Condiţii de intrare şi regim de şedere
Cetăţenii români au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul acestui stat.
Cetăţenii români posesori de paşapoarte diplomatice şi de serviciu pot obţine viza la sosire, gratuit, în timp ce deţinătorii paşapoartelor simple electronice obţin viza la sosire cu achitarea unei taxe.
Cetățenii români sunt eligibili pentru a obține viză la sosire în scop de vizită sau afaceri, cu o singură intrare, însă este necesară depunerea unei cereri online în avans pe portalul Autorității pentru Imigrație și Cetățenie (Immigration and Citizenship Authority) a statului Papua Noua Guinee: https://evisa.ica.gov.pg/evisa/account/Apply. Pentru celelalte tipuri de viză (muncă, studii, etc.) este necesară depunerea cererii personal la cea mai apropiată ambasadă a statului Papua Noua Guinee din străinătate.
Începând cu data de 1 noiembrie 2019, toate taxele de viză se colectează în dolari americani. Taxele aferente procesării vizei variază în funcție de tipul acesteia, de la 50 dolari pentru viza în scop de vizită (include turism, vizită la rude/prieteni, alte scopuri recreaționale) la 240 dolari pentru viza de afaceri cu o singură intrare. Lista completă a taxelor aferente fiecărui tip de viză este disponibilă la https://ica.gov.pg/uploads/media/post_file_3028961-new-msf-fees-rev6.pdf.
Mai multe informații privind condițiile de intrare pe teritoriul statului Papua Noua Guinee, în funcție de scopul deplasării, pot fi găsite pe site-ul oficial al Autorității pentru Imigrație și Cetățenie: https://ica.gov.pg/.
Pentru posesorii paşapoartelor temporare este obligatorie obținerea vizei de intrare de la misiunile diplomatice ale acestui stat, anterior deplasării.
Ameninţări teroriste
Terorismul este o ameninţare permanentă în multe state ale lumii. În prezent, nu sunt menţionate alerte de terorism în Papua Noua Guinee, ceea ce nu înseamnă că astfel de atacuri sunt excluse. Cetăţenii români trebuie să aibă în vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde în lume.
Siguranţă şi criminalitate
Solicităm cetăţenilor români să manifeste prudenţă pe teritoriul statului Papua Noua Guinee din cauza criminalităţii ridicate, atât în capitala Port Moresby (jafuri înregistrate la marile centre comerciale), cât şi în oraşul Lae, provinciile Mt. Hagen şi Highland. Atacurile cu arme albe sau de foc sunt frecvente. Sunt uzuale furturile de autoturisme sau smulgerea genţilor. Băncile şi ATM-urile sunt o ţintă preferată de bandele organizate. Rata crimelor şi jafurilor creşte în perioada sărbătorilor de Crăciun.
Informați-vă în permanență din mass-media locale şi internaţionale. Este de preferat evitarea deplasărilor în provincia Enga, unde s-a declarat stare de urgenţă în mai 2014, ca urmare a violenţelor cauzate de confruntările în jurul exploatărilor ilegale de zăcăminte de aur. Evitaţi aglomerările sau adunările publice care se pot transforma în manifestări violente.
În ultimul timp s-a înregistrat o creştere a numărului violurilor comise în special împotriva cetăţenilor străini; din cauza riscului de infectare cu HIV, persoanele care sunt victime ale acestei infracțiuni sau ale unor atacuri violente sunt sfătuite să se prezinte imediat la un medic. Se recomandă evitarea deplasărilor seara în marile centre urbane, precum Port Moresby şi Lae. În regiunea de frontieră cu Indonezia, situaţia rămâne tensionată din cauza unor confruntări dintre OPM (Free Papua Movement) şi armata indoneziană. Evitaţi deplasările în regiunea de graniţă Wutung.
Papua Noua Guinee se află într-o zonă activă seismic şi se pot produce tsunami, inundaţii şi alunecări de teren. Erupţiile vulcanice sunt frecvente, însoţite de emisii de cenuşă şi lavă, mai ales în Rabaul, Bougainville şi în Insula Manam. Kokoda Track este una din cele mai populare destinaţii turistice din acest stat, dar înainte de a străbate acest traseu trebuie să vă asiguraţi că aveţi condiţia fizică necesară, să alegeţi o companie care prezintă încredere și să transmiteți familiei datele acesteia de contact. De asemenea, trebuie să vă înregistraţi la departamentul pentru afaceri externe şi comerţ.
Evitaţi traseele din jurul Bougainville şi fiţi extrem de precauți pentru că există încă grenade neexplodate pe acest traseu. În sezonul ploios (noiembrie-mai) pot avea loc inundaţii şi alunecări de teren. În Papua Noua Guinee există specii de şerpi veninoşi, iar în ultima perioadă s-au înmulţit cazurile de muşcături, cu consecinţe fatale.
Coordonate ale misiunii diplomatice
România nu are reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Papua Noua Guinee. Dacă vă deplasați în acest stat sau vă aflați deja pe teritoriul său, vă recomandăm să vă adresați Ambasadei României la Singapore şi să vă anunţaţi prezenţa în regiune, comunicând coordonatele dumneavoastră pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.
Telefoane utile
Ambasada României la Singapore:
Adresă: King’s Centre #03 – 04/05, 390 Havelock Road, Singapore, 169662
Telefon: +65 67355023
Fax: +65 67355021
Secţia consulară:
Telefon call-center (informații consulare pentru cetățeni români): +65 67355025
Telefon de urgență: +65 90668971
Sistemul medical
În urma evaluării recente cu privire la pericolul de răspândire a virusului polio sălbatic și / sau derivate din vaccine, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a actualizat lista cu ţările pentru care se cere obligatoriu vaccinarea antipoliomielită, printre care să regăsește și Papua Noua Guinee.
Pentru cetăţenii români care călătoresc spre și din Papua Noua Guinee și nu au fost vaccinaţi antipolio în ultimele 12 luni, vaccinarea se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgenţă, chiar înaintea acesteia. Vaccinarea va fi notificată pe certificatul internaţional de vaccinări şi va însoţi documentele de călătorie.
Recomandăm ferm încheierea unei asigurări de călătorie cuprinzătoare care să acopere costurile medicale în străinătate, inclusiv în situaţia unei repatrieri pe motive medicale. Dacă nu puteţi acoperi costurile unei astfel de asigurări, nu este recomandat să călătoriţi în Papua Noua Guinee. Condiţiile de tratament medical în acest stat, inclusiv în capitala Port Moresby, sunt mult sub nivelul celor din Europa. Facilităţile medicale în marile oraşe sunt exclusiv pentru asistenţă medicală de rutină şi acoperă doar câteva dintre urgenţele medicale, în timp ce în zona rurală acestea sunt doar de bază, inclusiv în regiunea turistică Kokoda Track. Costurile medicale, care includ şi transportul în alte state pentru rezolvarea urgenţelor medicale, pot ajunge şi la 100.000 USD.
Guvernul acestui stat poate declara stare de urgenţă în cazul apariţiei unor epidemii de holeră, dezinterie sau gripă, caz în care se pot închide localurile publice şi se poate restricţiona deplasarea persoanelor, dintr-un loc în altul.
Malaria provocată de muşcătura ţânţarilor este foarte frecventă, la fel şi febra Dengue. De aceea, se recomandă luarea de măsuri profilactice în cazul malariei şi folosirea unor soluţii, purtarea de îmbrăcăminte de culori deschise, lejere şi care acoperă cât mai mult din corp.
Infecţiile alimentare, enterocolita, hepatita sunt frecvente şi de aceea trebuie consumată numai apă îmbuteliată sau fiartă şi evitat consumul de legume şi fructe proaspete. Numărul celor infestaţi cu virusul HIV este mare, la fel în ceea ce priveşte alte boli cu transmitere sexuală.
Cei care intenţionează să facă scufundări, trebuie să consulte agenţii specializaţi pentru a se informa cu privire la riscurile la care se expun, inclusiv muşcături de meduze care pot duce la infecţii fatale.
Au fost identificate cazuri de gripă aviară, iar cei care călătoresc în acest stat trebuie să se informeze şi să ia măsurile necesare de protecție.
Condiţii de trafic şi circulaţia auto
Drumurile, mai ales în zonele rurale nu sunt într-o stare bună, fiind dificil de condus. Şoferii locali conduc neglijent, inclusiv în stare de ebrietate, maşinile sunt prost întreţinute şi supraîncărcate. În timpul deplasării cu autoturismul, geamurile trebuie să fie închise tot timpul şi evitate călătoriile pe timp de noapte, când se recomandă a se circula în convoi.
În caz de accident, anunţaţi cea mai apropiată secţie de poliţie şi evitaţi disputele cu localnicii. În sezonul ploios se înregistrează inundaţii şi alunecări de teren care blochează străzile, mai ales pe tronsonul Lae – Mount Hagen.
Este necesar ca actele personale și ale autoturismului să fie valabile și într-o stare bună, având în vedere că se fac verificări frecvente de către poliţie în zona capitalei.
Transportul cu avionul este riscant, pistele nu sunt bine întreţinute, iar companiile de aviaţie nu respectă regulile minime necesare zborului în siguranţă.