Cand pleci e bine sa detii si cardul european de asigurari sociale de sanatate. Acesta asigura persoanelor din cele 27 de state membre U.E. plus Elvetia, Norvegia, Islanda siLiechtenstein accesul la vizite medicale in cursul excursiilor in strainatate. Astfel, cardul iti ofera accesul la sistemul public la fel ca membrilor tarii pe care o vizitezi. Daca nu ai acest card, este recomandat sa ai macar o asigurare de sanatate internationala valabila pe intreaga perioada a calatoriei.
Esti mare iubitor de animale si nu poti pleca in vacanta fara animalul tau de companie? Fie ca este vorba de un catel, de o pisica, de un dihor sau de un papagal trebuie sa ai pasaportul pentru animale de companie. Prin acesta, se verifica ca animalul a fost vaccinat antirabic. Mai mult, e mai bine sa verifici normele aplicabile in tarile de destinatie pentru ca unele, precum Finlanda, Suedia, Irlanda sau Regatul Unit, impun cerinte suplimentare.
Daca stii ca iti vei folosi mobilul pentru a telefona sau pentru a naviga pe internet, e bine sa iti contactezi operatorul de telefonie mobila. Exista un prag de 50 de euro pe care, daca il depasesti fara sa fi anuntat operatorul in prealabil, ar trebui sa ti se intrerupa serviciile pentru a te proteja de plata facturilor prea mari. De aceea, este bine sa iti stabilesti singur un plafon inainte sa pleci intr-o calatorie si sa iti informezi si operatorul de servicii.
Trebuie neaparat sa retii ca numarul unic de urgenta valabil in toata Europa este 112. Operatorii iti vor raspunde in mai multe limbi, in functie de tara in care te afli.
Mai mult, fii un consumator informat si afla drepturile si beneficiile pe care le ai cand utilizezi transportul aerian sau ferovioar pe teritoriul Uniunii. Pasagerii cu mobilitate redusa si persoanele cu handicap trebuie sa stie ca au drepturi suplimentare pentru aceste modalitati de transport.
Acum este usor sa petreci un concediu in spatiul Uniunii Europene. Trebuie doar sa iei o9atitudine si sa pleci informat pentru a avea parte de vacanta visata! Aceste informatii le poti regasi pe site-ul www.protectia-consumatorilor.ro si pe site-ul Comisiei Europene.