Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a lansat în consultare publică Ghidul privind încheierea acordurilor de interconectare, un document destinat furnizorilor de rețele publice de comunicații electronice. Acesta are rolul de a facilita procesul de negociere a serviciilor de terminare a apelurilor de voce, atât la puncte fixe, cât și mobile.
Începând cu anul 2024, ANCOM a adoptat o decizie prin care au fost retrase obligațiile impuse anterior operatorilor cu putere semnificativă pe piețele de terminare a apelurilor. Pentru a permite o tranziție lină și pentru a oferi timp operatorilor să se adapteze la noile condiții, a fost stabilită o perioadă de un an, care s-a încheiat la 18 martie 2025. Pe parcursul acestei perioade, obligațiile anterioare au rămas valabile în aceleași condiții.
Citește și : Pirateria în Evoluție: De la Mări la Cyberspațiu
Pentru a menține transparența și o concurență echilibrată pe piața de telecomunicații, ANCOM a elaborat acest ghid, care include recomandări privind bune practici pentru interconectare. Documentul oferă clarificări despre transparența informațiilor tehnice și economice, procesul de negociere a acordurilor și rolul ANCOM în monitorizarea acestora.
Chiar și după eliminarea reglementărilor ex-ante, ANCOM va continua să supravegheze piața pentru a se asigura că interconectarea rețelelor se desfășoară eficient. Operatorii vor avea în continuare obligația de a transmite autorității copii ale acordurilor de interconectare, inclusiv după 18 martie 2025.
Citește și : Sfanta Elena Pantocrator – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza
Acest demers asigură stabilitatea pieței de telecomunicații și sprijină operatorii în încheierea unor acorduri de interconectare echitabile și eficiente, prin furnizarea unui cadru clar și transparent de negociere. Ghidul ANCOM contribuie la armonizarea proceselor între furnizorii de rețele, având ca scop crearea unui mediu de concurență sănătos și stimularea inovației în sectorul telecomunicațiilor.
În plus, acest document oferă un suport concret pentru respectarea reglementărilor naționale și europene, încurajând colaborarea între operatori și autorități pentru dezvoltarea unei infrastructuri de comunicații solide și accesibile tuturor utilizatorilor.
Citește și : Fii Un Exemplu Protectia Mediului – UE a ajuns la 26% energie regenerabilă în încălzire și răcire – InfoCons Protecția Consumatorilor te informează – Alege Bine !
Sursă : Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorului și Promovarea Programelor și Strategiilor membră cu drepturi depline în Organizația Mondială Consumers International , membra fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori , avand Secretariatul General în București, Bd. Mărășești , nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66, mail : secretariat@infocons.ro