E160B – annatto

 

Ce este aditivul alimentar E160B ?

Annatto , aditiv alimentar identificat prin numărul european E 160B, este un colorant natural derivat din semințele plantei de annatto și are formula moleculară  C24H28O4.

Annatto este un condiment și colorant alimentar roșu-portocaliu derivat din semințele arborelui achiote (Bixa orellana), originar din părțile tropicale ale Americii. Este adesea folosit pentru a conferi alimentelor o culoare galbenă până la roșu-portocaliu, dar uneori și pentru aroma sa.

Annatto a fost folosit de secole în diverse culturi pentru nuanța sa vibrantă de roșu portocaliu, care poate spori atractivitatea vizuală a unei game largi de produse alimentare.  Annatto este numele extractului brut, în timp ce bixina este colorant solubil în grăsimi, iar norbixina este colorant solubil în apă, ceea ce o face versatilă pentru utilizare în diferite zone ale industriei alimentare.

Citește și – Ce sunt aditivii alimentari ?

 

Care este doza zilnică recomandată ?

E160B este în general recunoscut ca fiind un aditiv sigur de către organismele de reglementare, precum Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA).

Studii ample au arătat că E160B, annatto are un profil scăzut de toxicitate și nu prezintă riscuri semnificative pentru sănătate atunci când este consumată în cantități tipice de alimente.

EFSA a reevaluat siguranța extractelor de annatto, pe bază de bixină și norbixină, atunci când sunt utilizate ca aditiv alimentar și a stabilit o doză zilnică acceptabilă de 6 mg bixină/kg corp/ pe zi și o doza zilnică acceptabilă de 0,3 mg norbixină/kg corp/ pe zi.

Cu toate acestea, ca toți aditivii alimentari, E160B  trebuie utilizat în limitele specificate pentru siguranța consumatorilor. Agențiile de reglementare stabilesc concentrații maxime admise în diferite produse alimentare pentru a evita consumul excesiv.

Citește și – E155 –Brun HT

 

În ce alimente se regăsește aditivul alimentar E160B ?

Annatto, E160B,  este utilizat pe scară largă în industria alimentară datorită capacității sale de a oferi o culoare portocalie stabilă și vibrantă.

În industria alimentară se folosește în :

  • E160B este folosit în mod obișnuit pentru a colora brânzeturi maturate și topite, unt și margarină, oferindu-le o nuanță bogată și atrăgătoare.
  • Poate fi folosit în diferite băuturi, inclusiv băuturi răcoritoare și sucuri de fructe, pentru a le îmbunătăți aspectul.
  • E160B este folosit la prăjituri,ornamente și produse de patiserie pentru a le îmbunătăți culoarea.
  • Este adesea folosit în gustări precum chipsuri și biscuiți pentru a oferi o culoare uniformă și atractivă.

Citește și – Chipsuri cu aromă de paprika – etichete incomplete traduse care nu mentioneaza ingredientul alergen lapte

Contraindicații și riscuri

În general, E160B este considerat sigur pentru consum de către organismele de reglementare precum comitetul mixt de experți pentru aditivi alimentari (JECFA) și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA).  Aceste organizații au stabilit un aport zilnic acceptabil pentru E160B, cantitate care poate fi consumată fără riscuri apreciabile pentru sănătate.

Cu toate acestea, poate provoca reacții alergice la unele persoane, în special la cei cu alergii la carotenoizi. Simptomele pot include erupții cutanate, mâncărime și probleme respiratorii.

Poate crește astmul la persoanele sensibile .

Limitarea cantității aditivului E160 B în alimentație

Citind etichetele nutriționale, observând ceea ce conțin produsele din coșul zilnic, se pot limita alimentele care au în compoziție acest aditiv alimentar.

Căutați produse care au o etichetă cât mai curată sau folosesc aditivi naturali. Prin instalarea Aplicației InfoCons  și scanarea codurilor de bare ale produselor alimentare se pot afla în aplicație numărul și tipul aditivilor alimentari.

Autor – Cosmina Nițu

Masterand în nutriție și consultant în diversificare

Surse:

https://www.sciencedirect.com – Science Direct

www.efsa.europa.eu- Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA)