Comisia raportează progresele realizate în perspectiva Consiliului European

Comisia face bilanțul progreselor realizate în ceea ce privește crearea unei piețe unice de capital, inclusiv în ceea ce privește finanțarea durabilă, și invită liderii UE să își mențină angajamentul politic de a pune bazele uniunii piețelor de capital.

Uniunea piețelor de capital are scopul de a facilita obținerea de către întreprinderile din UE a finanțării de care au nevoie pentru a se dezvolta. Prin eliminarea barierelor din calea investițiilor transfrontaliere în UE, uniunea piețelor de capital este un proiect important al pieței unice. Uniunea piețelor de capital face parte dintre planurile ambițioase ale Comisiei Juncker de a susține creșterea economică în Europa, de a investi în inovare și de a promova competitivitatea UE la nivel mondial. În același timp, uniunea piețelor de capital vizează direcționarea investițiilor către proiecte ecologice, contribuind astfel la realizarea obiectivelor UE în materie de dezvoltare durabilă și neutralitate a emisiilor de dioxid de carbon. O uniune puternică a piețelor de capital este, de asemenea, necesară pentru a completa uniunea bancară și a consolida uniunea economică și monetară și rolul internațional al monedei euro.

Citește și:

Atenție, părinți!

În urma celui mai recent raport privind progresele, publicat în noiembrie 2018, și a apelului lansat de liderii UE de a se realiza progrese ambițioase până în primăvara anului 2019 în ceea ce privește uniunea piețelor de capital, comunicarea de astăzi face bilanțul, pe de o parte, al realizărilor importante obținute grație compromisurilor politice la care s-a ajuns cu privire la mai multe propuneri ale Comisiei, iar, pe de altă parte, al principalelor măsuri nelegislative adoptate.

Comisia a realizat toate măsurile pe care s-a angajat să le pună în aplicare în cadrul Planului de acțiune privind uniunea piețelor de capital din septembrie 2015 și al evaluării la jumătatea perioadei din iunie 2017, contribuind la așezarea elementelor constitutive fundamentale necesare pentru construcția uniunii piețelor de capital. Printre aceste măsuri se numără propuneri importante vizând crearea de noi oportunități destinate întreprinderilor și investitorilor de pe piața unică, prin intermediul unor noi produse și servicii la nivelul UE, prin instituirea unor norme mai simple, mai clare și mai proporționale, precum și printr-o supraveghere mai eficientă a sectorului financiar.

  • S-a ajuns la un acord în ceea ce privește 10 din cele 13 propuneri legislative prezentate de Comisie referitor la uniunea piețelor de capital, 3 propuneri fiind deja adoptate definitiv.
  • De asemenea, s-a ajuns la un acord în ceea ce privește 2 din cele 3 propuneri prezentate de Comisie în materie de finanțare durabilă.

Citește și:

De la 31 martie 2019, magazinele vor reține garanție pentru sticle. Valoarea garanției ambalajelor reutilizabile

În plus, Comisia a adoptat două regulamente delegate cuprinzând majoritatea măsurilor de punere în aplicare necesare pentru finalizarea reformei cerințelor privind prospectele – încă un pas important către finalizarea uniunii piețelor de capital. Normele adoptate precizează formatul și conținutul prospectului, precum și documentele pe care trebuie să le conțină acesta. Măsurile menționate vor contribui la realizarea obiectivelor-cheie de a facilita mobilizarea de fonduri pe piețele de capital, de a proteja investitorii și de a promova convergența în materie de supraveghere în UE.

Elementele constitutive sunt baza pornind de la care se vor putea realiza progrese suplimentare în viitor, ce vor permite finalizarea cu succes a uniunii piețelor de capital în UE. Acțiunile viitoare vor trebui să reflecte, totodată, impactul pe care îl vor avea asupra piețelor de capital ieșirea Regatului Unit din UE și alte provocări economice și societale pe termen scurt sau mediu. Printre acestea se numără schimbările rapide fundamentale care decurg din decarbonizarea economiei și schimbările climatice, precum și din evoluțiile tehnologice.

Citește și:

Controale ANSVSA în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală

Etapele următoare

Raportul privind progresele realizate publicat astăzi răspunde apelului lansat în luna decembrie 2018 de liderii UE de a se înregistra progrese ambițioase în ceea ce privește uniunea piețelor de capital până în primăvara anului 2019. Se preconizează că raportul va contribui la lucrările Consiliului European de primăvară din 21-22 martie, în cadrul căruia liderii UE vor discuta despre dezvoltarea în continuare a pieței unice, inclusiv despre uniunea piețelor de capital, politica industrială și politica digitală europeană.

Context

Obiectivul uniunii piețelor de capital este de a conecta mai bine între ele economiile și investițiile și de a consolida sistemul financiar european prin îmbunătățirea partajării riscurilor cu sectorul privat, prin oferirea unor surse alternative de finanțare și prin punerea la dispoziția investitorilor individuali și instituționali a unei palete mai largi de opțiuni. Uniunea piețelor de capital, care face parte din cel de al treilea pilon al Planului de investiții pentru Europa al Comisiei, este esențială pentru realizarea obiectivului prioritar al Comisiei Juncker de a stimula crearea de locuri de muncă, inclusiv pentru tineri, precum și creșterea economică. Uniunea piețelor de capital le va oferi consumatorilor mai multe opțiuni, permițându-le să cumpere produse de investiții mai ieftine și mai bune, și le va permite furnizorilor de servicii financiare să își extindă activitatea, oferindu-și serviciile și în alte state membre. Prin facilitarea accesului întreprinderilor și al investitorilor la finanțare și la oportunități de investiții la nivel transfrontalier, uniunea piețelor de capital deblochează potențialul de creștere din cadrul pieței unice.

Sursa: Europa.eu

Citește și:

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal