Condiţii de intrare şi regimul de vize

În Republica Argentina, nu aveţi nevoie de viză pentru scurtă şedere pentru o perioadă de maxim 90 de zile în scop turistic.

Perioada de şedere nu trebuie să depăşească 90 de zile într-un interval de şase luni de la data primei intrări.
Viza de intrare este acordată și pentru următoarele scopuri: afaceri, rezidenţă temporară, muncă şi studii.

Atenţie! Constituie infracţiuni trecerea ilegală a frontierei şi depăşirea perioadei de şedere aprobată de autorităţile argentiniene.

Nu se emit vize la frontieră decât în cazuri de forţă majoră.

Autorităţile argentiniene competente pentru eliberarea vizelor şi a permiselor de şedere sunt:

  • oficiile consulare ale Republicii Argentina din străinătate (pentru vize);
  • Direcţia Naţională pentru Migraţiune (pentru prelungirea vizelor şi eliberarea permiselor de şedere).

Cetăţenii români pot obţine vize de intrare în Argentina de la secţia consulară a Ambasadei Republicii Argentina în România.
Vize de rezidenţă

Dacă sunteţi căsătorit cu un cetăţean argentinian, puteţi obţine viză de rezidenţă în baza actelor de registru civil corespunzătoare.

Dacă doriţi să munciţi în Argentina, puteţi obţine o viză de rezidenţă temporară demonstrând încheierea unui precontract de muncă cu o întreprindere argentiniană, care se află la zi cu plăţile datorate fiscului argentinian, fiind necesar ca întreprinderea să argumenteze necesitatea angajării unui cetățean străin.

Atenţie! După intrarea în Argentina, cetăţenii români posesori de vize de rezidenţă temporară trebuie să-şi prelungească viza de şedere şi să obţină permisul de rezidenţă eliberat de autorităţile argentiniene.

În momentul în care primiţi rezidenţă temporară în Argentina, beneficiaţi iniţial de un permis de şedere valabil un an care poate fi prelungit sau transformat într-un permis de rezidenţă permanentă.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României la Buenos Aires şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă sau să se înregistreze prin intermediul portalului.

Siguranţă şi criminalitate

Infracţiunile stradale

  • Au loc, în special, în Buenos Aires şi în principalele oraşe argentiniene și reprezintă o problemă de luat în calcul, atât pentru cetăţenii argentinieni, cât şi pentru turiştii străini;
  • A crescut incidența furturilor de obiecte personale de către persoane care se deplasează pe motociclete. Subliniem caracterul violent al acestor atacuri și atragem, în mod deosebit, atenția asupra faptului că nu este indicat să opuneți rezistență întrucât aceștia dețin arme, pe care nu ezită să le folosească;,
  • Totodată, atragem atenția asupra furtului masiv de telefoane mobile, tablete și camere foto-video,  care sunt smulse din mâna posesorului fie pe parcursul deplasării acestuia pe stradă, fie în timpul utilizării în mijloacele de transport în comun.
  • În acest context, vă recomandăm să nu purtaţi bijuterii, telefoane mobile sau dispozitive performante la vedere, să păstraţi documentele de identitate în seiful hotelului, să vă supravegheaţi în permanenţă bagajele şi să evitaţi cartierele mărginaşe şi manifestaţiile. Acestea din urmă sunt deosebit de frecvente, în special în centrul capitalei Buenos Aires, inclusiv în zona de maxim interes turistic și pot degenera în manifestări violente (tir de pietre, cocktail-uri Molotov, incendiere de anvelope).

Infracțiunile în hoteluri

În ultimul an a crescut, în mod îngrijorător, numărul furtului de pașapoarte, bani și carduri bancare în spațiile de tranzit din hoteluri. Hoții urmăresc momentul când persoanele nu sunt suficient de atente și nu își supraveghează cu atenție bagajele și le înlocuiesc cu unele asemănătoare.

În cazul în care sunteţi victima unei infracţiuni, trebuie să contactaţi imediat poliţia locală.
Numere de telefon utile în caz de urgenţă: Poliţia, Pompierii şi Salvarea pot fi apelaţi la numărul local 911.

Apelează rapid numerele de telefon din Argentina!

În cazul pierderii/furtului paşaportului sau a altor documente, este necesară contactarea poliţiei argentiniene pentru declararea incidentului, precum şi a secţiei consulare a Ambasadei României la Buenos Aires.

Pe baza dovezii eliberate de poliție privind pierderea/furtul documentului de călătorie, secția consulară a Ambasadei va emite fie un titlu de călătorie pentru întoarcerea în România, fie un pașaport temporar în cazul în care urmează să vă continuați călătoria în alte state (acestea nu se eliberează decât în condițiile expres formulate în art.171, alin 1 din Legea nr. 248/2005, cu modificările și completările ulterioare și în HG nr. 802/2018 prin care sunt aduse modificări și completări Normelor Metodologice de aplicare a Legii nr.248/2005).

De asemenea, Ambasada României la Buenos Aires poate asista cetăţenii români care au fost victimele unei tâlhării sau unui accident în contactarea familiei şi asigurarea asistenţei consulare corespunzătoare.

În caz de deces, este necesară contactarea poliţiei locale, precum şi a Ambasadei României la Buenos Aires.

Sistemul medical

În Argentina, reţeaua medicală este de bună calitate.
Înainte de plecarea în Argentina, vă recomandăm să încheiaţi o asigurare medicală de călătorie.

Totodată, este recomandat ca poliţa de asigurare să includă acoperirea costurilor medicale în caz de îmbolnăvire sau accident, precum şi costul repatrierii în caz de deces.
Este necesar ca, înainte de plecare, să vă informaţi cu privire la unităţile medicale din Argentina care recunosc poliţa de asigurare respectivă.

Este necesar să vă protejați împotriva înțepăturilor de țânțari!

Nu există vaccinări obligatorii, dar trebuie să țineți cont că s-au înregistrat cazuri de febră Dengue.

Atenţie! În sezonul cald (decembrie-martie), predominant în zona de nord a ţării se înregistrează cazuri de contaminare a populaţiei cu febra Dengue. În această perioadă a anului, în zona de nord a ţării, apariţia bolii este un lucru comun, din cauza condiţiilor climatice favorizante. Guvernul argentinian a început o campanie de combatere a bolii pentru a răspunde adecvat dimensiunii reale a fenomenului.

Vaccinarea prealabilă pentru aceste boli nu este obligatorie, dar, pentru turiștii români care intră în Argentina venind din alte țări ale Americii de Sud, afectate de boli infecțioase (ex. din Brazilia – Dengue, Zika, febra galbenă), autoritățile argentiniene pot solicita prezentarea certificatului de vaccinare la intrarea în țară.

Condiţii privind traficul auto

  • Circulaţia auto

Circulaţia se desfăşoară pe partea dreapta a drumului.
În oraşe nu se respectă benzile de mers si nici prioritatea de dreapta și nu se semnalizează decât într-o proporţie foarte mică.

Atragem atenția asupra blocajelor generate de protestele sociale, care pot apărea în capitală, în orașe mai mici, pe drumuri publice sau pe autostradă. În astfel de situații, este necesar să respectați indicațiile forțelor de ordine și să nu intrați în conflict cu protestatarii.

Încălcarea regulilor de circulaţie constituie contravenţie şi se pedepseşte cu amendă.

Atenţie! În afara localităţii, conducătorii auto trebuie să folosească obligatoriu luminile de întâlnire (faza scurtă).

  • Starea drumurilor

Starea drumurilor şi a infrastructurii rutiere este în general bună, dar există şi drumuri în zonele izolate (Patagonia, Puna etc) care prezintă un grad ridicat de uzură.

  • Limite de viteză

În funcţie de categoria şoselei, limitele de viteză pot fi de 130 km/h, 110 km/h, 90 km/h, 80 km/h, 50 km/h etc. În orașe, au apărut zone cu limitarea vitezei la 30 km/h.

Indicatoarele de viteză sunt vizibile şi uşor de urmărit.

  • Centura de siguranţă

Folosirea centurii de siguranţă este obligatorie, inclusiv pentru pasagerii din spate, precum și pentru toți pasagerii din autocare și microbuze.

  • Parcarea

Se recomandă parcarea autovehiculelor doar în locurile special amenajate, preferabil în parcările păzite.

Parcarea pe stradă în zonele în care este instalat aparat de taxare este greu de utilizat întrucât nu mai există în circulație monedele adecvate.

  • Transportul public

Argentina dispune de o reţea dezvoltată de transport public, urban şi interurban, subteran, rutier, aerian, feroviar, fluvial şi maritim. Transportul urban (autobuz și metrou), precum și trenurile spre zonele suburbane din jurul capitalei funcționează pe baza unei cartele electronice preîncărcate (SUBE) care se achiziționează din stațiile de metrou sau de la chioșcurile și unele oficii ale Loteriei care au afișată placa albastră cu mențiunea SUBE.

Taxiurile sunt, în Buenos Aires, negru cu galben (în alte orașe sunt, în general, albe). Dacă doriţi să călătoriţi cu taxiul, vă recomandăm să apelaţi la firmele de profil, respectiv taxiuri care au marcată pe lateral mențiunea C.A.B.A / Ciudad Autonoma de Buenos Aires. Taxiurile pot fi oprite în stradă (Atenție, statutul LIBER este marcat cu lumină roșie!) sau comandate fie telefonic, fie prin aplicații precum BA Taxi ( aplicația oficială a Guvernului din Buenos Aires) sau Easy Taxi, care pot fi instalate pe telefonul mobil.  Firme precum UBER, Cabify și altele similare au început să funcționeze în Argentina, însă fără autorizare legală, acestea făcând obiectul unui boicot din partea firmelor de Taxi care poate lua forme violente. Pentru trasee mai lungi (din/spre aeroportul Ezeiza, spre suburbii) se pot folosi cu încredere firmele de transport Remis, accesibile pe internet (un sistem de transport cu precomandă, mai avantajos decât taxiul și care dispune cel mai adesea de vehicule mai mari), cum ar fi Taxiezeiza Oficial (taxiezeiza.com.ar), care asigură rezervări cu precomandă și plata online și dispune de un stand invizibil la ieșirea în holul public al aeroportului.

  • Permisul de conducere

În Argentina, permisul de conducere românesc este recunoscut de poliţia locală.

Este posibil ca în zonele izolate ale Argentinei, poliţia rutieră să nu fie familiarizată cu permisul de conducere românesc, ceea ce poate determina o verificare mai detaliată a documentelor de călătorie.

În cazul producerii unui accident grav de circulaţie, trebuie să se apeleze serviciul de urgenţă local 911 (poliţie, salvare, pompieri).

În cazul producerii unui accident fără victime, vă recomandăm contactarea celei mai apropiate secţii de poliţie locală, precum şi întocmirea unui raport constatator.

Utilizarea cărţilor de credit

În marea majoritate a magazinelor argentiniene se pot efectua plăţi cu cărţi de credit sau de debit recunoscute pe plan internaţional, precum şi cu cecuri de călătorie. Atenție! În Argentina, se solicită identificarea titularului cărții de credit/debit cu documentul de identitate, ceea ce antrenează riscul pierderii sau furtului pașaportului: recomandăm atenție  în special la ieșirea/intrarea din bănci sau din casele de schimb valutar.

Se recomandă anunțarea Băncii titualare a cardului cu privire la intenția de a călători și folosi cardul în Argentina, deoarece multe bănci europene consideră spațiul latinoamerican expus riscului de phishing și, în absența notificării exprese, blochează cardurile la prima tentativă de plată.

Operaţiunile în numerar se pot face de regulă în monedă naţională (peso) și doar în mod excepţional în USD. Vizitați pagina Băncii Centrale a Republicii Argentina pentru a afla cursul de schimb:  http://www.bcra.gov.ar/PublicacionesEstadisticas/Tipos_de_cambios.asp – la „Cotizaciones por fecha” se alege valuta și data, iar la linia următoare – Evolución de una moneda | Consultar aquí por fecha y moneda – se poate vedea evoluția pe o perioadă mai lungă, la alegere, putându-se compara cu cursul de la casa de schimb.

Valuta cea mai uzitată la schimb este dolarul american (USD), dar se pot schimba relativ ușor Euro, Lire Sterline (GBP) și Reali brazilieni. Nu mizați pe posibilitatea de a schimba Ron, care este posibilă doar – teoretic – la Banca Centrală (BCRA) și care s-a dovedit imposibilă practic.

 

Implicațiile aplicării impozitului “Pentru o Argentină Inclusivă și Solidară” / PAIS, instituit asupra turiștilor străini

În luna decembrie 2019 guvernul de la Buenos Aires a anunțat promovarea Legii solidarității și reactivării productive

Prin adoptarea acestei măsuri sunt impozitate achiziționările de bilete și pachete de călătorie precum și schimbul valutar efectuat de către entități financiare în numele clientului pentru achiziționarea de bunuri și servicii în străinătate (în afara Argentinei) și are drept scop protejarea rezervelor naționale în devize.

Astfel, deși măsura se referă doar la cetățenii argentinieni rezidenți care achizișionează pachete turistice peste hotare, lipsa unor reglementări clare de implementare a acesteia poate duce la apariția cazurilor în care turiștii străini aflați în Argentina care achiziționează excursii pe plan local în diferite regiuni ale țării (Patagonia, Iguazu, Bariloche), sau în afara țării (Chile, Brazilia, Peru, etc.) pot fi impozitați suplimentar cu 30% la achiziționarea biletelor de avion, taxelor de aeroport, biletelor de autocar sau închirierilor de autoturisme.

Apreciem că până la apriția unor norme de aplicare precise și a clarificărilor implicațiilor impozitului PAIS asupra turiștilor străini, este de preferat ca achiziționarea călătoriilor cu destinația Argentina să se efectueze printr-o agenție românească/europeană iar întregul pachet turistic (bilete de avion, excursii interne sau regionale, cazări, închirieri auto, alte servicii) să fie negociat și cumpărat, în măsura posibilului, înainte de sosirea în Argentina.

 

Reglementări vamale

Se interzice introducerea pe teritoriul Argentinei:

  • a sumei mai mare de 10.000 USD în numerar (de asemenea, scoaterea din Argentina unei sume mari, în numerar)
  • fructe şi legume proaspete și produse alimentare animaliere; restricții fitosanitare sunt impuse și în interiorul Argentinei între Provincii, precum și la ieșirea pe cale aeriană sau rutieră spre Chile, unde sunt aplicate cu maximă severitate, prin controale cu câini specializați.

Nu există restricţii privind introducerea în Argentina a medicamentelor necesare uzului personal, dar pentru medicamentele care se eliberează pe baza de rețetă (sau cantități mai mari) poate fi solicitată prezentarea prescripției medicală.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal