Îngheţată – știi ce conține? Produse cu pana la 40% continut de zahăr!

Îngheţatăștii ce conține? Produse cu pana la 40% continut de zahăr!

Am analizat 25 de produse tip îngheţată, pe baza informațiilor de pe etichetă, provenind de la 6 producători / furnizori / distribuitori: Mega Image SRL, Unilever South Central Europe SA, Auchan, Kaufland, SC Lidl Discount SRL, SC Betty Ice SRL. Mărcile cuprinse în studiu sunt: Ballino, Ecorino, Gelatelli, Delhaize, Betty Blue, Auchan, Kaufland, BIG MILK, Napoca, Algida, Calippo, Magnum, Push up, Solero.

Ca urmare a realizării acestui studiu a reieșit faptul că, în ceea ce privește numărul de E-uri, acesta variază între 3 și 16 E-uri.

Comparativ cu studiul anterior pe aceeași categorie de produse, putem sesiza existența produselor alimentare cu 3 E-uri, în procent de 12%, dar și produsul cu cele mai multe e-uri având în compoziție 16 E-uri.

  • 12 % din produsele analizate au în conţinut 3 E-uri;
  • 16 % din produsele analizate au în conţinut 4 E-uri;
  • 28 % din produsele analizate au în conţinut 5 E-uri;
  • 20 % din produsele analizate au în conţinut 6 E-uri;
  • 12 % din produsele analizate au în conţinut 7 E-uri;
  • 4 % din produsele analizate au în conţinut 9 E-uri;
  • 4 % din produsele analizate au în conţinut 10 E-uri;
  • 4 % din produsele analizate au in continut 16 E-uri.

Aditivii alimentari identificati sunt: E100, E150, E150c, E150d, E160, E160a, E160b, E163, E202, E300, E322, E330, E331, E401, E407, E410, E412, E415, E440, E442, E466, E471, E476, E500, E621, E1404.


Verifică înghețata pe care o cumperi!

Aplicația InfoCons Scanează Codul de Bare pentru telefoanele cu ANDROID cat si pentru cele cu IOS.

Poti cumpara produsele dorite din magazinele clasice sau magazinele online, dar trebuie sa fii atent la ofertele prezentate si mai ales trebuie sa-ti cunosti drepturile! Examineaza cu atentie ofertele comerciantilor, analizeaza `chilipirurile` oferite pe site-uri.

Infocons este alaturi de consumatori prin alegerea produselor si serviciillor in cunostinta de cauza accesand aplicatia ce se descarca gratuit

Descarca aplicatia InfoCons pentru telefoane mobile si verifica etichetele produselor inaintea de a cumpara:

banner-appstorebanner-google-play

Printr-o simpla scanare a codului de bare a produsului dorit puteti obtine informatii care va pot ajuta la alegerea produsului, aplicatie in care regasiti informatii a peste 16.000 de produse incepand de la produse alimentare, cosmetice, curatenie pana la produse electronice si electrocasnice.


88% dintre produsele ce fac prezentul studiu au specificat pe etichetă tipurile de alergeni ce se pot găsi în produs, acestea fiind: arahide, alte fructe cu coajă lemnoasă, nuci, ou, lactoză, lapte sau gluten.

Toate produsele ce fac prezentul studiu au menționat pe etichetă cantitatea, aceasta fiind specificată în grame. Gramajul este menționat în proporţie de 100% din produsele analizate, cu valori cuprinse între 33 – 570 g/produs, volumul recipientului cuprinde valori între 60 – 1250 ml/produs.

Valorile nutritionale sunt menționate pe etichetă în cazul a 100% din produsele analizate: valoare energetica este cuprinsă între 85 – 355 kcal/100g, iar glucidele au o valoare cuprinsă între 21 – 40.7 g/100g.

În ceea ce privește conținutul de grasimi, continutul acestora variază între mai puțin de 0.5 și 20.1 g/100g

Studiul face parte dintr-un proiect de monitorizare a produselor și serviciilor comercializate pe piața românească, derulat de InfoCons în cadrul consorțiului I.C.R.T. – International Consumer Research & Testing pentru produse și servicii la standarde europene, pentru ca alegerea cetățeanului consumator să fie facută în cunoștință de cauză. Studiul a fost realizat în perioada 20 Iunie – 25 Iunie 2016, pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip îngheţată existente pe piața românească. Pentru a vizualiza rezultatele complete ale studiului, accesați tabelul aici.

`Marele pericol îl reprezintă conţinutul mare de zahăr, pentru că o mare parte din produsele tip îngheţată analizate de inspectorii noştri conţin peste 30 de grame de zahăr la suta de grame, ajungând până la 40g/100g. Dar, se ştie foarte bine că în această perioadă caniculară zahărul este contraindicat, mai ales pentru copii.`

Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons – Organizație pentru Protectia Consumatorului.

InfoCons (www.infocons.ro), Asociație pentru Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!*

*Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal