Preţuri identice pentru străini
Ca cetăţean european
În acest caz, cele 28 de state membre ale UE + Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, nu trebuie să plătiţi mai mult pentru produsele şi serviciile pe care le achiziţionaţi în altă ţară din UE, dacă diferenţa de preţ nu este justificată (a se vedea mai jos).
Uneori, obiectivele de interes turistic le percep vizitatorilor străini o taxă mai mare decât cea aplicată în cazul rezidenţilor locali. Este vorba despre o discriminare ilegală şi inacceptabilă.
Caz real
Turiştii provenind din alte ţări ale UE trebuie să plătească acelaşi preţ
Iată câteva exemple de discriminare ilegală:
- O familie din Marea Britanie aflată în excursie în Austria trebuie să plătească mai mult decât localnicii pentru a închiria o maşină.
- Un turist german este obligat să plătească mai mult pentru a vizita siturile arheologice din Italia.
- Unei familii din Franţa i se percepe o taxă mai mare pentru a parca lângă plajă, într-un oraş portughez.
Dacă vă aflaţi într-o astfel de situaţie, trebuie să vă susţineţi drepturile de cetăţean european. Serviciile de asistenţă şi consiliere ale UE vă pot ajuta în acest sens.
Diferenţe de preţ justificate
Anumite diferenţe de preţ sunt justificate (de exemplu, costurile de expediere a produselor către clienţi străini).
Caz real
Uneori, aplicarea unor tarife diferite este legală
Bart, cetăţean olandez, îşi vizitează un prieten din Germania şi doreşte să meargă la piscină. Pentru că trebuie să plătească un preţ mai mare decât cel perceput rezidenţilor locali, Bart se întreabă dacă această discriminare este legală.
Diferenţa de preţ este justificată în acest caz. Administrarea piscinei intră în sarcina autorităţilor locale şi este finanţată din impozitele plătite de locuitorii din zonă. Prin urmare, aceştia au dreptul de a plăti un preţ mai mic, dată fiind contribuţia lor la bugetul local.
InfoCons – InfoCons (www.protectia-consumatorilor.ro ), unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor – membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori.
Sursa: ec.europa.eu