Academia Română , Președinte Ioan Aurel Pop – 20 de ani InfoCons Protecția Consumatorului

InfoCons Protectia Consumatorului Protectia Consumatorilor Academia Română Ioan Aurel Pop

Academia Română

Președintele Academiei Române

Ioan Aurel Pop

Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale și cei 20 de ani trecuți de când s-a instituit protecția consumatorilor în România – InfoCons îmi prilejuiesc numai gânduri de bine față de un domeniu relativ nou, dar care tinde și reușește în măsură considerabilă să apere și să ocrotească o formă de proprietate extraordinară , pentru mulți inefabilă. În Evul Mediu, cea mai importantă formă de proprietate era pământul, împărțit în moșii, recunoscute stăpânilor de către regi și principi prin diplome sau hrisoave, numite în latina charte. De aici vine și în românește cuvântul carte, ca și expresia „ai carte, ai parte”. Adică, dacă posezi cartă (document scris care să te ateste drept stăpân), atunci ai parte de pământ. Pe măsură ce învățătura a devenit o marcă a valorii omului în societate, proverbul respectiv și-a schimbat înțelesul în cel actual. Faptul acesta arată cum a ajuns să se impună „proprietatea intelectuală” privită inițial ca bogăție a minții omenești. Astfel, produsele minții omenești (și nu numai cele ale brațelor) au ajuns să fie deopotrivă prețuite și apărate. Asociația InfoCons știe să ne atragă atenția că serviciile publice, educația, cultura sunt bunuri fundamentale astăzi, că statutul proprietății intelectuale presupune drepturi și obligații. Din păcate, și în acest domeniu au apărut de timpuriu abateri de la morală și de la lege. Aceste abateri se cuvin semnalate și sancționate .

Iată de ce, într-o lume tot mai dezorientată, pândită mereu de primejdii produse de oameni și de natură, avem obligația să ne păstrăm echilibrul, să apărăm ordinea de viețuire în comunitate și să protejăm proprietatea intelectuală. InfoCons îndeplinește această cerință de două decenii, păstrând în spațiul public certitudinea conservării principiilor de drept, inclusiv în domeniul delicat al creațiilor intelectuale.

Testimonialul poate fi vizualizat AICI

InfoCons Protectia Consumatorilor Protectia Consumatorului

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal