Sfaturi utile InfoCons – Atenție la ouăle înroșite de Înălțarea Domnului

Oul este un aliment de bază în multe culturi din întreaga lume, renumit nu doar pentru versatilitatea lor din preparatele culinare, ci și pentru profilul lor nutrițional bogat. Oul este un aliment versatil, nutritiv , o sursă completă de proteine ​​care conține toți cei nouă aminoacizi esențiali.

Cum știm ce tip de ouă să alegem ? InfoCons Protecția Consumatorilor te ajută să fii informat.

Cum identificăm metoda de creștere a găinilor cu ajutorul codului inscripționat pe ou? Pe ouă pot apărea următoarele coduri:

  • Cod 0 – găinile au fost crescute în sistem ecologic;
  • Cod 1 – găinile au fost crescute în sistem extensiv;
  • Cod 2 – găinile au fost crescute la sol;
  • Cod 3 – găinile au fost crescute în baterii.

Cum putem înțelege ușor combinația inscripționată pe ouă? Primul număr este aferent metodei de creștere despre care tocmai am povestit. Al doilea cod face referire la codul României. Al treilea cod este destinat județului. Iar ulitmul număr este acordat cronologic exploatațiilor din care provin ouăle și se începe cu 001.

De exemplu combinația „0ROAR001” poate fi descifrată astfel:

Metoda de creștere a găinilor;

Atenție! Pentru a verifica trasabilitatea, este obligatoriu ca ouăle să fie inscripționate cu numărul distinctiv.

Pentru a susține consumatorii, Info Cons pune la dispoziție Aplicația Europeană InfoCons , un instrument util și gratuit, disponibil în 33 de limbi. Aplicația oferă toate informațiile utile de pe etichele produselor, astfel ajutând consumatorii să ia decizi referitoare la produsele achiziționate în cunoștință de cauză.

 CITEȘTE ȘI – Atenție la vopseaua de ouă ! Info Cons Protecția Consumatorilor vă informează că aceasta poate conține până la 11 E-uri

 

Există și riscuri atunci când consumăm ouă ?

Colesterolul și bolile cardiovasculare

Există o dezbatere de veche cu privire la impactul ouălor asupra sănătății inimii datorită conținutului lor de colesterol. Cu toate acestea, cercetările recente indică faptul că pentru majoritatea oamenilor, colesterolul alimentar are un efect minor asupra nivelului de colesterol din sânge. Consumul moderat de ouă (până la un ou întreg pe zi) nu crește semnificativ nivelul colesterolului din sânge.

Studiile actuale au analizat consumul de ouă și au arătat că nu este un factor de risc de boli cardiovasculare la persoanele sănătoase. Cu toate acestea, persoanele cu risc crescut de boli cardiovasculare, precum persoanele cu diabet sau hipertensiune arterială, trebuie să fie precaute cu aportul de colesterol provenit din alimente, în special cu aportul de ouă.

Siguranța alimentară

Salmonella este un tip de bacterie care poate provoca simtome destul de grave. Deși rar, ouăle pot fi uneori contaminate cu salmonella. Manevrarea și gătirea corectă a ouălor (până când albușul este complet gătit) poate reduce semnificativ riscul de infecție cu salmonella. Evitați contaminarea suprafețelor cu albuș de ou și spălați bine suprafețele și mâinile după ce ați manevrat ouă crude.

Alergiile

Ouăle sunt unul dintre cei mai cunoscuți alergeni, mai ales la copii. Simptomele unei alergii la ou pot varia de la ușoare, cum ar fi erupțiile cutanate, până la severe, precum anafilaxia. Este important ca persoanele cu alergii la ouă să evite toate formele de ouă și produsele care conțin ouă .

 

Citește aici mai multe despre ouă, beneficii, valori nutritiționale – Oul – un aliment nutritiv și versatil

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal