E142 – Verde briliant

Ce este aditivul alimentar E142 verde briliant ?

E142 , verde briliant, este un aditiv alimentar din categoria coloranţilor sintetici, obţinut din gudron de huilă. Conferă culoare verde strălucitor şi este admis a se folosi în orice tip de aliment. Acest colorant alimentar este solubil în apă, dar nu în soluții acide sau alcaline. Ca și colorant alimentar, E142 sporește atractivitatea vizuală a diferitelor produse alimentare.

Formula moleculară pentru aditivul alimentar E142 este C27H25N2NaO7S2  .

Citește și – Ce sunt aditivii alimentari ?

Care este doza zilnică recomandată ?

Siguranța aditivului alimentar E142 a fost evaluată de către diferite autorități de sănătate și siguranță alimentară. Potrivit Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) doza zilnică maxim admisa pentru E 142, este de 5 mg/kg corp/zi.

Aprobările pentru utilizare aditivului E142 variază în funcție de regiune:

  • Uniunea Europeană: E 142 este aprobat pentru utilizare în anumite categorii de alimente în condiții reglementate.
  • Statele Unite: E142 nu este aprobat pentru utilizare în produsele alimentare în SUA.
  • Australia și Noua Zeelandă: colorantul este permis pentru utilizare cu restricții asupra anumitor tipuri de alimente.

Nu este permis în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici.

Citește și – Ce avantaje aduc aditivii pentru consumator ?

În ce produse se regăsește aditivul alimentar E 142 ?

E142, verde briliant, este folosit singur sau sau în combinaţie cu alţi coloranţi,  într-o gamă diversă de produse, precum:

Citește și – Suplimentele alimentare . Riscuri și beneficii

Dincolo de folosirea lui în industria alimentară, E 142 este folosit și în produse farmaceutice și cosmetice, unde oferă culoare tabletelor medicamentoase, siropurilor și cremelor.

Contraindicații și riscuri

Aditivul alimentar E 142, verde briliant, este în general considerat sigur pentru majoritatea persoanelor, însă au existat raportări de reacții adverse în unele cazuri. Aceste reacții includ:

  • Hiperactivitate la copii: studiile sugerează o posibilă legătură între anumiți coloranți artificiali și hiperactivitate la copii, deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a stabili o legătură definitivă.
  • Toxicitate: Unele studii sugerează că E142 ar putea fi toxic în concentrații mari, provocând potențiale alergii, anemie, insomnie și agravarea astmului.
  • Urme de metale grele: E 142 poate conține urme de metale grele, precum plumbul, cuprul sau arsenicul, ridicând și alte probleme de sănătate.

Este important ca persoanele cu sensibilitate cunoscută la coloranții alimentari să verifice cu atenție etichetele ingredientelor. Și să limiteze consumul alimentelor cu aditivi sintetici.

Citește și – E141 – complecşi de cupru ai clorofilelor

 

Limitarea cantității aditivului E142 în alimentație

Siguranța aditivului alimentar E142 rămâne un subiect intens dezbătut. Dacă sunteți îngrijorat de consumul de E142, puteți să:

  • Verificați etichetele alimentelor și evitați produsele cu E142 enumerate ca ingredient.
  • Optați pentru alimente colorate natural ori de câte ori este posibil.
  • Rețineți că reglementările referitoare la E142 variază în funcție de țară.

Căutați produse care au o etichetă cât mai curată sau folosesc aditivi naturali.

Prin instalarea Aplicației InfoCons  și scanarea codurilor de bare ale produselor alimentare se pot afla în aplicație numărul și tipul aditivilor alimentari.

Autor – Cosmina Nițu

Masterand în nutriție și consultant în diversificare

Surse :

https://efsa.europa.eu / – Autoritatea Europeană pentru siguranța Alimentelor

https://www.researchgate.net/ – Research Gate