Alertă InfoCons ! Pate de post cu până la 13 E-uri ! Tu știi ce consumi în Postul Crăciunului ?

Alertă InfoCons! Pate de post cu până la 13 E-uri! Tu știi ce consumi în Postul Crăciunului? InfoCons Protectia Consumatorului

În această perioadă , consumatorii caută alternative pentru a înlocui produsele consumate în mod uzual cu unele de post , iar în acest context InfoCons vine în sprijinul acestora cu  informații utile despre numărul de aditivi alimentari , cantitatea de zahăr și cantitatea de sare din pateul de post .

InfoCons a realizat un studiu pe produsele tip pastă vegetală, ce se regăsesc pe piața din România . Află aici distribuitorii și producătorii .

Citeste si : Alertă InfoCons : Pastile de supt cu până la 6 E-uri !

Din punctul de vedere al procentajului de legume din compoziția pateului de post ( pastă vegetală ) :

– Broccoli 33% din compoziție

– Boabe de soia 32 % din compoziție

– Boabe de soia 32 % și ciuperci 3.1% din compoziție

– Boabe de soia 32 % și măsline 2.1% din compoziție

– Semințe de floarea soarelui 10% din compoziție

– Măsline într-o proporție cuprinsă între 7 și 9% din compoziție

Citeste si : Bomboanele de Crăciun – până la 70,3% zaharuri din glucide pentru 100 de grame de produs !

– Ciuperci într-o proporție cuprinsă între 5 și 8% din compoziție

– Ardei într-o proporție cuprinsă între 2 și 7% din compoziție

– Semințe de in 2.5% din compoziție

– Ceapă verde 2% din compoziție 

Din punctul de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în pateul de post ( pastă vegetală ) :

Citeste si : Ai grijă ce semnezi ! Tu știi ce înseamnă termenii din contractele pentru furnizarea de energie ?

61.54% din produse au în compoziție E-uri ( aditivi alimentari ), iar numericul de aditivi alimentari variaza intre 0 – 13 :

-2.56% din produse au în compoziție 13 E-uri ;

-5.13% din produse au în compoziție 11 E-uri ;

-5.13% din produse au în compoziție 10 E-uri ;

-2.56% din produse au în compoziție 9 E-uri ;

-2.56% din produse au în compoziție 7 E-uri ;

-12.82% din produse au în compoziție 6 E-uri ;

-12.82% din produse au în compoziție 5 E-uri ;

-15.38% din produse au în compoziție 4 E-uri ;

Citeste si : Descarcă plăcuțele cu numerele utile și de urgență la nivel local pentru unitățile de cazare și agențiile de turism

-2.56% din produse au în compoziție 3 E-uri ;

-38.46% din produse nu au în compoziție E-uri ;

Din punctul de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regasiți frecvent în pateul de post ( pastă vegetală ) situația se prezintă astfel :

Citeste si : ECOTIC a premiat câștigătorii din Gala Premiilor pentru un Mediu Curat 2022 !

-58.97% dintre produsele studiate au avut în componență caragenanul ( E407 ) ;

-43.59% dintre produsele studiate au avut în componență monoglutamatul de sodiu ( E621 );

-30.77% dintre produsele studiate au avut în componență acid citric ( E330 );

Citeste si : Starea de sănătate – Informații despre sănătate conform Eurostat

-30.77% dintre produsele studiate au avut în componență eritorbat de sodiu ( E316 ).

Din punctul de vedere al cantității de zahăr și sare :

-Cantitatea de glucide se situează între 3.08g si 9.9g.

-94.87% din produse au avut cel puțin 1g de sare în compoziție . Cantitatea de sare din produsele studiate s-a situat între 0.51g și 1.95g.

Aplicația InfoCons este disponibilă în 33 de limbi și pune la dispoziția consumatorilor afișarea instantă a informațiilor de pe etichetele produselor agroalimentare.  Prin scanarea codului de bare, consumatorii au acces direct pe telefonul mobil la :

Citeste si : Alerte InfoCons în perioada 01- 06.12 conform sistemului de alertă rapidă al Uniunii Europene !

-Ingredientele din produsul scanat

– Numărul și tipul aditivilor alimentari însoțiți de o descriere explicită ;

– Numărul și tipul alergenilor regăsiți în produl scanat ;

– Valorile nutriționale ( cantitatea de sare, zahăr și calorii );

– Calculator în care se poate insera cantitatea de produs consumată pentru a afla instant cantitatea de sare si zahăr, numărul de calorii precum și activitățile sportive necesare pentru arderea caloriilor ( mers , alergare și bicicletă );

Citeste si : La ce trebuie să fim atenți când achiziționăm pește și produse din pește ?

– Posibilitatea de a acorda rating de la 1 la 5 produselor ;

– Salvarea produsului scanat în secțiunea „ Produse Salvate ”, consumatorii având astfel posibilitatea de a-și crea propria listă de cumpărături , meniul zilnic / săptămânal , rețete Din secțiunea „ Produse Salvate ”, printr-o simplă bifare a produselor , consumatorii află numărul total de E-uri cantitatea totală de zahăr și cantitatea totală de sare . De asemenea , aceștia pot distribui produsele bifate care alcătuiesc lista de cumpărături , meniul zilnic / săptămânal sau retetele cu familia si prietenii .

– Personalizarea aplicației în funcție de preferințele de consum : număr maxim de E-uri și tipul acestora cantitatea maximă de sare cantitatea maximă de zahăr tipul de alergeni și cantitatea maximă de calorii .

– Distribuirea produselor scanate cu prietenii și familia .

– Posibilitatea de a face o sesizare direct din aplicație , prin completarea unui formular simplu , cu câmpuri prestabilite . Astfel , în cazul în care consumatorul întâmpină probleme cu produsul scanat , poate trimite o sesizare direct din Aplicatia InfoCons .

Citeste si : InfoCons Organizație de Protecția Consumatorului : În gheata de Mos Nicolae pot ajunge până la 18 aditivi alimentari și 75,4 grame de zahăr

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Alertă InfoCons! Pate de post cu până la 13 E-uri! Tu știi ce consumi în Postul Crăciunului? InfoCons Protectia Consumatorului

Astăzi începe Postul Crăciunului, perioadă are o deosebită importanță și însemnătate pentru creștini. Având în vedere că pe parcursul acestei perioade,  consumatorii  vor căuta alternative pentru a înlocui produsele consumate în mod uzual cu unele de post, InfoCons vine în sprijinul acestora cu  informații despre numericul de aditivi alimentari, cantitatea de zahăr, cantitatea de sare, proveninența ingredientului principal etc. din produsele ce vor fi consumate cu preponderență în Post.

În acest context, InfoCons a realizat un studiu pe produsele tip pastă vegetală, ce se regăsesc pe piața din România.  Cele 39 de produse ce au făcut obiectul studiului provin de la următorii producători și distribuitori:

  • SC Scandia Food SRL,
  • Mandy Foods International SRL,
  • Orkla Foods România,
  • Vascar SA,
  • Oetker RO SRL,
  • Carrefour România SA,
  • Auchan România SA,
  • Mega Image SRL,
  • Lidl Discount SRL,
  • România Hypermarche SA,
  • Rewe România SRL.

Informațiile care au reieșit în urma studiului pe produsele tip pasta vegetală, pot fi regăsite în cele ce urmează:

Citeste si:Macromex, transparent pentru consumatori! Produsele Macromex  înrolate în Aplicația Gratuită InfoCons!

Din punctul de vedere al procentajului de legume din compoziția pateului de post (pastă vegetală):

  • Broccoli 33% din compoziție
  • Boabe de soia 32 % din compoziție
  • Boabe de soia 32 % și ciuperci 3.1% din compoziție
  • Boabe de soia 32 % și măsline 2.1% din compoziție
  • Semințe de floarea soarelui 10% din compoziție
  • Măsline într-o proporție cuprinsă între 7 și 9% din compoziție
  • Ciuperci într-o proporție cuprinsă între 5 și 8% din compoziție
  • Ardei într-o proporție cuprinsă între 2 și 7% din compoziție
  • Semințe de in 2.5% din compoziție
  • Ceapă verde 2% din compoziție 

Tabelul cu procentajul legumelor din pateul de post poate fi consultat AICI.

Aditivi alimentari regăsiți în pate-ul de post (pastă vegetală):

Din punctul de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în pateul de post (pastă vegetală):

  • 61.54% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari), iar numericul de aditivi alimentari variaza intre 0 – 13:
  • 2.56% din produse au în compoziție 13 E-uri;
  • 5.13% din produse au în compoziție 11 E-uri;
  • 5.13% din produse au în compoziție 10 E-uri;
  • 2.56% din produse au în compoziție 9 E-uri;
  • 2.56% din produse au în compoziție 7 E-uri;
  • 12.82% din produse au în compoziție 6 E-uri;
  • 12.82% din produse au în compoziție 5 E-uri;
  • 15.38% din produse au în compoziție 4 E-uri;
  • 2.56% din produse au în compoziție 3 E-uri;
  • 38.46% din produse nu au în compoziție E-uri;

Tabelul cu numericul de aditivi poate fi consultat AICI.

Din punctul de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regasiți frecvent în pateul de post (pastă vegetală) situația se prezintă astfel:

  • 58.97% dintre produsele studiate au avut în componență caragenanul (E407);
  • 43.59% dintre produsele studiate au avut în componență monoglutamatul de sodiu (E621);
  • 30.77% dintre produsele studiate au avut în componență acid citric (E330);
  • 30.77% dintre produsele studiate au avut în componență eritorbat de sodiu (E316).

Aditivii alimentari regăsiți frecvent în pateurile vegetale:

E 407 (caragenanul ) – Aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare, de umplere şi de aglomerare. Este un produs natural, obţinut din anumite specii de alge. Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse lactate, în dulciuri, creme, grăsimi emulsionate tartinabile cu sau fără arome, sosuri, toppinguri, dressinguri, îngheţate, fructe şi legume prelucrate, conservate, produse din carne,peşte, ouă, condimente, supe, ciorbe, membrane comestibile, produse din proteine vegetale, suplimente nutritive etc.

Citeste si:Alertă InfoCons! Gustare de post cu până la 50 E-uri! Tu știi ce consumi în Postul Crăciunului?

E621 (monoglutamatul de sodiu) – aditiv alimentar cu rol de potenţiator de aromă. Este recunoscut drept sarea de sodiu a acidului glutamic. Pentru uz industrial, se obţine prin fermentaţie bacteriană din melasă. Se poate adăuga în orice aliment, inclusiv în băuturi alcoolice sau nealcoolice în proporţie de până la 1%, permiţând astfel micşorarea cantităţii necesare de sare. O proporţie mai mare de 1% nu va putea accentua mai mult gustul, dar poate să-l denatureze.

E330 (acid citric) – Aditiv alimentar din categoria regulatorilor de aciditate, fiind utilizat şi ca aromatizant. Potenţează efectul antioxidanţilor şi gelificanţilor şi contribuie la formarea emulsiilor. în mod natural, acidul citric se găseşte în fiecare celulă vie. Pentru uz industrial se obţine prin fermentarea melasei sau zahărului în prezenţa mucegaiului Aspergillus niger.Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse pe bază de fructe, legume, lapte, în uleiuri şi grăsimi neemulsionate şi emulsionate, produse de panificaţie, patiserie, cofetărie etc., cât şi în produse destinate sugarilor şi copiilor mici sănătoşi, în cantităţi prevăzute de reţete.

E316 (eritorbat de sodiu) – Aditiv alimentar din categoria antioxidanţilor, având de asemeni şi funcţii de regulator de aciditate, conservant, aromatizant şi sechestrant. Se prezintă sub forma E 331(i) – Citrat biacid de sodiu, E 331(ii) – Citrat monoacid de sodiu sau E 331(iii) – Citrat trisodic, toate acestea fiind săruri de sodiu ale acidului citric. Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse pe bază de lapte, legume, fructe, în uleiuri şi grăsimi de origine animală sau vegetală emulsionate sau neemulsionate, lapte parţial sau total deshidratat, în preparate din carne tocată proaspătă.

 Valorea energetică din pateul de post:

  • Valoarea energetică este cuprinsa între 184 kcal și 319 kcal.

Cantitatea de grăsimi din pateul de post:

  • Cantitatea de grăsimi variază între 16g și 28.9g.

Citeste si:Ziua Națională Fără Tutun –Raportează fumatul ilegal în spații publice! Ia atitudine!

Cantitatea acizilor grasi saturați din pateul de post:

  • Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 1.7g și 3.3g.

Cantitatea de glucide din pateul de post:

  • Cantitatea de glucide se situează între 3.08g si 9.9g.

Procentajul produselor tip pate de post:

  • 46.15% din produsele analizate nu conțin fibre.

Cantitatea proteinelor din pateul de post:

  • 92.31% din produse au mai puțin de 5 grame de proteine/100g. Cantitatea de proteină se situează între 1.8g și 12g pentru produsele studiate.

Cantitatea de sare din pateul de post:

  • 94.87% din produse au avut cel puțin 1g de sare în compoziție. Cantitatea de sare din produsele studiate s-a situat între 0.51g și 1.95g.

Aplicația InfoCons este disponibilă în 33 de limbi și pune la dispoziția consumatorilor afișarea instantă a informațiilor de pe etichetele produselor agroalimentare.  Prin scanarea codului de bare, consumatorii au acces direct pe telefonul mobil la:

  • Ingredientele din produsul scanat
  • Numărul și tipul aditivilor alimentary însoțiți de o descriere explicită;
  • Numărul și tipul alergenilor regăsiți în produl scanat;
  • Valorile nutriționale (cantitatea de sare, zahăr și calorii);
  • Calculator în care se poate insera cantitatea de produs consumată pentru a afla instant cantitatea de sare si zahăr, numărul de calorii precum și activitățile sportive necesare pentru arderea caloriilor (mers, alergare și bicicletă);
  • Posibilitatea de a acorda rating de la 1 la 5 produselor;
  • Salvarea produsului scanat în secțiunea „Produse Salvate”, consumatorii având astfel posibilitatea de a-și crea propria listă de cumpărături, meniul zilnic/ săptămânal, rețete Din secțiunea „Produse Salvate”, printr-o simplă bifare a produselor, consumatorii află numărul total de E-uri, cantitatea totală de zahăr și cantitatea totală de sare. De asemenea, aceștia pot distribui produsele bifate care alcătuiesc lista de cumpărături, meniul zilnic/săptămânal sau retetele cu familia si prietenii.
  • Personalizarea aplicației în funcție de preferințele de consum: număr maxim de E-uri și tipul acestora, cantitatea maximă de sare, cantitatea maximă de zahăr, tipul de alergeni și cantitatea maximă de calorii.
  • Distribuirea produselor scanate cu prietenii și familia.
  • Posibilitatea de a face o sesizare direct din aplicație, prin completarea unui formular simplu, cu câmpuri prestabilite. Astfel, în cazul în care consumatorul întâmpină probleme cu produsul scanat, poate trimite o sesizare direct din Aplicatia InfoCons.

 

„În Postul Mare căutăm alternative de alimente de post, și de cele mai multe ori be îndreptăm către un pate de post (pasta vegetală). Dar am citit eticheta pateului vegetal? De foarte multe ori, din păcate, găsim pateuri vegetale ce conțin foarte multe E-uri, aditivi și coloranți. Am citit noi etichetele pentru tine, am făcut o radiografie și, înainte de a cumpăra, măcar citiți studiul pentru produsele tip pate vegetal, descărcați aplicația gratuită InfoCons, scanați codul de bare și alegeți în cunoștință de cauză! Ia atitudine! Fii informat!”

Sorin Mierlea – Președinte InfoCons

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal