InfoCons Protecția Consumatorilor vă propune rețeta pentru cea de-a 13-a zi a Postului Adormirii Maicii Domnului. Această rețetă de salată cu humus, quinoa și legume se remarcă prin faptul că este o sursă de nutrienți și este și incredibil de delicioasă. Preparatul propus de către InfoCons este o simfonie de arome și texturi, combinând humusul cremos cu o varietate de legume proaspete, cereale și sosuri delicioase.
Năutul este o leguminoasă populară de care se bucură multe culturi din întreaga lume. Dar dincolo de gustul său delicios și aplicabilitatea în diferite feluri de mâncare, năutul este o sursă de nutrienți esențiali.
De aceea, acest bol vegan nu este doar delicios, ci și plin de nutrienți. Gama colorată de legume și verdețuri adaugă vitamine esențiale și antioxidanți, în timp ce quinoa aduce un plus de proteine complete și minerale importante.
Atenție la gustările de post pe care le cumpărați ! Cu ajutorul Aplicației InfoCons Protecția Consumatorilor rămâneți informat !
Rețeta zilei 13 August – Bol nutritiv cu humus și quinoa
Ingrediente:
Pentru hummus
- 1 conservă de 400 g năut, scurs și clătit în mai multe ape
- 2 lingurițe tahini (pasta de seminte de susan)
- 2 căței de usturoi, tocați
- 3 linguri suc de lămâie (proaspăt stors)
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 linguriță chimen măcinat
- Sare (după gust)
- 3-4 linguri de apă minerală (sau mai multă pentru consistența dorită)
- 1 linguriță boia dulce (opțional, pentru garnitură)
Pentru baza bolului
- 2 căni de quinoa gătită (sau orice altă cereală, precum orez brun sau bulgur)
- 1 cană de roșii cherry, tăiate pe jumătate
- 1 cană de castraveți, tăiați cubulețe
- 1 cană ardei gras roșu, tăiat cubulețe
- ½ cană ceapă roșie, tăiată subțire
- 1 cană de verdeață (spanac, rucola sau salată verde)
Pentru extra topping
- 1 avocado, feliat
- ¼ cană măsline kalamata, fără sâmburi și tăiate la jumătate
- 2 linguri de semințe de floarea soarelui (sau orice nuci sau semințe preferați)
- Ierburi proaspete (patrunjel sau coriandru), tocate
- 2 linguri de suc de lămâie
Mod de preparare:
- Pregătiți humus-ului
Într-un robot de bucătărie, combinați năutul și tahini. Mixați până obțineți o pastă netedă și groasă. Adăugați usturoi tocat, suc de lămâie, ulei de măsline și un praf de sare. Adăugați încet apă minerală câte o lingură până când ajungeți la consistența dorită. Hummus-ul trebuie să fie cremos, dar nu prea lichid iar apa minerală îi dă această textură cremoasă.
Gustați humusul și adăugați sare, suc de lămâie sau usturoi dacă este necesar. Amestecați din nou pentru a combina aromele. Transferați humus-ul într-un bol și pudrați un praf de boia dulce pentru o notă de culoare și aromă.
- Asamblați bolul
Quinoa spălată bine în mai multe ape, hidratată aproximativ 2 ore și fiartă aproximativ 20 de minute, se scurge de apă și se asează peste humus, în bol.
Adăugați legumele proaspete: aranjați roșiile cherry, castraveții, ardeiul gras roșu și ceapa roșie taiata juliene deasupra quinoa. Încercați să grupați fiecare ingredient separat pentru a crea un aranjament atrăgător și colorat din punct de vedere vizual.
Adăugați o mână de verdeață ( baby spanac, mix de salata, etc )pentru o textură proaspătă și crocantă.
- Adăugați toppinguri
Puneți deasupra legumelor avocado și măsline feliate. Avocado cremos adaugă o textură bogată, în timp ce măslinele oferă un contrast sărat.
Presărați semințe de floarea-soarelui sau nucile și semințele preferate pentru o textură crocantă delicioasă și pentru un plus de proteine. Ornați cu un strop de pătrunjel proaspăt sau coriandru. Adăugați zeama de lamâie peste tot bolul.
Timp total de preparare: 40 min
Număr Porții: 3
Dificultate preparat: mică
Sfaturi utile, marca Protecția Consumatorilor InfoCons pentru o rețetă de succes, preparată corect
- Dacă alegeți să folosiți conserva de năut la prepararea acestui bol, ideal alegeți un năut conservat la borcan și verificați eticheta, termenul de valabilitate. Conserva de năut poate conține doar năut, apă și sare. Pentru a elimina din cantitatea de sare dar și ca măsură de siguranță alimentară, clătiți bine năutul sub jet de apă rece în mai multe ape. Dacă folosiți o conservă de aluminiu, aceasta trebuie să aibă o formă perfecta, să nu fie ruginită, îndoită sau înfundată.
- Legumele ar trebui să aibă o culoare vibrantă și uniformă. Evitați-le pe cele cu semne de mucegai sau decolorare. O textură prea moale poate indica că legumele încep să se strice . Spălați-le bine și folosiți un tocător special pentru legume atunci când le tocați. Nu vă feriți să cumpărați acele legume imperfecte atâta timp cât nu au semne de mucegai sau au o textură care nu este conformă .
- Întotdeauna folosiți un tocător exclusiv utilizat pentru legume. Un tocător de lemn este ideal de folosit pentru tocatul legumelor.
- În salate, cel mai folosit tip de ulei este uleiul de măsline extravirgin. Acesta trebuie să fie depozitat într-un spațiu întunecat, într-o sticlă brună sau complet opacă, pentru a preveni oxidarea.
- Salata verde, spanacul, pătrunjelul sau coriandrul se spală bine sub jet de apă și se folosește tocătorul de legume pentru a se toca mărunt.
- Lamâia ar trebui să fie din soiul celor cu coaja subțire, pentru suc. Chiar dacă nu folosiți coaja, înainte de a tăia lămâia, aceasta trebuie spălată temeinic deoarece în coaja lămâilor care nu sunt bio (menționat pe etichetă că ar avea coaja comestibilă), se pot regăsi multe pesticide și alte substanțe periculoase, făcând coaja necomestibilă.
Citește și recomandarea InfoCons Protecția Consumatorilor – Rețeta de post a zilei cu InfoCons !
Nu uitați! Prin instalarea Aplicației Europene InfoCons și scanarea codurilor de bare ale produselor pe care le achiziționați, se pot afla în aplicație ingredientele, numărul și tipul aditivilor alimentari, alergenii, cantitatea de zahăr, sare, caloriile.
InfoCons Protecția Consumatorilor vă informează cu privire la numărul de Alerte Europene privind categoria de produse pentru bucătărie, ustensile de gătit precum – oale, tigăi, tacâmuri, tocătoare de lemn sau plastic, etc. Înainte de achiziționare , accesați secțiunea Alerte din cadrul Aplicației Europene InfoCons pentru a vă asigura ca produsele pe care doriți să le achiziționați nu fac sau nu au făcut obiectul alertelor emise de Uniunea Europeană , doar printr-o simplă căutare în bara de meniu din aceast secțiune – “căutare” .
De asemenea Aplicația Europeană InfoCons este mijloc de supraveghere al pieței pentru produsele electronice și electrocasnice, astfel înainte de a achiziționa un produs electronic sau electrocasnic (ex: mașina de spalat vase, aragaz, plită, cuptor, etc) puteți scana QR-ul de pe eticheta de eficiență energetică și afli dacă produsul este conform și dacă provine din spatiul U.E. Totodată, vă puteți calcula costul total înainte de achiziționa un astfel de produs prin inserarea în secțiunea “Calculator” a costului aferent consumului de energie electrica din locuință. Prin intermediul Aplicatiei InfoCons , consumatorii pot compara produsele electronice și electrocasnice pe care și le doresc , pentru a achiziționa produsul potrivit preferințelor și nevoilor lor .
Aplicația InfoCons Protecția Consumatorilor vă poate ajuta să controlați cantitatea de aditivi, zahăr, sare sau grăsimi din preparatele de post pe care doriți să le achiziționați !
Înainte de a achiziționa produsele pe care doriți să le consumați, asigurați-vă că ați scanat codul de bare și ați aflat toate informațiile de pe etichetă. Aplicația InfoCons, vă oferă direct pe telefonul mobil, numărul de E-uri, ingredientele, cantitățile de sare și de zahăr.
Autor – Cosmina Nițu
Masterand în nutriție și consultant în diversificare
InfoCons – Organizatie Europeana pentru Protectia Consumatorului si Promovarea Programelor si Strategiilor membra cu drepturi depline in Organizatia Mondiala Consumers International , membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori , avand Secretariatul General in Bucuresti, Bd. Marasesti, nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66; fax: 031/101.25.15, mail : secretariat@infocons.ro