E127 – eritrozina

 

Ce este E127 ?

E127 ( eritrozina) este un aditiv alimentar din categoria coloranţilor sintetici pe bază de iod.  E127 este cunoscut și sub numele de Red No. 3, fiind un colorant sintetic utilizat în mod obișnuit în industria alimentară și farmaceutică. Conferă o nuanță distinctă de roz-roșu și este utilizat pe scară largă pentru a colora diverse produse, de la bomboane la medicamente, având formula moleculară C20H6I4Na2O5.

Introdusă pentru prima dată la începutul anilor 1900, eritrozina a fost folosită inițial pentru stabilitatea, intensitatea și rentabilitatea sa în comparație cu coloranții naturali.

Citește și – Ce sunt aditivii alimentari ?

 

Care este doza zilnică recomandată ?

Comisia mixtă FAO/OMS, alcătuită din experți în domeniul aditivilor alimentari (JECFA) a stabilit o doză zilnică maximă de 0-0,1 mg/kg corp/zi.

Doza maximă de includere a fost stabilita la 200 mg/kg.

Nu este permis in alimentele destinate sugarilor si copiilor mici.

Siguranța eritrozinei a fost dezbătută pe scară largă, diferite studii indicând diferite aspecte ale profilului său de siguranță. Este recomandat ca fiind sigur dacă aportul zilnic este limitat. Se recomandă citirea cu atenţie a etichetelor alimentelor.

În ce produse se regăsește aditivul alimentar E127 ?

Utilizarea sa principală este ca și colorant alimentar, unde oferă o nuanță de roz vibrant diferitelor produse. Se găsește frecvent în:

  • acadele, paste pentru decorarea torturilor, , biscuiți cu cremă, bomboane
  • fructe confiate
  • cereale pentru mic dejun
  • produse de patiserie
  • înghețată
  • băuturi pentru sportivi, cocktail-uri

Dincolo de alimente, E127 (eritrozina) este folosit și în produsele nealimentare, cum ar fi anumite produse cosmetice (rujuri, farduri de obraz), produse de îngrijire dentară (pastă de dinți, apă de gură) și medicamente (pastile, siropuri).

Mai mult, are aplicații în microscopie ca și colorant biologic și în industria tipografică pentru cerneluri pentru imprimante și coloranți pentru hârtie.

Contraindicații și riscuri

Efectele adverse  care au fost constatate în urma studiilor efectuate, variază de la declanșarea astmului bronșic și a hiperactivității până la posibile efecte cancerigene și mutagene în funcție de consum și vârstă. E127 poate produce creşterea fotosensibilităţii și dereglarea mecanismelor hormonale tiroidiene.

Aceste riscuri potențiale au determinat   Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) să examineze și să limiteze eritrozina și coloranții alimentari similari cu o posibilă toxicitate . Anumite țări au ales să restricționeze utilizarea acestor aditivi cu rol de coloranți alimentari.

Citește și – Aditivii Alimentari De Evitat

 

Limitarea cantității aditivului E127 în alimentație

Sunt disponibile mai multe alternative care pot oferi opțiuni de colorare roșie naturală, precum extractul de sfeclă roșie (E162) , antocianinele din fructe de pădure (E163 ) și carminul (E120 derivat din insectele coșenilă).

Se pot înlocui aceste produse preferate cu unele similare, care au o etichetă mai curată sau folosesc aditivi naturali. Prin instalarea Aplicației InfoCons  și scanarea codurilor de bare ale produselor alimentare se pot afla în aplicație numărul și tipul aditivilor alimentari.

În concluzie, deși E127 este încă utilizat în unele țări și regiuni, consumatorii ar trebui să fie conștienți de potențialele sale riscuri și să ia în considerare opțiuni naturale de colorare alimentară atunci când este posibil.

Autor – Cosmina Nițu

Masterand în nutriție și consultant în diversificare

Surse

pubchem.ncbi.nlm.nih.gov

https://www.efsa.europa.eu/

www.sciqst.com