Parlamentul spune nu brevetării plantelor obținute prin metode naturale

Deputații europeni au votat în favoarea unei rezoluții care spune că plantele obținute prin proceduri de selecție tradiționale, precum încrucișarea și selecția, nu trebuie să fie brevetabile.

Deputații se tem că brevetarea soiurilor de plante naturale ar concentra materialul de reproducere a plantelor în mâinile câtorva companii multinaționale puternice. Pierderea varietății genetice ar putea, la rândul său, să pună în pericol siguranța alimentară și să crească prețurile la produsele alimentare.Controversa se derulează pe fondul a două cazuri în care Oficiul European de Brevete (OEB) a acordat brevete unui soi de roșii cu conținut redus de apă și unui soi de broccoli anticancerigen, care au fost obținute prin încrucișare și selecție, fără manipulare genetică.După o rezoluție a Parlamentului din 2015 și o intervenție a Comisiei din 2016, cazurile sunt discutate în instanță de apel la OEB. Data limită pentru prezentarea declarațiilor scrise este 1 octombrie.

Citește și:

Uniunea Europeană sprijină supraviețuitorii violenței sexuale în conflict

Excepția amelioratorului de plante
Scopul ameliorării plantelor este de a crea soiuri de plante noi, mai rezistente, mai productive și de mai bună calitate. Inovația în domeniu este esențială pentru a garanta o producție alimentară suficientă la prețuri rezonabile, în special cu schimbarea condițiilor de mediu provocate de schimbările climatice.

În mod tradițional, amelioratorii de plante au reușit să-și protejeze soiurile de plante prin dreptul de proprietate asupra soiurilor de plante. Principala diferență față de brevetare este că dreptul de proprietate asupra soiurilor de plante nu împiedică alți fermieri să folosească soiurile protejate pentru reproducerea și dezvoltarea viitoare a soiurilor noi.

Sursa: Parlamentul European

Citește și:

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal