Condiţii de intrare şi regim de şedere

Potrivit informaţiilor comunicate de  Ministerul Afacerilor Externe al Mongoliei, începând cu data de 1 ianuarie 2016, cetățenii români posesori de pașapoarte simple/temporare, care intenționează să călătorească în acest stat vor trebuie să aplice, în prealabil, pentru viză de intrare.

Pentru viza de intrare în Mongolia, cetăţenii români trebuie să se adreseze Consulatului Onorific al Mongoliei la Bucureşti, Intrarea Dr. Bobeică nr. 4, apartament 1, sector 2, telefon (021) 322.81.15, mobil: 0721544656, e-mail: iso@mailbox.ro.

Informaţii utile se pot obţine şi de la Consulatul Onorific al României la Ulan Bator (Ulaanbaatar) situat la adresa 5th Floor, Hannu Building, Seoul Street 45/2, Bayangol District, Ulaanbaatar, Tel/Fax: 976-11-77229999.

Intrarea cetățenilor străini în Mongolia este permisă doar prin 6 puncte de frontieră: Aeroportul Internațional Chinggis Khan Ulan Bator, Zamin Uud (punct de frontieră rutier/feroviar la granița cu China), Tsagaannuur, Altanbulag și Ereen-Tsay (puncte de frontieră rutiere la granița cu Rusia), Sukhbaatar (punct de frontieră feroviar la granița cu Rusia). Pentru persoanele care doar tranzitează Mongolia sunt solicitate ca documente justificative biletul de avion şi viza pentru următoarea destinaţie.

Persoanele care vor sta mai mult de 30 zile pe teritoriul Mongoliei trebuie să se înregistreze la Poliţia locală, într-un interval de 7 zile lucrătoare de la sosire.

Conform legilor locale este necesar ca străinii aflaţi pe teritoriul Mongoliei să poarte în permanenţă asupra lor paşaportul sau permisul de rezidenţă. Poliţia locală efectuează controale stradale iar în momentul în care nu puteţi prezenta un act de identitate sunteţi pasibili de amendă.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să îşi anunţe prezenţa în regiune, la Consulatul Onorific al României la Ulan Bator şi să-şi comunice coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Asistenţă consulară

România nu are reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Mongolia.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat. În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, cetăţenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE. Cetăţenii romani care doresc să călătorească în Mongolia sau se află deja pe teritoriul său, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în China şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă. Există un consulat onorific – Consulatul Onorific la Ulan Bator – care poate sprijini rezolvarea unor probleme urgente prin contactele cu autorităţile locale, dar care nu poate emite documente de identitate româneşti sau realiza formalităţi consulare.

​Doriţi să munciţi în Mongolia?

  • Înainte de plecarea în străinătate

Ambasadă României la Beijing recomandă celor interesaţi să lucreze în Mongolia să se intereseze asupra condiţiilor legale de angajare, să aibă referinţe solide despre angajator şi să pregătească din timp documentaţia pentru obţinerea vizei de muncă şi a rezidenţei (apostilarea cu Apostila de la Haga a actelor de studii, a atestatelor profesionale şi a certificatului de cazier juridiciar – pentru angajat, apostilarea cu Apostila de la Haga a actelor de stare civilă – pentru membrii de familie însoţitori).

  • Obţinerea vizei de muncă şi a permisului de şedere

Viza de muncă, tip HG, se eliberează pentru o perioadă de 30 de zile de către Consularul Onorific al Mongoliei la Bucureşti, pe baza unei autorizaţii de muncă, pe care angajatorul (sponsorul) o obţine de la Ministerul Muncii mongol. În termen de 7 zile de la intrarea în Mongolia, angajatul va trebui să se înregistreze la Biroul de Imigrări.

Cererea pentru permisul de muncă pe termen lung se depune la Ministerul Muncii şi, pe baza acestuia, Biroul de Imigrări eliberează permisul de şedere, care va avea aceeaşi valabilitate ca permisul de muncă, maxim 1 an cu posibilitatea de prelungire ulterioară. În general, aceste formalităţi sunt intermediate de firma angajatoare.

Ameninţări teroriste

Riscul ameninţărilor teroriste şi extremiste în Mongolia este scăzut, însă cetăţenii români trebuie să aibă în vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde în lume. Recomandăm evitarea zonelor în care au loc mişcări de protest politice sau de altă natură, care apar ocazional în Ulan Bator. Este util ca cetăţenii români care călătoresc sau se află în Mongolia să consulte periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Siguranţă şi criminalitate

Mongolia este un stat cu un nivel de criminalitate scăzută.

Infracţiunile cele mai comune, care sunt caracteristice în principal capitalei Ulan Bator, sunt cele de tipul furtului din buzunare, smulgerea genţilor, precum şi înşelăciuni. Acestea apar de regulă în zonele aglomerate, este de preferat a fi evitate. Zonele din Ulan Bator unde trebuie manifestată atenţie, deoarece sunt cunoscute ca fiind locuri unde s-au întâmplat cele mai multe infracţiuni împotriva străinilor, sunt: Aeroportul Internaţional Chingiss Khan, gara, Mall-ul situat în zona Circului de Stat şi străzile adiacente, Piaţa Naran Tuul, Mănăstirea Gandan, zona Poştei Centrale.

Rata criminalităţii cunoaşte o creştere semnificativă în timpul Festivalului de vară (Naadam, în luna iulie) și a Festivalului de iarnă (Tsagaan Sar, în lunile decembrie – februarie).

Recomandări generale:

  • evitarea deplasărilor pe timp de noapte.
  • păstrarea documentelor, valorilor personale, biletelor de călătorie, banilor şi cărţilor de credit în locuri sigure şi a nu fi expuse ostentativ, în mod vizibil.
  • în cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul este recomandat a se supraveghea permanent bagajele.
  • În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat post de poliţie. În cazul pierderii paşaportului se recomandă anunţarea atât a postului de poliţie, cât şi a Consulatului Onorific al României la Ulan Bator.

Telefoanele sistemului de urgenţă din Mongolia sunt:

  • Poliţia: 102;
  • Salvare/urgenţe medicale: 103.

Apelează rapid numerele de urgență din Mongolia!

Sunt interzise:

  • fotografierea ofițerilor de poliție și a militarilor;
  • posesia și consumul de droguri;
  • conducerea autovehiculelor sub influența băuturilor alcoolice.

Sistemul medical

Facilităţile oferite de sistemul medical din Mongolia sunt limitate şi nu îndeplinesc standardele internaţionale, în special în domeniul medical de urgenţă.

Majoritatea unităţilor medicale sunt amplasate în Ulan Bator, iar în teritoriu prezenţa acestora este scăzută. În diferite perioade ale anului apar cazuri de boli infecţioase ca meningita şi ciuma; sunt des întâlnite cazuri de tuberculoză. Se recomandă cu stricteţe folosirea apei potabile îmbuteliate.

Din cauza calităţii scăzute a aerului, determinată de poluare, în lunile de iarnă, persoanele cu probleme respiratorii trebuie să manifeste o grijă deosebită şi să aibă la îndemână medicamentele necesare.

Recomandăm tuturor cetăţenilor români care călătoresc Mongolia să încheie poliţe de asigurare medicală şi de călătorie, pentru întreaga durată a deplasării. Recomandăm verificarea cu atenţie a modului şi condiţiilor în care funcţionează asigurarea în această ţară. Serviciile de îngrijire medicală primite în spitale şi medicamentele trebuie plătite pe loc în numerar.

În caz de îmbolnăvire, trebuie să aveţi asupra dumneavoastră asigurarea medicală de călătorie şi paşaportul. În caz că nu puteţi prezenta o asigurare de călătorie aceste costuri medicale ajung la sume foarte mari, uneori de ordinul zecilor de mii de dolari. În cazul existenţei unor probleme cronice de sănătate este necesar să vă luaţi măsuri suplimentare de precauţie.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Condiţii privind traficul auto

Starea şoselelor şi a infrastructurii rutiere este la un nivel scăzut. Traficul în Ulan Bator se desfăşoară în condiţii improprii datorită nesemnalizării corespunzătoare a intersecţiilor (lipsa semnelor de circulaţie şi a semafoarelor), precum şi a numărului mare de maşini în raport cu infrastructura existentă. Se recomandă evitarea pe timpul nopţii a deplasărilor cu autoturismul în afara capitalei. Sistemul de transport public este bine reprezentat şi împărţit corespunzător pentru atingerea tuturor zonelor oraşului, este ieftin, de încredere, dar foarte aglomerat. Există, de asemenea, serviciul de taxi şi serviciul de închiriere de maşini, precum şi serviciul de a închiria maşini cu şofer la dispoziţie.

Pentru a putea conduce în Mongolia, este necesar un permis de conducere internațional, eliberat de Automobil Clubul Român.

Moneda şi utilizarea cărţilor de credit

Unitatea monetară utilizată în Mongolia este cunoscută sub numele de Tugrug. Plata cu cărţile de credit este acceptată de majoritatea hotelurilor, restaurantelor şi magazinelor din Ulan Bator. Se poate retrage din bănci numerar în baza cărţilor de credit; băncile la care se poate efectua acest serviciu sunt Banca de Comerţ şi Dezvoltare, Golomt Bank, Khan Bank, Khas Bank.

Există serviciul de transfer internaţional de bani (Western Union). În Ulan Bator există câteva ATM-uri (VISA şi Maestro/Cirrus) dar acestea nu funcţionează întotdeauna şi nu prezintă încredere. În afara capitalei Ulan Bator există doar câteva ATM-uri, singura metodă de plată acceptată în restul teritoriului fiind cea în numerar.

Regimul medicamentelor

Este permisă introducerea în Mongolia a unei cantităţi rezonabile de medicamente, strict pentru uzul personal. Printre acestea, sunt incluse tratamentele pentru urgenţe sau pentru boli cronice, doar pe baza prescripţiei medicale. Pentru cei care călătoresc cu avionul, medicamentele trebuie puse în bagajul de cală.

Reglementări vamale

Importul de arme de foc şi muniţie presupune obţinerea în prealabil a unei autorizaţii din partea Guvernului mongol. Exportul de antichităţi necesită eliberarea unui certificat vamal, la momentul cumpărării, de către magazinele de antichităţi autorizate în acest sens.

La intrarea în Mongolia, este permisă introducerea în țară a următoarelor articole: 200 de țigarete, 50 trabucuri și 250 grame de tutun, 1 litru alcool peste 14°, 2 litri de vin și 3 litri de bere, bunuri de uz personal cu o valoare maximă de 1.000 USD, efecte personale. Trebuie declarate următoarele: vestigii arheologice, cărți și manuscrise vechi, obiecte de artă, electronice. Sunt interzise: cărți, filme sau alte materiale pornografice, narcotice și alte substanțe psihotrope, arme de foc, substanțe chimice sau radioactive, organe umane.

La ieșirea din Mongolia, se aplică aceleași condiții, cu mențiunea că bunurile de uz personale, nedestinate comercializării, sunt limitate la valoarea de maxim 500 USD.

Regimul animalelor de companie

Animalele de companie au nevoie de certificat de sănătate.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal