Dobanda Subventionata la Credite. Persoanele cu Handicap si Drepturile Lor

Irina Chitu - Director Departament  financiar bancar si nebancar - InfoCons - InfoCons

Persoanele cu dizabilitati au de multe ori probleme pentru ca nu isi cunosc drepturile sau care sunt legile in vigoare pentru rezolvarea problemelor lor. Articolul de fata va ofera cateva informatii utile.

Beneficiari dobanda subventionata

Pot beneficia de credit a carui dobanda se suporta din bugetul de stat, bugetul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale prin Directia generala de asistenta sociala si protectia copilului, cu conditia platii la scadenta a ratelor creditului, urmatoarele categorii de persoane:

  • persoanele adulte cu handicap grav
  • persoanele adulte cu handicap accentuat
  • parintii care au in ingrijire cel putin un copil cu handicap grav ori accentuat.

Destinatia creditului

Potrivit art 27 din legea 448/2006, persoanele cu handicap pot beneficia de dobanda subventionta din bugetul de stat, pentru credite destinate achizitionarii unui mijloc de transport si pentru adaptarea unei locuinte conform nevoilor individuale de acces.

Conditiile acordarii creditului

Persoanele cu handicap grav si accentuat “pot beneficia de credit a carui dobanda se suporta din bugetul de stat, in baza unui contract privind angajamentul de plata a dobanzii pentru achizitionarea unui singur autoturism si pentru adaptarea unei locuinte conform nevoilor individuale de acces, cu urmatoarele conditii:

  • ratele creditului sa fie platite la scadenta
  • valoarea creditului sa nu depaseasca 10.000 euro
  • returnarea creditului sa nu depaseasca 5 ani

conform OUG nr. 86/2008, Ordonanta de urgenta pentru modificarea Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap

CEC Bank este una din institutiile bancare care ofera persoanelor cu handicap posibilitatea de a beneficia de credite cu dobanda subventionata de stat. Iata raspunsul CEC cu privire la acest tip de credit:

“Persoanele cu handicap pot beneficia de produsele de creditare din oferta CEC Bank in conditiile standard prevazute de banca, in masura in care se incadreaza in criteriile de eligibilitate stabilite si daca in urma analizelor efectuate rezulta premizele favorabile acordarii creditului.

Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap nu limiteaza accesul la creditare a persoanelor cu handicap, ci prevede doar conditii speciale (subventie de dobanda) pentru situatia in care clientul solicita un credit de investitii pentru amenajarea locuintei sau achizitionarea unui autoturism pentru necesitatile proprii`

Astfel, banca va acorda creditul in conditii standard, imprumutatul urmand sa se adreseze Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap, pentru a primi subventia. Creditele se vor acorda in conditiile indeplinirii cerintelor reglementate prin legea speciala, a criteriilor de eligibilitate prevazute de reglementarile interne ale bancii si in urma analizei de bonitate efectuata de banca.

Pasii de Urmat

  • Obtinerea de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului judetene, respectiv locale, a unei adeverinte privind acordul platii dobanzii
  • Adeverinta privind acordul platii dobanzii, impreuna cu documentele completate sunt depuse la o unitate CEC Bank
  • Banca demareaza analiza dosarului de credit
  • Evaluarea garantiilor (daca este cazul)
  • Emiterea deciziei de creditare
  • Semnarea contractului de credit si a contractelor de garantare (daca este cazul)
  • Asigurarea garantiilor
  • In urma acceptului de creditare din partea CEC Bank, directia va incheia un angajament de plata a dobanzii, pe baza contractului de credit si a graficului de rambursare
  • Graficul de rambursare a creditului trebuie depus la directie de fiecare data cand acesta suporta modificari, directia efectuand platile in baza ultimului grafic depus.

In situatia in care beneficiarul creditului inregistreaza restante la rambursarea acestuia, dobanda aferenta creditului se suporta de catre acesta.

Nota: Banca nu isi asuma responsabilitatea pentru recuperarea de catre client, de la autoritatea competenta, a sumelor lunare reprezentand dobanda aferenta creditului acordat.

Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap

 

Dintre prevederile Legii nr. 448/2006, amintim urmatoarele:

Art. 27

(1) Persoanele adulte cu handicap grav sau accentuat pot beneficia de credit a carui dobanda se suporta din bugetul de stat, prin transferuri de la bugetul Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap la bugetele directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului judetene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti, in baza unui contract privind angajamentul de plata a dobanzii pentru achizitionarea unui singur autovehicul si pentru adaptarea unei locuinte conform nevoilor individuale de acces, cu conditia platii la scadenta a ratelor creditului (…)

(1.1) Persoanele care au contractat un credit in conditiile prevazute la alin. (1) si carora, in urma reevaluarii, li s-a schimbat incadrarea in gradul de handicap beneficiaza in continuare de aceleasi conditii de rambursare pana la achitarea creditului.

(2) Beneficiaza de prevederile alin. (1) si familia sau persoana care are in ingrijire cel putin un copil cu handicap grav ori accentuat.

(3) Metodologia de preluare de catre directiile generale de asistenta sociala si protectia copilului judetene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti a contractelor privind angajamentul de plata a dobanzii incheiate de Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap si de asigurare a transferurilor financiare se aproba prin ordin al presedintelui Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap.

Hotararea nr. 268/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 448/2006

Conform prevederilor acestei hotarari:

Art. 17

(1) Pentru a beneficia de prevederile art. 27 din lege, persoanele cu handicap grav sau accentuat ori persoana care are in ingrijire un copil cu handicap grav sau accentuat se adreseaza directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului judetene, respectiv locale a sectorului municipiului Bucuresti in a carei raza teritoriala isi are domiciliul persoana cu handicap grav sau accentuat, denumita in continuare directie, si depun prin registratura urmatoarele documente:

  1. a) cerere;
  2. b) copie de pe documentul care atesta incadrarea in grad de handicap;
  3. c) copie de pe documentul de identitate;
  4. d) declaratie pe propria raspundere referitoare la faptul ca respecta prevederile art. 27 din lege si ca nu a mai beneficiat de acestea;
  5. e) declaratie pe propria raspundere referitoare la faptul ca va comunica directiei orice actualizare a certificatului de incadrare sau orice modificare a domiciliului;
  6. f) copie de pe hotararea judecatoreasca de punere sub interdictie sau de pe dispozitia de tutela/curatela, unde este cazul.

(2) In urma analizarii documentelor depuse, directia elibereaza solicitantului o adeverinta privind acordul platii dobanzii la creditul obtinut in temeiul prevederilor art. 27 din lege.

(3) Dupa obtinerea adeverintei, solicitantul se adreseaza unei unitati bancare in vederea obtinerii creditului. In urma acceptului de creditare din partea unitatii bancare, directia va incheia un angajament de plata a dobanzii, pe baza contractului de credit si a graficului de rambursare.

(4) In functie de destintia creditului obtinut in conditiile legii, persoanele cu handicap grav sau accentuat ori persoana care are in ingrijire un copil cu handicap grav sau accentuat includ in dosar si urmatoarele documente:

  1. a) proiectul lucrarii de adaptare a locuintei conform nevoilor individuale de acces, insotit de devizul de lucrari aferente adaptarii; proiectul si devizul trebuie sa fie intocmite de organe abilitate;
  2. b) declaratie pe propria raspundere a organului abilitat prevazut la lit. a) din care sa reiasa faptul ca proiectul lucrarii respecta cerintele de accesibilitate, in conformitate cu actele normative in vigoare; sau
  3. c) copie de pe factura finala a autovehiculului sau copia legalizata a contractului de vanzare/cumparare a acestuia.

 

 Irina Chitu – Director Departament  financiar bancar si nebancar – InfoCons – InfoCons

 

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal