E160E – beta-apo-8′-carotenal

Ce este aditivul alimentar E 160E ?

E160E este un aditiv alimentar din categoria coloranţilor naturali, obţinut din caroten sau izolat din plante.

Aditivul alimentar E160E este cunoscut și sub numele de beta-apo-8′-carotenal, fiind un  colorant alimentar utilizat pe scară largă în industria alimentară. Oferă o nuanță portocalie spre roșiatică unei varietăți de produse, sporind atractivitatea vizuală și indicând profiluri de arome care sunt adesea asociate cu culorile pe care le produce.

Carotenoizii sunt cunoscuți pentru culorile lor vibrante și proprietățile antioxidante. E160E este un derivat specific al beta-carotenului, care diferă prin prezența unei grupări aldehide la un capăt al moleculei, ceea ce îi conferă caracteristici unice de culoare și solubilitate. Are formula moleculară de forma C6H10O5 și este solubil în grăsimi și uleiuri, puțin solubil în apă.

Citește și – Ce sunt aditivii alimentari ?

 

Care este doza zilnică recomandată ?

Siguranța aditivului alimentar E160E a fost evaluată de către diverse agenții de reglementare din întreaga lume. E 160E este în general recunoscut ca fiind sigur și este permis pentru utilizare în limitele specificate.

Uniunea Europeană (UE), Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) listează beta-apo-8′-carotenal ca aditiv sigur pentru culoare, cu limite permise stabilite pentru diferite tipuri de alimente.

La nivel European, EFSA ( Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentară) a aprobat o doză zilnică acceptabilă de 0-5 mg/kg corp/zi

Citește și – E160B – Annatto

 

În ce produse se regăsește aditivul E160D ?

E160E este utilizat pentru proprietățile sale colorante într-o gamă largă de produse alimentare. Culoarea sa vibrantă și stabilitatea sa îl fac o alegere pentru o gamă largă de produse:

  • Băuturi: în băuturi cu aromă de fructe, băuturi răcoritoare și amestecuri de băuturi sub formă de pudră pentru a conferi o culoare strălucitoare și atrăgătoare.
  • Produse lactate: în brânză, unt și margarină pentru a obține o colorare consistentă.
  • Produse de cofetărie: în bomboane, gume și alte dulciuri unde se dorește o culoare vie.
  • Produse de panificație: în prăjituri, biscuiți și alte produse de panificație pentru a le spori atractivitatea vizuală.

Citește și – E160D – Licopen

Contraindicații și riscuri

În general, E160E este considerat ca fiind sigur pentru majoritatea oamenilor dacă se respectă cantitățile recomandate.

Pe lângă proprietățile sale colorante, E160 E, ca și alți carotenoizi, poate avea potențiale beneficii pentru sănătate. Carotenoizii sunt cunoscuți pentru activitatea lor antioxidantă, care ajută la neutralizarea radicalilor liberi și la protejarea celulelor de deteriorarea oxidativă.

Exsită totuși studii care arată că suplimentarea cu β-caroten crește riscul de cancer pulmonar la fumători, indiferent de conținutul de gudron sau nicotină al țigărilor fumate. Deoarece suplimentarea cu cantități mari de β-caroten poate crește riscul de cancer la fumători. Se crede că acest lucru se datorează faptului că excesul de E160E se poate descompune în compuși care reduc nivelul de vitamina A și agravează efectele fumului asupra celulelor pulmonare.

Dozele mai mari pot duce la o coloraţie galbenă a tegumentelor, la uscăciunea buzelor, mucoasei nazale şi ochilor, iar administrarea timp îndelungat de doze mari declanşează simptomatologia specifică hipervitaminozei A (afectiuni ale pielii şi ficatului, la copii căderea părului, afectarea oaselor, dureri de cap, vomismente şi diplopie, iar la femei gravide poate provoca malformaţii ale fătului, afectând în special sistemul nervos al acestuia).

Concluzii

Deși considerat sigur dacă este consumat în dozele recomandate, dacă doriți să limitați aportul de E160E din alimentație, puteți citi cu atenție etichetele produselor alimentare: E160E va fi listat în secțiunea ingrediente sub codul sau numele său.

Căutați produse care au o etichetă cât mai curată sau folosesc aditivi naturali. Prin instalarea Aplicației InfoCons  și scanarea codurilor de bare ale produselor alimentare se pot afla în aplicație numărul și tipul aditivilor alimentari.

Ca și în cazul oricărui aditiv alimentar, este important să se respecte cantitățile zilnice recomandate.

Înțelegerea proprietăților, aplicațiilor acestui aditiv alimentar ajută la aprecierea rolului său în tehnologia alimentară modernă și în sănătatea consumatorilor. Pe măsură ce cercetarea progresează, ne putem aștepta să vedem inovații continue în utilizarea și producerea unor astfel de aditivi alimentari naturali.

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom

***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

 

Autor – Cosmina Nițu

Masterand în nutriție și consultant în diversificare

Surse:

https://www.efsa.europa.eu-  ( Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentară)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/ – Centrul Național de Informare în Biotehnologie