirii.În cazul în care copiii se află la școală , vor fi adăpostiți acolo. Adăpostește animalele .

Rămâi în adăpost timp de 24 de ore, cu excepția cazului în care autoritățile oferă alte instrucțiuni . Fiecare membru al familiei trebuie să rămână acolo unde s-a adăpostit. Reuniți-vă mai târziu pentru a evita expunerea la radiații  .

Citește și : Începând cu 15 martie 2023 , restaurantele trebuie să afișeze ingredientele , declarația nutrițională și aditivii pentru preparate conform Ordinului ANPC – InfoCons Organizație de Protecția Consumatorilor te informează !

Dacă te afli într-un vehicul , condu cu atenție mai departe de zona centralei nucleare și rămâi în interiorul vehiculului până ajungi la un adăpost mai sigur ( clădire ).

Cele mai ridicate niveluri de radiații se înregistrează imediat după apariția materialelor radioactive (nor radioactiv) în zona în care te afli și apoi scad cu timpul (1-3 zile).

Rămâi pe recepție pentru instrucțiuni actualizate din partea autorităților (radio , tv , internet , portavoce ).

Citeste si : Ai grijă ce semnezi! Dicționarul cu termeni din asigurări disponibil în Aplicația InfoCons!

Dacă se recomandă evacuarea, ascultă informațiile despre rute , centre publice de primire și proceduri .  Verifică/află de la autorități dacă există și unde sunt centrele publice de primire .

Dacă ai fost evacuat, nu te întoarce până când nu se anunță de către autorități că este sigur să faci acest lucru .

Citeste si : Conducătorii auto pot prezenta asigurarea RCA în format electronic

InfoCons Protectia Consumatorilor Protectia Consumatorului Accident Nuclear Siguranta