În 2024, ANCOM a înregistrat 4.123 de reclamații din partea utilizatorilor de servicii de comunicații electronice, poștale și digitale, majoritatea (63%) fiind legate de comunicațiile electronice, urmate de 30% reclamații privind serviciile poștale și aproximativ 80 de sesizări referitoare la serviciile digitale.
Servicii de comunicații electronice
Cel mai frecvent, reclamațiile din sectorul comunicațiilor electronice au vizat portabilitatea numerelor (29%), mai ales anulările de portare, dar și alte probleme precum încetarea contractelor (16%), facturarea (10%) și încheierea contractelor la distanță (10%). De asemenea, utilizatorii au semnalat nemulțumiri legate de acoperirea serviciilor de telefonie și internet (8%) și modificările unilaterale ale contractelor (7%). Problemele cu roamingul (6%) au fost și ele frecvente, iar în ansamblu, piața continuă să se dezvolte, oferind servicii tot mai bine reglementate.
Din punct de vedere al reclamațiilor, Vodafone România a avut cele mai multe sesizări (38%), urmată de Orange România (26%) și Digi România (16%).
Servicii poștale
În sectorul poștal, ANCOM a înregistrat un număr semnificativ de reclamații (30%), cu 6% mai multe decât în 2023, într-un context în care achizițiile online sunt tot mai frecvente. Printre principalele probleme semnalate se numără nelivrarea trimiterilor (31%), condițiile de predare (16%) și nerespectarea termenului de livrare (15%). Cel mai des reclamați furnizori au fost Fan Courier (31%), Cargus (29%) și Dynamic Parcel Distribution (12%).
Servicii digitale
În ceea ce privește serviciile digitale, ANCOM a primit 79 de reclamații, majoritatea (68) fiind legate de conținutul ilegal online, iar 11 vizând posibile încălcări ale Regulamentului privind serviciile digitale.
Soluționarea reclamațiilor
În cazul serviciilor de comunicații electronice, ANCOM intervine atunci când furnizorii nu respectă reglementările legate de portabilitatea numerelor, încheierea și gestionarea contractelor sau furnizarea serviciilor de roaming. De asemenea, pentru nerespectarea termenilor contractuali, consumatorii pot apela la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).
În sectorul poștal, pentru încălcarea termenelor de livrare, utilizatorii pot depune sesizări la ANPC. În cazuri mai grave, cum ar fi pierderea sau deteriorarea trimiterilor, este necesar ca utilizatorii să contacteze mai întâi furnizorul, iar dacă nu sunt mulțumiți de răspuns, pot apela la ANCOM.
În domeniul serviciilor digitale, persoanele afectate pot depune plângeri la ANCOM în cazul încălcării reglementărilor de către furnizorii de servicii intermediare, autoritatea având rolul de a verifica respectarea acestora, fără a se pronunța asupra legalității conținutului online.
Sursă : Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații ( ANCOM )
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorului și Promovarea Programelor și Strategiilor membră cu drepturi depline în Organizația Mondială Consumers International , membra fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori , având Secretariatul General în București, Bd. Mărășești , nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66, mail : secretariat@infocons.ro