Consiliul de miniștri a anunțat oficial că sprijină planurile Comisiei de a investi împreună cu statele membre în crearea unei infrastructuri europene de supercalculatoare de talie mondială.
Supercalculatoarele sunt necesare pentru a procesa cantități din ce în ce mai mari de date. Întreprinderea comună EuroHPC va fi înființată în noiembrie 2018 și va fi operațională până la sfârșitul anului 2026. Cooperarea este esențială pentru a asigura competitivitatea și independența UE într-o economie bazată pe date, întrucât, în prezent, industria UE consumă peste 33 % din resursele de calcul de înaltă performanță disponibile la nivel mondial, dar furnizează doar 5 % din aceste resurse.
Beneficiile globalizării economice în Europa
Întreprinderea comună va dispune de un buget de un miliard de euro, jumătate provenind din bugetul UE, iar cealaltă jumătate din bugetul statelor membre participante. Partenerii privați vor furniza resurse suplimentare în valoare de peste 400 de milioane de euro. Activitățile EuroHPC se vor axa pe două domenii:
-
O infrastructură paneuropeană de supercalcul: pentru a cumpăra și instala în UE două supercalculatoare cotate printre primele 5 din lume și cel puțin alte două care în prezent s-ar număra printre primele 25 din lume. Aceste mașini vor fi interconectate cu supercalculatoarele naționale existente și vor fi puse la dispoziția utilizatorilor publici și privați din toată Europa, putând fi utilizate în peste 800 de domenii de aplicare științifică și industrială.
-
Cercetare și inovare: pentru a sprijini dezvoltarea unui ecosistem european de supercalcul, care să stimuleze industria furnizoare de echipament tehnologic și să faciliteze accesul unui număr mare de utilizatori publici și privați, inclusiv al întreprinderilor mici și mijlocii, la resursele de supercalcul în numeroase domenii de aplicare.
Până în prezent, următoarele țări europene s-au angajat să participe la această întreprindere comună: Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Țările de Jos și Ungaria.
Etapele următoare
Întreprinderea comună își va începe activitatea în cursul următoarelor săptămâni, după numirea Consiliului de administrație și a Consiliului științific consultativ, din care vor face parte reprezentanți ai Comisiei, ai țărilor europene și ai partenerilor privați.
Pe termen mai lung, Comisia intenționează să investească 2,7 miliarde de euro în această întreprindere comună, pentru a consolida supercalculul și procesarea datelor în Europa, în cadrul programului Europa digitală pentru perioada 2021-2027, care a fost prezentat în mai 2018. Această finanțare suplimentară va asigura disponibilitatea supercalculatoarelor de talie mondială și utilizarea lor mai largă, atât în sectorul public, cât și în cel privat, inclusiv de către întreprinderile mici și mijlocii.
Sursa: Europa.eu
– Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?
– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!
– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!