Drepturile pasagerilor transportului aerian, prevăzute de UE, se aplică:
– Dacă zburați pe teritoriul UE (indiferent dacă zborul este operat de o companie din UE sau din afara UE)
– Dacă aterizați pe un aeroport din UE venind din afara Uniunii, iar cursa este operată de o companie din UE
– Dacă decolați de pe un aeroport din UE către o țară din afara Uniunii, indiferent dacă zborul este operat de o companie din UE sau din afara UE
– Dacă nu ați primit deja anumite compensații (despăgubiri, redirecționare, asistență din partea companiei aeriene) pentru probleme legate de zbor în baza legislației relevante a unei țări din afara UE.
Prin UE ne referim în acest context la cele 28 de state membre(Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Cipru, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Țările de Jos și Ungaria.) (inclusiv Guadelupa, Guyana Franceză, Martinica, Réunion, Mayotte, Saint-Martin (Antilele Franceze), Azore, Madeira și Insulele Canare), dar și la Islandaen, Norvegiaen și Elveția. Nu ne referim și la Insulele Feroe, Insula Man și Insulele Anglo-Normande.
ATENȚIE!
Zborul de plecare și zborul de întoarcere sunt întotdeauna considerate zboruri separate, chiar dacă sunt părți ale aceleiași rezervări. În unele cazuri, compania care operează zborul (operatorul aerian) s-ar putea să nu fie cea de la care achiziționați biletul. În condițiile în care întâmpinăm probleme, doar compania care operează zborul poate fi trasă la răspundere. În cazul în care o companie aeriană închiriază o aeronavă cu tot cu echipaj de la o altă companie aeriană (sistem `wet lease’), responsabilitatea operațională pentru zbor îi revine companiei care închiriază aeronava deoarece, în temeiul legislației UE (Regulamentul 261/2004), ea este cea care operează zborul.
În cazul în care considerați că drepturile nu v-au fost respectate, puteți utiliza mai multe căi de atac. Trebuie să începeți întotdeauna prin a trimite o plângere companiei aeriene.
De asemenea, in functie de situatie, puteti:
– adresa o plângere autorităților naționale – dacă nu primiți răspuns din partea companiei aeriene în termen de 2 luni sau dacă nu sunteți mulțumit de răspunsul primit, puteți înainta o plângere, într-un interval rezonabil de timp, către autoritatea națională relevantă din țara în care a avut loc incidentul. Autoritatea națională trebuie să vă furnizeze un aviz juridic fără caracter obligatoriu cu privire la modul în care ar urma să fie tratată plângerea dumneavoastră.
– face apel la un mecanism de soluționare alternativă a litigiilor sau la o entitate de soluționare on-line – O altă soluție ar fi să utilizați o procedură extrajudiciară sau să apelați la o entitate de soluționare alternativă a litigiilor (SAL). Dacă ați cumpărat biletul pe internet, puteți transmite plângerea prin intermediul platformei de soluționare on-line a litigiilor (SOL)bg. Entitățile SAL și platforma SOL sunt accesibile doar pentru rezidenții din UE.
– Acțiuni în justiție – Puteți introduce o cerere de despăgubire în baza normelor UE, utilizând procedura europeană cu privire la cererile cu valoare redusă. Pentru zboruri între țările UE (operate de o singură companie), puteți introduce cererea fie în țara din care ați plecat, fie în țara în care ați sosit. De asemenea, puteți sesiza instanța din țara în care este înregistrată compania aeriană. Intervalele de timp pentru introducerea unei acțiuni în justiție împotriva unei companii aeriene sunt definite de normele naționale privind limitarea acțiunilor din fiecare țară a UE.
De asemenea, puteți consulta Centrul european al consumatorilor din regiunea dumneavoastră pentru sfaturi pe probleme legate de drepturile pasagerilor transportului aerian și protecția consumatorilor.
Sursa: europa.eu
Bagaje pierdute, deteriorate sau întârziate?
– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!
– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!
Nr. de tel – 021.9615 sau *9615
Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro