E120, carmin

Ce este E120 ?

E120, cunoscut și sub numele de carmin, extract de coșenilă sau acid carminic, este un colorant roșu strălucitor folosit în mod obișnuit în industria alimentară, având formula moleculară C22H20O13.

Colorantul E 120 se caracterizează prin culoarea “roşu strălucitor”, pe care o transmite şi produselor în care se încorporează. Culoarea obținută în urma utilizării acestui colorant este stabilă la căldură (la prelucrarea termică), la lumină, oxidare etc., datorită acestui fapt colorantul E 120 este preferat în defavoarea altor coloranți.

Acest colorant nu este derivat din plante sau fructe, ci din insecte minuscule. Se găsește în corpul insectei (femelă) Dactylopius Coccus Costa. Aceasta insectă trăiește  pe anumite specii de cactus. Acidul carminic reprezintă colorantul de bază, acesta este  în concentrație de 10% raportat la corpul uscat al insectei . Pentru a obține colorantul, insectele sunt colectate și uscate, apoi zdrobite într-o pulbere. Acest proces poate consuma mult timp și poate fi costisitor, explicând de ce carminul este un colorant mai scump. Pentru a obține 1 kg de E120 sunt necesare 155 000 de insecte.

E120 poate conține cantități substanțiale de derivați aminocarminici formați în timpul încălzirii acidului carminic în prezența amoniacului. Există și un colorant cu o nuanță similară (E124) însă acesta este de origine sintetică.

Citește și : Ce sunt aditivii alimentari ?

Care este doza zilnică recomandată ?

Conform legislației UE, preparatele comerciale cu E120 în compoziție ar trebui să conțină cel puțin 2% acid carminic în extractele care conțin acid carminic și nu mai puțin de 50% chelați de acid carminic (Comisia Europeană, 2012).

Doza zilnică maxim admisă a fost stabilită de către EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară) la 5 mg/kg corp iar doza maximă de includere: 50 – 500 mg/kg corp.

Aditivul E 120 este utilizat singur sau în combinație cu alți aditivi. Se recomandă citirea cu atenţie a etichetelor alimentelor.

Citește și : Ce substanțe pot fi utilizate ca aditivi alimentari ?

 

În ce alimente se regăsește aditivul alimentar E120 ?

În ciuda sursei sale neobișnuite, carminul (E120)  este un aditiv alimentar sigur în majoritatea cazurilor. Organismele de reglementare din întreaga lume l-au considerat potrivit pentru consumul uman la niveluri controlate. Putem regăsi E120 în diverse produse alimentare, inclusiv:

  • Iaurturi și alte produse lactate
  • Bomboane și dulciuri
  • Sucuri cu o nuanță roșie
  • Inghetate
  • Articole de panificație
  • Gemuri , jeleuri și marmelade

Contraindicații și riscuri

Carminul (E120) poate fi utilizat în siguranță pentru colorarea alimentelor, în general, în cantități conforme cu bunele practici de fabricație . Studiile de genotoxicitate disponibile arată că acidul carminic (E120) nu induce mutații genetice sau leziuni cromozomiale și nu are potențial mutagen.

Cu toate acestea, carminul nu este potrivit pentru toată lumea. Unii oameni pot prezenta reacții alergice, iar vegetarienii sau veganii îl pot evita datorită originii sale animale.

Limitarea cantității aditivului E120 în alimentație

Există și alți coloranți de roșu naturali și disponibili, și anume: E162 obținut din sfeclă roșie sau E163 (antocianine și antocianidinele) obținut din fructe și legume

În cele din urmă, alegerea colorantului depinde de preferințele producătorului și ale consumatorilor. Citind etichetele nutriționale, observând ceea ce conțin produsele din coșul zilnic, se pot limita alimentele care au în compoziție acest aditiv alimentar.

Se pot înlocui aceste produse preferate cu unele similare, care au o etichetă mai curată sau folosesc aditivi naturali.

Autor – Cosmina Nițu

Masterand în nutriție și consultant în diversificare

Surse:

EFSA – Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară

www.sciencedirect.com
pubchem.ncbi.nlm.nih.gov

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal