Anvelopele care pot fi utilizate pentru a echipa un autovehicul pe timp de iarnă – InfoCons te informează !

Anvelopele de iarnă sunt esențiale pentru siguranța la volan în sezonul rece, mai ales în România, unde condițiile meteo pot deveni extrem de dificile. Legislația românească prevede reguli stricte privind utilizarea acestor anvelope și este importantă cunoașterea detaliilor necesare pentru a ne asigura că vehiculul nostru este pregătit corespunzător pentru iarnă.

Următoarele informații sunt esențiale pentru alegerea anvelopelor potrivite pentru echiparea unui autovehicul pe timp de iarnă:

  1. Textul OG nr. 5/2011, prin care se modifică OG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, utilizează termenul „anvelope de iarnă”, anvelope care se identifică prin utilizarea literelor M si S, sub următoarele variante: M+S, M.S. sau M&S.
  2. Anvelopele de iarnă sunt cele care respectă si sunt omologate conform Directivei 92/23/CE a Consiliului Europei din 31 martie 1992 privind pneurile autovehiculelor și ale remorcilor acestora, precum și montarea lor, Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (CEE-ONU) nr. 30 sau Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite CEE-ONU nr.54, după caz.
  3. Materialele utilizate pentru realizarea anvelopelor de iarnă determină obținerea unei aderențe adecvate în cazul în care temperatura scade sub 7 °C sau carosabilul este acoperit de zapadă, gheață ori polei.
  4. Denumirea de anvelopă “all-season” este o denumire comercială care nu definește cu exactitate tipul de anvelopă omologată pentru utilizarea pe timp de iarnă conform OG nr.5/2011. Singurul criteriu care certifică faptul că anvelopa este omologată în acest sens este inscripția literelor M si S, sub una din formele sus amintite.
  5. Până la acest moment nu au apărut modificãri raportat la aspectele privind utilizarea anvelopelor de iarnă, insă în măsura în care vor intra în vigoare anumite modificări legislative, vom reveni cu un comunicat de presă în vederea informării publicului în acest sens.

Citește și : Înscrieți proiectul în Gala Premiilor pentru un Mediu Curat !

 

Odată cu temperaturile scăzute ce favorizează înghețul carosabilului, apariția zăpezii și a poleiului, anvelopele de vară trebuie înlocuite cu unele de iarnă.  În acest context, InfoCons vine în sprijinul consumatorilor cu Aplicația Europeană InfoCons , ce face posibilă scanarea codului QR de pe eticheta energetică a anvelopelor.

Scanează codul QR de pe  etichetele energetice ale anvelopelor cu ajutorul Aplicației Europene Gratuite InfoCons, pentru a afla informații utile ce te pot ajuta în luarea deciziilor în cunoștință de cauză. Înainte de a achiziționa anvelope pentru vehiculul tău, află rapid direct cu Aplicația Europeană InfoCons:

  • Informații generale tip caracteristici tehnice – Cu ajutorul acestei secțiuni, poți afla informații despre data de la care a intrat produsul pe piață, precum și care sunt dimensiunile aferente produsului scanat.
  • Producător – Află ușor cu ajutorul acestei secțiuni datele de identificare ale producătorului (CUI, starea verificării organizației, contact, telefon, adresă de e-mail)
  • Compararea produsului cu alte produse similare din aceeași marcă sau dintr-o marcă diferită – În cazul în care nu ești hotărât cu privire la produsele tip anvelope care se pliază cel mai bine nevoilor tale, ai posibilitatea de a compara mai multe produse similare în funcție de caracteristici.
  • Eticheta energetică – Această secțiune facilitează verificarea corectitudinii informațiilor afișate pe anvelope. Astfel, prin scanarea codului QR de pe eticheta energetică pot fi comparate informațiile generate de aplicație cu informațiile înscrise pe produs, pentru a observa dacă produsul respectiv se încadrează într-adevăr în clasa menționată pe etichetă sau dacă, dimpotrivă, informațiile diferă.
  • Fișa de informare a produsului – Posibilitatea de a consulta detalii suplimentare despre anvelopă.
  • Recliclare – Posibilitatea de a vizualiza lista cu rețeaua de colectare selectivă a deșeurilor, pentru a alege centrul cel mai apropiat de tine.

Citește și : InfoCons partener principal în cadrul spectacolului ” Visul unei nopți de vară: Shakespeare, reimaginat într-un manifest anti-drog “

 

InfoCons Protecția Consumatorilor te informează în legătură cu Alertele Europene privind produsele anvelope auto și riscurile asociate cu acestea. Prin intermediul Aplicației Europene InfoCons  , consumatorii pot vizualiza toate produsele tip anvelope ce au făcut obiectul Alertelor.

Cu ajutorul Aplicației Europene Gratuite InfoCons , consumatorii pot verifica dacă produsele pe care le achiziționează sunt în conformitate cu standardele de siguranță ! În secțiunea de Alerte a Aplicației, cetățenii au acces direct la alertele pentru produsele alimentare și nealimentare la nivelul Uniunii Europene.

Prin intermediul secțiunii de Alerte a Aplicației Europene InfoCons , consumatorii au acces direct și transparent la alertele pentru produsele alimentare , actualizate zilnic și însoțite de detalii precum:

  • denumire produs ;
  • țara vizată ;
  • gradul de risc ;
  • orginea produsului ;
  • data la care intră alerta în vigoare ;
  • imaginea cu produsul ce face obiectul alertei ;

Citește și : Rolul educației în inteligența artificială și protecția datelor

 

ATENȚIE : toate produsele identificate în sistemul European de alertă au un grad de risc direct pentru fiecare dintre noi , iar produsele pot fi găsite pe teritoriul Uniunii Europene direct în magazine sau pe platforme electronice de vânzare sau site-uri de prezentare .

Înainte de achiziționare , accesați secțiunea Alerte din cadrul Aplicației Europene InfoCons pentru a vă asigura ca produsele pe care doriți să le achiziționați nu fac sau nu au făcut obiectul  alertelor  emise de Uniunea Europeană , doar printr-o simplă căutare în bara de meniu din aceast secțiune – “căutare” .

Pentru a afla mai multe despre Alertele Europene la anvelope auto, click AICI .

 

 

InfoCons  Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorului și Promovarea Programelor și Strategiilor  membră cu drepturi depline în Organizația Mondială Consumers International , membra fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori , avand Secretariatul General în București, Bd. Mărășești , nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66, mail : secretariat@infocons.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal