În restaurante sau la comenzi online – Pizza cu până la 25 de aditivi și 65.49 grame de zahăr pe porție !

InfoCons a realizat un studiu cu privire la ingredientele și valorile nutriționale a preparatelor din categoria Pizza ce se comercializează în restaurante .

Fie că le consumăm în restaurant sau le comandăm on line operatorul economic trebuie să respecte prevederile  ORDINULUI ANPC nr. 201 din 19 aprilie 2022 referitor la furnizarea de informații la comercializarea produselor finite/ mâncărurilor furnizate de unitățile de restaurație colective .

Ordinul ANPC are menirea de a aduce speranță printr-o informare corectă și transparentă pentru ca fiecare consumator să aleagă în cunoștință de cauză ținând cont de starea de sănătate precară a populației, consumatorii încă nu știu ce comandă, atât la restaurant, cât și de pe platformele online ! Ce cantitate de sare, zahăr, grăsimi ? Care este numericul de aditivi din produse ?  Aceste produse sunt preparate din produse congelate sau proaspete ?  Care este modalitatea de preparare a acestor produse finite ?

Conform datelor existente în meniurile fizice din restaurantele ce au făcut obiectul studiului sau pe site-urile acestora de unde consumatorii pot comanda online produsele situația este următoarea :

 

Pizza analizată :

  • Pizza Capriciosa
  • Pizza Quattro Stagioni
  • Pizza Quattro Formaggi

Gramajul pe porție variază între 100 și 1370 de grame .

 

Studiul a fost realizat pe 100 de preparate dupa cum urmeză :

  • Pizza Capriciosa – 40 de preparate
  • Pizza Quattro Stagioni – 28 de preparate
  • Pizza Quattro Formaggi – 32 de preparate

 

Din punctul de vedere al aditivilor alimentari situația se prezintă astfel :

Numericul de aditivi alimentari regăsiti în pizza ce au facut obiectul studiului variază între 0 – 25 :

Din punctul de vedere al aditivilor alimentari regăsiți frecvent situația se prezintă astfel :

Cei mai întâlniți aditivii alimentari sunt : E330 acid citric , E331 citrati de sodiu , E385 calciu disodic edta , E407 caragenan , E452 polifosfati , E491 monostearat de sorbitan , E1422 amidon modificat

Pe locul 2 se regăsesc : E120 carmine , E202 sorbat de potasiu , E250 nitrit de sodiu , E252 nitrat de potasiu , E262 acetati de sodiu , E270  acid lactic , E300 acid ascorbic , E301 ascorbat de sodiu, E316 eritrobat de sodiu , E325 lactat de potasiu , E410 guma carruba, E412 guma de  guar , E415 guma xantan , E450 difosfati , E451 trifosfati , E471 digliceride , E509 clorura de calciu , E535 ferocianid de potasiu , E536 ferocianura de potasiu , E575 glucono-delta-lactona , E579 gluconat feros , E621 monoglutamat de sodiu , E626 extract de drojdie , E627 guanilat disodic  , E631 inozinat disodic , E635 ribonucleotide disodice , E640 glicina si sarea sa de sodiu

Pe ultimul loc se regăsesc : E172 oxizi si hidroxizi de fier , E235 natamicina , E243 lauroil arginat de etil , E306 extract bogat in tocoferol , E322 lecitine, E420 sorbitoli , E585 lactat feros

 

Toate produsele studiate au avut următoarele informații :

Valoarea energetică este cuprinsa între 171.88 kcal și 423.71 kcal.

Cantitatea de sare variază între 0.63g și 4.07g raportată la 100 g de produs

Atenție ! În cazul în care se consumă o porție de pizza având un gramaj de 1370 grame atunci cantitate de sare va ajunge la 55.76 grame de sare , iar  Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.

Cantitatea de zahăr variază între 0.48g și 4.78g raportată la 100 g de produs

Atenție ! În cazul în care se consumă o porție de pizza având un gramaj de 1370 grame atunci cantitate de zahăr va ajunge la 65.49 grame de zahăr , iar  Organizația Mondială a Sănătății recomandată 25 grame/zi.

 

Studiul a fost efectuat în Parteneriat cu Declaratie-Nutritionala.ro .

 

Aplicația Gratuită InfoCons , dezvoltată transparent și independent , unică la nivel internațional , ajută restaurantele printr-o simplă scanare a etichetelor produselor agroalimentare componente ale rețetelor , având o bază de date cu peste 3.5 milioane de produse .

Totodată , Aplicația Europeană InfoCons , afișează alertele pentru produsele alimentare, pentru facilitarea monitorizării acestora în vederea asigurării că produsele folosite nu afectează sănătatea consumatorilor .

Susține și tu ca Aplicația InfoCons să rămână independentă . Aplicația sigură pentru tine și copii tăi .

 

Valoarea Donaţiei este de 2 Euro/lună.

Suma alocată cauzei este de 2 Euro.

Nu se percepe TVA pentru donaţiile de pe abonament.

În reţelele Digi Mobil, Orange şi Telekom România Mobile, pentru cartelele preplătite, TVA-ul a fost reţinut la achiziţionarea creditului.

Pentru donaţiile de pe cartele preplătite, în reţeaua Vodafone utilizatorii nu plătesc TVA.

Campanie realizată cu sprijinul Digi Mobil, Orange Romania, Telekom Romania şi Vodafone România.

 

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorului și Promovarea Programelor și Strategiilor  membră cu drepturi depline în Organizația Mondială Consumers International , membra fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori , avand Secretariatul General în București, Bd. Mărășești , nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66, mail : secretariat@infocons.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal