Falimentele companiilor, cele mai mari din 2015 și până acum conform Eurostat

Numărul declarațiilor de faliment în rândul întreprinderilor din UE a crescut substanțial în trimestrul al patrulea din 2022 (+26,8% față de trimestrul anterior) și a atins cele mai ridicate niveluri de la începutul colectării datelor, în 2015. Numărul de declarații de faliment a crescut în toate cele patru trimestre ale anului 2022.

Citește și : Ce fac dacă a ajuns coletul deteriorat ?

În ceea ce privește înregistrările de noi întreprinderi, acestea au scăzut ușor cu 0,2% în trimestrul al patrulea din 2022, comparativ cu trimestrul anterior. În general, în toate cele patru trimestre ale anului 2022, nivelurile înregistrărilor de întreprinderi au fost mai mari decât în perioada anterioară pandemiei COVID 2015-2019.

Analizând în mod specific falimentele în funcție de activitate, toate sectoarele au înregistrat creșteri ale numărului de falimente în trimestrul al patrulea din 2022, comparativ cu trimestrul anterior.

Citește și: România cheltuie cel mai mult pentru alimente și băuturi nealcoolice dintre toate statele membre UE

Transportul și depozitarea (+72,2%), serviciile de cazare și alimentație publică (+39,4%) și educația, sănătatea și activitățile sociale (+29,5%) au fost activitățile cu cele mai mari creșteri ale numărului de falimente în trimestrul IV 2022 comparativ cu trimestrul anterior.

Comparativ cu trimestrul patru din 2019, care a precedat pandemia, numărul declarațiilor de faliment în trimestrul patru din 2022 a fost mai mare în majoritatea sectoarelor economiei. Cele mai mari creșteri ale numărului de falimente, comparativ cu trimestrul IV 2019, au fost înregistrate în sectorul serviciilor de cazare și alimentație publică (+97,7%) și în cel al transporturilor și depozitării (+85,7%).

Citeste si : Starea de sănătate – Informații despre sănătate conform Eurostat

Numărul de declarații de faliment în trimestrul al patrulea din 2022, comparativ cu trimestrul al patrulea din 2019, înainte de pandemie, a fost mai mic doar în trei sectoare ale economiei: industrie (-17,6%), construcții (-9,2%) și informații și comunicații (-4,0%).

Sursa: Eurostat

InfoCons Protectia Consumatorilor Protectia Consumatorului Informare Drepturi Statistici Companie Firma