Inghețarea prelungește durata de valabilitate a multor mâncăruri preferate.
– Produsele proaspete trebuie înghețate imediat după recoltare.
– Mâncarea gătită trebuie răcită pe deplin înainte de a fi congelata
– Unele alimente, cum ar fi legumele verzi, necesită tratare termica (scurtă expunere la apă fierbinte sau abur) urmată de răcire rapidă. Acest lucru va ajuta la mentinerea culorii si nutrientilor legumelor.
Unele alimente suferă modificări textuale de la îngheț. Acest lucru se întâmplă deoarece fructele și legumele sunt în mare parte alcătuite din apă. Apa este înghețată, se extinde, iar cristalele de gheață sparg pereții celulelor plantei. Acest proces face ca fructele / legumele să fie mai moi și fara consistenta.
Iată câteva sfaturi utile despre înghețarea pe care nu o cunoașteți deja:
- Sosuri – Puneți-le în containere pentru cuburi de gheață.
- Struguri înghețați – strugurii fac o mare faza de îngheț!
- Ardeii și ceapă – Taiati in cubulete și puneți-i în pungi de congelare;
- Făină – Păstrați făina în congelator pentru a o putea utliza pentru o perioada mai lunga;
- Brânză – in bucati sau rasa, brânza poate fi înghețată;
- Ouă (fără coaja) – Congelați în tăvi, dezghețați și utilizați ca de obicei!;
- Paste fierte – Gatiti un pachet, inghetati intr-o punga, economisiti timp de gatit!;
- Nuci – Păstrați nucile mai mult timp în congelator.
În acest videoclip puteți regăsi informații utile vis a vis de congelarea alimentelor pentru prelungirea vieții acestora, printre care :
- Puteți congela aproape toate alimentele la -18 C;
- Unt și margarină – până la 3 luni;
- Pâine – până la 3 luni;
- Mâncare gata preparată – până la 3 luni;
- Produse din carne gata preparate – până la 1 – 6 luni