In cadrul Parteneriatului incheiat, A.N.P.C.P.P.S. Romania – InfoCons si FinZoom va informeaza:

Cum sa nu Pierzi Bani Cand Faci un Depozit

Nu mai este de mult o noutate faptul ca dobanzile pentru depozitele la termen scad de la o luna la alta iar sumele mici depuse pe termene scurte ajung sa nu mai merite efortul depunerii lor la banca. Analistii www.FinZoom.ro ne prezinta cateva reguli simple care ne pot ajuta sa nu plecam din banca cu mai putini bani decat am depus.

Regula numarul 1: sa ne asiguram ca vom pastra depozitul pana la scadenta. Desfiintarea acestuia inainte de scadenta si retragerea banilor vor insemna cu siguranta o pierdere pentru client deoarece acesta va primi dobanda de cont curent (care nu depaseste 0,5% pe an, fiind chiar 0% in cazul multor banci) in locul dobanzii oferite pentru depozit, va plati (daca exista) comisioanele pentru deschiderea, administrarea si inchiderea contului curent si va suporta totodata si comisionul pentru retragerea de numerar.

Regula numarul 2: sa fim atenti la toate comisioanele percepute de banca, care, in cazul constituirii unui depozit, pot fi:

  • Comision pentru deschiderea contului (este un comision mai rar intalnit in aceasta perioada)
  • Comision pentru administrarea contului (de obicei perceput sub forma unei sume fixe). Acest comision poate fi evitat daca banii sunt depusi la o banca unde clientul are deja un cont deschis si pentru care oricum plateste acest comision (ex: contul de salariu).
  • Comision pentru retragerea de numerar. Acest comision ar trebui tratat cu cea mai mare atentie deoarece se aplica intregii sume retrase (suma depusa plus sumele obtinute din dobanda) si este in medie 0,5% din suma retrasa.
  • Comision pentru inchiderea contului (un alt comision intalnit mai rar).

Regula numarul 3: sa alegem o banca care nu percepe comision de retragere numerar in ziua scadentei pentru sumele retrase din depozit. Aproximativ jumatate dintre bancile din tara noastra aleg sa nu comisioneze sumele retrase din depozitele cu termene mai mari de o luna in ziua scadentei.

Regula numarul 4: trebuie sa fim constienti de faptul ca, depozitele cu sume mai mici de 100.000 EUR (sau echivalent) sunt garantate. Acest lucru inseamna ca nu este nevoie sa alegem o banca mare (avand in vedere faptul ca, cele mai mari banci din Romania, percep comisionul pentru retragerea de numerar indiferent de momentul retragerii banilor) pentru a ne asigura ca banii depusi vor fi in siguranta. Mai multe informatii despre garantarea depozitelor AICI.

Pentru a vedea de ce comisionul de retragere numerar este cel care face diferenta intre castig si pierdere va propunem un mic exercitiu de calcul. Se constituie un depozit in urmatoarele conditii:

Suma depusa: 1.000 RON
Termen: 3 luni
Dobanda: 2,70% (o dobanda sub media celor oferite in
prezent pentru depozitele cu acest termen)
Comision de administrare cont: 1 RON

In aceasta situatie, la scadenta depozitului clientul ar castiga din dobanda, dupa impozitare: 5,67 RON din care se vor scadea 3 RON (echivalentul comisionului de administrare perceput in decursul celor 3 luni) urmand sa retraga 1.002,67 RON.

Daca banca i-ar percepe un comision pentru retragerea de numerar de 0,5% clientul ar pleca din sucursala cu mai putini bani decat a depus, respectiv 997,66 RON.

Situatia este grava si in cazul unor sume mai mari. Pentru 5.000 RON depusi castigul net din dobanda ar fi de 28,35 RON iar dupa scaderea comisionului de administrare 25,35 RON.

Daca se aplica acelasi comision de retragere numerar, clientul va pleca acasa cu 5.000,22 RON adica suma depusa si un castig nesemnificativ de 22 de bani.

Mergand mai departe, pentru o depunere de 20.000 RON in aceleasi conditii castigul net din dobanda ar fi de 113,4 RON, respectiv 111,4 RON dupa scaderea comisionului de administrare.

Un comision de retragere numerar de 0,5% va reduce considerabil acest castig urmand ca deponentul sa paraseasca banca cu 20.009,85 adica cu un castig de numai 9,85 lei, mai mic decat castigul unui deponent care a lasat bancii un sfert din aceasta suma (exemplul de mai sus cu 5.000 RON) dar nu a avut comision de retragere numerar la scadenta.

Pentru mai multe informatii despre evolutia dobanzilor medii la depozite click aici…

InfoCons – InfoCons (www.protectia-consumatorilor.ro), unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor – membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori.

Ia atitudine! Cunoaste-ti drepturile si exercita-le apeland 021 9615!

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal