E155 – Brun HT

Ce este aditivul alimentar E155 ?

E155, brun HT, este un aditiv din categoria coloranţilor sintetici azoici. E155  este derivat din gudronul de cărbune și este folosit în mod obișnuit pentru a da o nuanță bogată, maro-brun, alimentelor și băuturilor.

Este folosit pentru a înlocui cacaua sau caramelul ca și colorant și are formula moleculară C27H18N4Na2O9S2.

Citește și – Ce sunt aditivii alimentari ?

Care este doza zilnică recomandată ?

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA)  a aprobat aditivul alimentar E 155 pentru utilizare în Uniunea Europeană, cu limite specifice ale nivelurilor de utilizare . Aceste limite au fost stabilite atât la adulți, cât și la copiii de 1-10 ani, la 1,5 mg/ kg corp/ zi.

Cu toate acestea, au existat îngrijorări cu privire la potențiala alergenitate a acestuia, în special pentru persoanele sensibile la anumiți coloranți sintetici.

Administrația pentru Hrană și Medicamente (FDA), în Statele Unite, nu a aprobat E155  pentru utilizare în alimente. Acest lucru se datorează îngrijorărilor cu privire la posibilele riscuri pentru sănătate, inclusiv reacții alergice și hiperactivitate la copii.

În prezent există dezbateri în curs despre efectele pe termen lung ale consumului de coloranți alimentari sintetici precum E155. Cerințele de etichetare impun, de asemenea, ca produsele care conțin acest colorant trebuie să indice prezența acestuia pentru a informa consumatorii.

În ce produse se regăsește aditivul alimentar E155 ?

  • E155 este utilizat în prăjituri, produse de patiserie și alte produse de copt pentru a da o culoare maro uniformă.
  • Se găsește adesea și în bomboane și ciocolată.
  • E155 este utilizat în băuturi răcoritoare și anumite băuturi alcoolice.
  • Se poate adăuga în laptele cu aromă și înghețată.
  • Se mai utilizează și pentru a colora sosuri și condimente.

Citește și – E151 – Negru briliant BN

Contraindicații și riscuri

Deși este în general recunoscut ca fiind sigur pentru utilizare în alimente, există preocupări cu privire la impactul său potențial asupra sănătății.

  • Reacții alergice – E155 (brun HT) poate provoca reacții alergice la persoanele care suferă de astm, la persoanele sensibile la aspirină și la alte persoane sensibile la alergeni și poate produce sensibilitate la nivelul pielii.
  • Hiperactivitate la copii – este unul dintre coloranții alimentari care atunci când este combinat cu alți aditivi alimentari, precum anumiți conservanți, poate da hiperactivitate la copii. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma această legătură.

Limitarea cantității aditivului E155 în alimentație

E155, brun HT, este un aditiv des folosit în industria alimentară prin sporirea atractivității vizuală a diferitelor produse.

Deși este aprobat pentru utilizare în multe țări, inclusiv în Uniunea Europeană, nu este lipsit de controverse. Organismele de reglementare continuă să monitorizeze siguranța acestuia, unele țări, cum ar fi Statele Unite, alegând să nu îl aprobe din cauza potențialelor probleme de sănătate.

Consumatorii ar trebui să rămână informați cu privire la aditivii din alimentele pe care le consumă și să facă alegeri informate.

Căutați produse care au o etichetă cât mai curată sau folosesc aditivi naturali. Prin instalarea Aplicației InfoCons  și scanarea codurilor de bare ale produselor alimentare se pot afla în aplicație numărul și tipul aditivilor alimentari.

Autor – Cosmina Nițu

Masterand în nutriție și consultant în diversificare

Surse:

https://www.efsa.europa.eu – Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară

https://www.atamanchemicals.com – Ataman Chemicals