Suntem în luna august și a început Postul Adormirii Maicii Domnului iar InfoCons vine în sprijinul consumatorilor cu o rețetă pentru cea de-a cincea zi a Postului ! O rețetă pe cât de sănătoasă, pe atât de gustoasă: mâncare de fasole babe.
Atenție la gustările de post pe care le cumpărați ! Cu ajutorul Aplicației InfoCons Protecția Consumatorilor rămâneți informat !
Fasolea alba este o sursă de proteină vegetală, care poate fi valorificată pentru a crea preparate hrănitoare și aromate. Indiferent dacă sunteți în căutarea unui fel principal consistent sau a unei garnituri care să iasă în evidență, această rețetă cu fasole albă este alegerea perfectă. Sursă bună de proteine (aproximativ 10 g de proteine/ 100 g), fibre și o multitudine de nutrienți, fasolea albă este un aliment de bază nutritiv care poate fi savurat în nenumărate moduri.
Această rețetă de mancare de fasole albă este un fel de mâncare care îmbină textura cremoasă a fasolei cu ierburi aromatice și un amestec de legume. Este o rețetă simplă, hrănitoare atât pentru o cină tradițională, cât și pentru un prânz rapid din timpul săptămânii.
Citește și recomandarea InfoCons Protecția Consumatorilor – Rețeta de post a zilei cu InfoCons !
Rețeta zilei 5 August – Mâncare de fasole boabe
Pregătiți fasolea:
Dacă folosiți fasole uscată, clătiți-o bine și lăsați-o la înmuiat peste noapte într-un castron mare cu apă și ½ linguriță sare. Dupa 8 ore de hidratare, scurgeți și clătiți din nou fasolea înainte de a o găti. Pentru a găti fasolea, puneți-o într-o oală cu apă cât să o acopere cu câțiva centimetri, aduceți-o la fiert, apoi reduceți focul și fierbeți timp de 60-90 de minute sau până când se înmoaie. Puteți folosi și o oală de fiert sub presiune.
Dacă folosiți fasole conservată, pur și simplu scurgeți și clătiți bine boabele în mai multe ape.
Ingrediente:
- 2 căni de fasole albă uscată sau 3 căni de fasole albă conservată, scursă și clătită
- 2 linguri ulei vegetal
- 1 ceapă mare, tocată mărunt
- 2 morcovi, curățați și tăiați cubulețe
- 2 tulpini de țelină apio, tăiate cubulețe
- 4 căței de usturoi, tocați
- 1 linguriță de cimbru uscat
- 1 frunză de dafin
- O cană de roșii tăiate cubulețe
- ½ cană sos de roșii
- O ceașcă de apă
- Sare și piper după gust
- Pătrunjel proaspăt pentru ornat
*Dacă doriți să aduceți un plus acestui preparat adăugați o cană de spanac, tocată și ½ cană lapte de cocos dezodorizat
Mod de preparare:
*Fasolea se fierbe separat înainte, în oală sub presiune sau pe aragaz / plită
- Într-o oală mare încălziți uleiul de măsline la foc mediu. Adăugați ceapa tocată, morcovii și țelina și o ceașcă de apă. Înăbușiți timp de 5-7 minute, sau până când legumele încep să se înmoaie.
- Adăugați usturoiul tocat, cimbrul uscat și frunza de dafin. Gătiți încă un minut.
- Încorporați roșiile și sucul de roșii. Se aduce la fierbere, apoi se reduce focul la minim. Lăsați amestecul să fiarbă aproximativ 10 minute.
- Adăugați fasolea fiartă, sarea și piperul și lăsați mâncarea să fiarbă încă 20 de minute, amestecând din când în când, până când aromele s-au amestecat.
*Opțional, adaugați cu 5 minute înainte de a stinge focul, spanacul și laptele de cocos.
Timp total de preparare: 2 ore
Număr Porții: 4
Dificultate preparat: mediu
Se servește cu pătrunjel proaspăt, caldă, cu pâine de casă dacă aveți la îndemână.
Citește și recomandarea InfoCons Protecția Consumatorului – Grăsimile în alimentație. Tipuri de grăsimi, surse și impactul asupra sănătății
Sfaturi suplimentare
- adăugați un praf de fulgi de ardei roșu sau un ardei iute tăiat cubulețe pentru un strop de picănțeală
- nu ezitați să adăugați legumele care vă plac, cum ar fi ardei gras, cartofi pentru un plus de textură și aromă.
- în timp ce ierburile uscate sunt la îndemână, ierburile proaspete precum cimbrul și rozmarinul pot spori aroma preparatului. Utilizați de aproximativ trei ori mai multă cantitate de cimbru dacă alegeți ierburi proaspete.
Sfaturi utile, marca Protecția Consumatorilor InfoCons pentru o rețetă de succes, preparată corect
- Hidratați boabele de fasole, pentru a elimina acidul fitic, un ihibator al nutrienților din boabe. De asemenea, hidratarea ajută fasolea să fiarbă mai rapid și o face mai ușor de digerat. Dacă folosiți fasole conservată, alegeți un tip de conservă cu eticheta curată, în compoziție ar trebui să aibă doar fasole, apă, sare. Spălați bine fasolea conservată și dacă aceasta este prefiartă, timpul de gătire se va scurta.
- Legumele ar trebui să aibă o culoare vibrantă și uniformă. Evitați-le pe cele cu semne de mucegai sau decolorare. O textură prea moale poate indica că legumele încep să se strice . Spălați-le bine și folosiți un tocător special pentru legume atunci când le tocați. Nu vă feriți să cumpărați acele legume imperfecte atâta timp cât nu au semne de mucegai sau au o textură care nu este conformă .
- Întotdeauna folosiți un tocător exclusiv utilizat pentru legume. Un tocător de lemn este ideal de folosit pentru tocatul legumelor.
- La gătit, cele mai folsite tipuri de ulei sunt uleiul de floarea soarelui, uleiul de măsline (la temperature joase) și uleiul de cocos. Cel mai des folosit tip de ulei în bucătăria românescă, este uleiul de floarea soarelui, fiind potrivit pentru toate tipurile de gătit.
- Alegeți condimente cu eticheta curată, fără sare sau aditivi în compoziție.
- Dacă nu aveți suc de roșii de casă, alegeți un suc de roșii din magazine cu eticheta cât mai curată.
- Alegeți o cratiță din oțel inoxidabil, un material de lungă durată, clasic, neacoperit cu strat antiaderent care poate fi o alegere bună pentru sotare și fierbere. Sunt durabile, ușor de întreținut, nu reacționează cu alimentele. Oferă încălzire rapidă și uniformă. Adesea magnetice și compatibile cu plitele cu inducție. Se potrivesc mașinilor de spălat vase și cuptorului (în funcție de mâner).
Nu uitați! Prin instalarea Aplicației Europene InfoCons și scanarea codurilor de bare ale produselor pe care le achiziționați, se pot afla în aplicație ingredientele, numărul și tipul aditivilor alimentari, alergenii, cantitatea de zahăr, sare, caloriile.
InfoCons Protecția Consumatorilor vă informează cu privire la numărul de Alerte Europene privind categoria de produse pentru bucătărie, ustensile de gătit precum – oale, tigăi, tacâmuri, tocătoare de lemn sau plastic, etc. Înainte de achiziționare , accesați secțiunea Alerte din cadrul Aplicației Europene InfoCons pentru a vă asigura ca produsele pe care doriți să le achiziționați nu fac sau nu au făcut obiectul alertelor emise de Uniunea Europeană , doar printr-o simplă căutare în bara de meniu din aceast secțiune – “căutare” .
De asemenea Aplicația Europeană InfoCons este mijloc de supraveghere al pieței pentru produsele electronice și electrocasnice, astfel înainte de a achiziționa un produs electronic sau electrocasnic (ex: mașina de spalat vase, aragaz, plită, cuptor, etc) puteți scana QR-ul de pe eticheta de eficiență energetică și afli dacă produsul este conform și dacă provine din spatiul U.E. Totodată, vă puteți calcula costul total înainte de achiziționa un astfel de produs prin inserarea în secțiunea “Calculator” a costului aferent consumului de energie electrica din locuință. Prin intermediul Aplicatiei InfoCons , consumatorii pot compara produsele electronice și electrocasnice pe care și le doresc , pentru a achiziționa produsul potrivit preferințelor și nevoilor lor .
Aplicația InfoCons Protecția Consumatorilor vă poate ajuta să controlați cantitatea de aditivi, zahăr, sare sau grăsimi din preparatele de post pe care doriți să le achiziționați !
Înainte de a achiziționa produsele pe care doriți să le consumați, asigurați-vă că ați scanat codul de bare și ați aflat toate informațiile de pe etichetă. Aplicația InfoCons, vă oferă direct pe telefonul mobil, numărul de E-uri, ingredientele, cantitățile de sare și de zahăr.
Autor – Cosmina Nițu
Masterand în nutriție și consultant în diversificare
InfoCons – Organizatie Europeana pentru Protectia Consumatorului si Promovarea Programelor si Strategiilor membra cu drepturi depline in Organizatia Mondiala Consumers International , membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori , avand Secretariatul General in Bucuresti, Bd. Marasesti, nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66; fax: 031/101.25.15, mail : secretariat@infocons.ro