Cel mai ușor lucru din lume e să te lași de fumat! Eu, de exemplu, m-am lăsat de vreo 14 mii și câteva sute de ori!.’ – Mark Twain

La nivelul UE, consumul de tutun este cel mai important risc pentru sănătate care poate fi evitat. Tutunul este cea mai importantă cauză de deces prematur în UE, provocând anual moartea a aproape 700 000 de persoane. Potrivit statisticilor, circa 50% dintre fumători mor prematur (în medie, cu 14 ani mai devreme).

În plus, fumătorii își petrec mai mulți ani din viață suferind de probleme de sănătate. Consumul de tutun a fost asociat cu numeroase forme de cancer și boli cardiovasculare și respiratorii, cauzând mai multe probleme decât alcoolul, drogurile, hipertensiunea, excesul de greutate sau colesterolul mărit.

În ciuda progreselor semnificative înregistrate în ultimii ani, numărul fumătorilor din UE rămâne ridicat (28% din totalul populației și 29% din numărul tinerilor cu vârsta între 15 și 24 de ani).

Priorități pentru politica în domeniu

Pentru a redresa această situație, Uniunea Europeană și statele membre au luat diverse măsuri de control al tutunului, sub formă de legislație, recomandări și campanii de informare.

Aceste măsuri includ:

Din perspectiva sănătății publice, măsurile își propun să protejeze populația de efectele periculoase ale fumatului și ale altor forme de consum de tutun, inclusiv fumatul pasiv. În special, obiectivul lor este de a-i motiva pe cetățeni să nu se apuce de fumat sau să renunțe la acest obicei. O atenție deosebită este acordată fumatului în rândul tinerilor, deoarece tutunul este un produs care creează dependență, iar 94% dintre fumători încep să fumeze înainte de a împlini vârsta de 25 ani.

Produsele din tutun

Date fiind importanța comerțului transfrontalier cu produse din tutun și diferențele majore dintre legislațiile naționale, produsele din tutun trebuie reglementate la nivel european. Normele UE garantează că toți consumatorii beneficiază de aceeași protecție în toate statele membre. Noua Directivă privind produsele din tutun , care reglementează fabricarea, prezentarea și comercializarea tutunului și a produselor aferente, a fost aprobată oficial de către Parlamentul European la data de 26 februarie 2014. Acum ea va fi transmisă pentru adoptarea oficială de către Consiliu, după care noile norme vor intra în vigoare.

Acțiuni la nivel internațional

UE colaborează și cu partenerii internaționali pentru a reduce consumul de tutun la nivel global. Statele membre, alături de Comisia Europeană, au aderat la Convenția-cadru a OMS pentru controlul tutunului (CCCT), un tratat internațional obligatoriu din punct de vedere juridic, al cărui obiectiv este să reducă efectele nocive ale consumului de tutun asupra sănătății și economiei.

InfoCons – InfoCons (www.protectia-consumatorilor.ro ), unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor – membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori.

Sursa: ec.europa.eu

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal