Pietre prețioase – la ce trebuie să fim atenți?

InfoCons te ajută să fii informat! Pentru un cadou, un moment important din viața noastră ori pentru îndeplinirea unei dorințe proprii, achiziționarea pietrelor prețioase necesită cunoașterea unui sumar de informații utile pentru noi, consumatorii.

Cum să NU transformăm o surpriză într-un eșec?!

Pietrele prețioase nu se aseamănă cu achizițiile pe care le facem de ordin zilnic, acestea impunând o atenție și o responsabilitate mai sporită din partea consumatorilor.  Atunci când achiziționăm pietre prețioase trebuie să fim atenți la următoarele:

  1. Asigurați-vă că locul de unde cumpărați beneficiază de o autorizație pentru vânzarea de obiecte din metale prețioase și pietre prețioase.
  2. Prețurile de vânzare a metalelor prețioase și a pietrelor prețioase nu sunt impuse de nici o instituție de stat.
  3. Evitați să cumpărați bijuterii de la persoane care „vă acosteaza” pe stradă sub diverse pretexte!
  4. Nu cumpărați obiecte din metale prețioase cu greutate suspectă!
  5. Cereți informații complete despre produs, preț, condiții de cumpărare (dacă acestea există) și, neapărat, precizarea că piatra este NATURALĂ.
  6. Feriți-vă de oferte de vânzări nesolicitate și de la persoane neautorizate.
  7. Asigurați-vă că veți primi un Certificat de calitateîn original, însoțit de factură sau bon fiscal.

Certificatul de calitate trebuie să conțină obligatoriu:

– detalii corecte, precise și complete referitor la produsul cumpărat (titlul metalului, natura pietrelor etc). Natural/Sintetic/Artificial

– datele de identificare ale operatorului economic de unde achiziționati produsul.

  1. Asigurați-vă că primiți factura fiscală sau bonul fiscal care să ateste cumpărarea produsului de la operatorul economic în cauză.
  2. Cereți informații suplimentare despre garanția oferită produsului și eventualele probleme de service care pot să apară.
  3. Verificați politica respectivei companii de returnare a bunurilor, în cazul apariției unor defecte ulterioare ce nu țin de cauze mecanice care pot interveni în momentul purtării.

 

         În acest moment, pe teritoriul României nu există un laborator acreditat pentru pietrele prețioase.

Sursa: Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor

 

„La achiziționarea unor astfel de articole –pietre prețioase- consumatorul trebuie să se orienteze către magazinele autorizate, ce oferă certificatul de calitate însoțit de factură ori bon fiscal. Nu vă lăsați influențați de ofertele irezistibile, ci asigurați-vă că achiziționați articole autentice, a căror calitate este incontestabilă!”

Sorin Mierlea– Președinte InfoCons

 

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a pus la dispoziția consumatorilor Ghidul Cumpărătorului de de bunuri din metale prețioase și/sau pietre prețioase.

Ce pietre sunt recunoscute drept pietre prețioase?

Pentru achiziționarea unor astfel de pietre, trebuie să știm că în categoria pietrelor prețioase se încadrează: rubinele, diamantele, smarladele, safirele, precum și perlele naturale, perelele de cultură ori alte pietre fine (pietre semiprețioase).

Pe piață există trei categorii de pietre utilizate pentru bijuterii: pietre naturale, pietre sintetice și pietre artificiale. Pentru a putea identifica categoria pietrei pe care ne dorim să o achiziționăm, trebuie să fim atenți la următoarele caracteristici:

  1. Pietre naturale: aceste pietre pot avea în compoziție un singur element, așa cum este în cazul diamantului ce etse compus integral din carbon pur sau mai multe elemente, precum în cazul turcoazului;
  2. Pietre sintetice: aceste pietre sunt create în laborator, fiind reproduceri ale pietrelor naturale (vedem cazurile rubinelor sintetice sau safirelor sintetice);
  3. Pietre artificiale: aceste pietre sunt produse în laborator, fiind, însă, diferite de orice alte pietre existe în natură, de exemplu cristalele sau cubic zirconia.

Pentru perle, trebuie avute în vedere două mari categorii, după cum urmează:

  1. Perle naturale: vorbim aici despre perlele marine (găsite în scoicile din apa sărată) sau perlele de apă dulce (găsite în scoicile din apa dulce);
  • Perle de cultură: acestea se formează într-un mediu special amenajat și controlat, de exemplu bazine. Pe piața mondială, aceste perle sunt cel mai des întâlnite.

Ai grijă să nu achiziționezi produse contrafăcute!

În domeniul metalelor prețioase pot apărea adesea produse contrafăcute ce îmbracă diverse forme, precum imitații, umpluturi și acoperiri.

  • Imitațiile: metale extrem de asemănătoare ca aspect cu metalele prețioase. Pentru a se opera distincția dintre aceste metale și cele prețioase, trebuie realizată o analiză chimică.
  • Umpluturi: bijuteriile pot fi umplute cu metal comun, cu metal prețios cu titlu inferior ori alt metal prețios decât cel de la suprafață;
  • Acoperiri: articole din metal comun acoperite cu un strat subțire de metal prețios.

Când vorbim despre pietrele prețioase, trebuie avută în vedere o serie de contrafaceri, precum:

  • Pietre de imitație: reproduceri identice ori articole ce seamănă izbitor și nu pot fi

depistate printr-o simplă analiză cu ochiul liber;

  • Dublete și triplete: pe lânga o piatră naturală sunt adăugate una sau două pietre cu o valoare mai scăzută sau chiar imitații.
  • Pietre tratate în laborator: pietre modificate chimic sau fizic (culoare, lustru, transparență), pentru a arăta precum pietrele prețioase.

 

Ce trebuie sa stiti despre calitatea pietrelor fine si a perlelor?

Pietrele fine, la fel ca orice alt bun, prezinta grade diferite de calitate, conferita de mai multe proprietati ale acestora care actioneaza cumulativ. Aceste calitati, in functie de tipul de piatra pot fi:

  • Greutatea

Strict pentru pietrele pretioase si pentru o parte din restul pietrelor scumpe, greutatea este exprimata in unitatea de masura numita CARAT (pronuntat carat, pl. carate ) prescurtat ct.

1 ct = 0,2 grame

Pentru restul de pietre, greutatea se exprima conventional in grame.

  • Taietura

Taietura pietrelor scumpe este evaluata prin prisma celor doua caracteristici ale acesteia, tipul de taietura si gradul de realizare al acesteia. Faceti diferenta inre taietura si forma. Taietura si slefuirea pietrei, reprezinta gradul de finisaj si determina stralucirea pietrei pretioase.

  • Claritatea

Claritatea este o caracteristica importanta pentru majoritatea pietrelor pretioase. Pentru o parte dintre acestea, o puritate cat mai mare (pana la absenta incluziunilor) dau o valoare uneori disproportionat mai mare (exemplu: diamantele), in vreme ce pentru altele, prezenta incluziunilor cat mai variate este un factor care duce la cresterea pretului (exemplu: chihlimbarul).

  • Culoarea

Culoarea de asemenea este apreciata diferit in functie de natura pietrelor respective. Astfel, in vreme ce pentru unele pietre este ideal o absenta a culorii (exemplu: diamantele incolore), pentru altele (exemplu: rubinele sau safirele) sunt apreciate si pretuite culorile cat mai intense si mai uniform distribuite.

  • Originea

Si locul de origine (provenienta) al unor pietre poate influenta calitatea, implicit pretul acestora. Ca exemplu, exista pietre ale caror exploatare a incetat in anumite locatii, prin epuizarea minelor. Aceste pietre, existand intr-un numar limitat, tind sa fie mai pretuite in timp (exemplu: granatele demantoid din Rusia). De asemenea, aspectul etic castiga tot mai mult teren, iar provenienta pietrelor din zone fara conflice constituie un element de diferentiere.

  • Raritatea

Raritatea este principala caracteristica a pietrelor pretioase capabila sa justifice pretul ridicat al acestora. Raritatea unor pietre se poate estima privitor strict asupra compozitiei chimice rare, dar si sub prisma lipsei de pe piata la momentul dat.

  • Fenomenele optice

Multe pietre fine prezinta fenomene optice caracteristice, lucru ce confera o calitate ridicata acestora, cu atat mai mult cu cat efectul optic este mai evident si mai deosebit (exemplu: fenomenul de `joc de culoare` in cazul opalului sau fluorescenta la diamante)

Ce trebuie sa stiti despre pretul pietrelor pretioase?

La fel ca si pentru metalele pretioase, pretul pietrelor pretioase nu este un pret impus, ci este un pret care se autoregleaza pe piata, prin concurenta libera intre operatori. In cazul diamantelor, fluctuatiile de pret sunt mult mai vizibile si direct raportate cu evenimentele din cadrul burselor de diamante din lume. Ca referinta international acceptata este Bursa de Diamante din New-York, Antwerpen sau Tel Aviv.

Cum va pregatiti inainte de achizitionare pietrelor prețioase?

Fie ca doriti sa cumparati o bijuterie, un ceas din aur sau o piatra pretioasa exista o serie de etape care trebuie urmarite inainte de achizitionarea propriu-zisa.

  • Motivatia

Primul pas ce trebuie urmarit atunci cand vreti sa cumparati un astfel de produs este sa va decideti ce anume cautati sa cumparati. Intrucat este vorba despre obiecte valoroase, desigur raspunsul la intrebarea `CE VREAU?` trebuie sa urmareasca de fapt tipul produsului pe care doriti sa il achizitionati si suma de bani de care dispuneti.

  • Informarea

Odata ce v-ati decis ce anume cautati sa achizitionati, urmeaza sa va informati cum si ce poate oferi piata in conformitate cu cerintele dvs., respectiv preturi, calitate, seriozitatea si confidentialitatea comerciantilor. Internetul poate fi o buna sursa pentru aflarea acestui gen de informatii.

Piata metalelor pretioase si a pietrelor pretioase este o piata deschisa, lipsita de bariere comerciale, de aceea informarea poarta un rol esential inainte de cumpararea propriu-zisa. Fie ca utilizati ca mijloc de informare materiale din reviste, reclame, internet sau sfaturile altora, cel mai important lucru care trebuie luat in considerare atunci cand cumparati acest tip de produse este increderea pe care o ofera furnizorul de astfel de bunuri. De exemplu unul din lucrurile de care trebuie sa tineti seama, referitor la increderea conferita de furnizor este autorizatia ANPC. Desfasurarea de operatiuni cu metale pretioase si pietre pretioase necesita, conform legii, o autorizare prealabila, iar autorizatia (sau o copie a sa) trebuie sa fie afisata intr-un loc vizibil, in interiorul magazinului sau pe siteul magazinului online.

  • Alegerea

Dupa informarea cat mai precisa a tipului de produse oferit de piata romaneasca, alaturi de preturile practicate de comercianti, trebuie sa realizati o alegere referitoare la operatorul economic de la care doriti sa achizitionati produsul. Alegerea nu trebuie facuta arbitrar si nu este recomandata cumpararea fara o informare in prealabil despre acelasi produs la diferiti comercianti.

  • Cumpărarea

Intrucat sumele necesare achizitionarii de produse din metale pretioase si pietre pretioase pot fi foarte mari, majoritatea comerciantilor ofera posibilitatea de plata cu cardul sau chiar prin ordin de plata daca achizitia este facuta de o persoana juridica. Desigur, plata se poate realiza si cu bani in numerar dar, daca suma este foarte mare, recomandarea este sa incercati o metoda mai simpla, care sa nu necesite vehicularea de sume importante asupra dvs. Vanzarile cu numerar pentru marfuri ce depasesc 10.000 lei, sunt interzise prin lege.

 

Până data viitoare, fii informat!

 

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal